Annonce

Oscar-nomineringer: Småt med politik

Efter en årrække med mange samfundsmæssige, politiske og historiske film ser dette års Oscar-nominerede film i mindre grad ud til at have det fokus. Dansk film stikker dog ud.
Nomineringerne til årets Oscar-uddelinger blev offentliggjort her til formiddag amerikansk tid. Med forbehold for, at denne skribent ikke har set ret mange af de nominerede film, virker det umiddelbart som om, at der i år er færre film med histrosik, politisk eller samfundsmæssigt sigte i forhold til de foregående år.

Den helt store vinder ved dagens nomineringer var La La Land, en musical om mødet mellem en jazzpianist og en wannabe-skuespiller, der ikke umiddelbart sætter mange problemer under debat.

Den film med mest socialrealistisk og samfundsmæssigt sigte virker umiddelbart som filmen Fences med Denzel Washington i hovedrollen. Filmen fokuserer blandt andet på sortes muligheder i 1950’ernes USA. Filmen Arrival, om mennesker der rejser ud i rummet for at grundlægge en ny koloni, og med lidt god vilje kan læses som en kommentar til vores egen tid.

Derudover kan nævnes Mel Gibsons Anden Verdenskrigsfilm Hacksaw Ridge om en pacifist der indkaldes til det amerikanske militær under Anden Verdenskrig.

Ingen politiske portrætfilm i år
De seneste år har vi ellers fået en række film om historiske, politiske og samfundsmæssige forhold. Sidste års vinder Spotlight handlede om en gravegruppe på en avis, der afslørede hvordan den katolske kirke systematisk dækkede over præsters overgreb på børn. Dertil kom filmen The Big Short handlede om finanskrisen og Steven Spielbergs Bridge of Spies, et spiondrama fra Den Kolde Krigs tid.

Også årene før det har masser af film haft et enten historisk eller samfundsmæssigt sigte. I flæng kan nævnes The Grand Budapest Hotel om udviklingen i retning af totalitarisme, Selma om Martin Luther Kings berømte borgerrettighedsmarch, 12 Years a Slave, The Wolf of Wall Street og Lincoln, der alle I forskellige grad og med forskelligt sigte haft til formål at fortælle historier om det samfund, vi i dag lever i.

Det nærmeste vi i år kommer en film der portrætterer en politisk- historisk person er Jackie om John F. Kenndeys enke Jaqueline Kennedy. Her er Natalie Portman er nomineret til prisen for bedste skuespillerinde. Selve filmen handler dog ikke om politik, men om Jaqueline Kennedys tid umiddelbart efter mordet på hendes mand.

Dansk succes med tre nomineringer
Der var stor dansk succes ved nomineringen. Martin Pieter Zandvliets film Under Sandet, som på engelsk hedder Land of Mine, blev nomineret til prisen ’Bedste ikke-engelsksprogede film’. Filmen, som blev anmeldt på Netavisen Pio i december 2015, handler om de tyske drenge, der blev sat til at rydde miner langs den jyske vestkyst efter Anden Verdenskrig.

Her er netop tale om en film med en samfundsmæssigt sigte, og filmen udløste da også stor debat da den blev lanceret, selvom fagfolk kritiserede den for at tegne et forkert billede af hvordan minerydningen faktisk foregik.

Filmen skal kæmpe om prisen med blandt andre kæmpe mod den svenske film En mand der hedder Ove og den tyske Min far Toni Erdmann. Seneste danske film til at vinde prisen var Susanne Biers Hævnen i 2011.

Men det var ikke det eneste danske islæt ved nomineringen. Den danske kortfilm Silent night blev nomineret til prisen ’Bedste kortfilm’. Filmen handler om en frivillig på en dansk herberg, der forelsker sig i en illegal indvandrer, der viser sig at have en lidt mere blakket fortid end hun havde forventet.

Også den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen blev nomineret til prisen ’Årets mandlige skuespiller’ for sin hovedrolle i filmen Captain Fantastic. Mortensen var også nomineret til prisen tilbage i 2008 for sin rolle som Nikolai Luzhin i gangsterfilmen Eastern Promises.


Flere artikler om emnet