Annonce

Over halvdelen af alle 3F’er tager smertestillende på grund af arbejdet

Det seneste år har mere end hver anden 3F’er taget smertestillende medicin eller fået behandlinger på grund af smerte fra jobbet
Har du prøvet at være nødt til at tage smertestillende piller efter arbejdsdagen, fordi knæet værker eller skulderen gør ondt?

Det har over halvdelen af alle medlem af fagforeningen 3F inden for det seneste år.
Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for 3F.

Arbejdet slider hårdt på vores medlemmer, og alt for mange får ondt i kroppen

I den samlede danske befolkning er det hver tredje, der har taget smertestillende medicin eller fået behandling på grund smerter forårsaget af deres arbejde.

“Arbejdet slider hårdt på vores medlemmer, og alt for mange får ondt i kroppen,” siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, til Fagbladet 3F.

Hun peger på at forskellen, mellem 3F-medlemmerne og den øvrige befolknings brug af smertestillende medicin, kan være endnu større, da der også kan indgå 3F’er i gruppen af den samlede danske befolkning, som er med til at trække det samlede tal op.


Kilde: Analyse Danmark og Fagbladet 3F


De ældre har flest smerter

Hårdest ramt er de 3F’er, der er mellem 50-59 år. I den aldersgruppe har 62 procent dulmet smerterne med piller eller fået behandling ved en læge, fysioterapeut, kiropraktor eller lignende inden for de seneste år.

For de 18-29-årige, der arbejder i typiske 3F-brancher som rengøring, transport og industri, er det lidt over en tredjedel, der har oplevet at måtte tage smertestillende medicin.

Det er et alvorligt tegn, at en tredjedel af de unge 3F’ere døjer med smerter

“Det er bestemt bekymrende, at så mange i den lidt ældre aldersgruppe oplever, at de er nødt til at tage medicin eller gå til behandling på grund af smerter. Men jeg synes også, at det er et alvorligt tegn, at en tredjedel af de unge 3F’ere døjer med smerter,” lyder det fra Ulla Sørensen.

Professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Lars L. Andersen, kalder det for “alarmerende” og “en stor udfordring” at så mange oplever at have smerter.

Muskelstyrken falder med én til to procent for hvert år

Han bekræfter, at nedslidningen for alvor bliver tydelig, når man kommer op i alderen:

“Der sker nogle naturlige ændringer med kroppen, når vi bliver ældre, og det er ikke sikkert, at alle dele af arbejdsmarkedet er indrettet til dette. Muskelstyrken falder med én til to procent for hvert år fra, at man er på toppen, så i bedste fald vil man have tabt 30 procent af sin fysiske styrke fra man er 40 år, til man er 70 år. I værste fald vil man have tabt over halvdelen. Så kan det altså lige pludselig blive rigtig hårdt at arbejde med kroppen hele dagen,” forklarer han til Fagbladet 3F.
 

Bekræfter velkendt billede

Undersøgelsen bekræfter et billedet, som andre studier allerede har tegnet ad flere omgange.

En lignende undersøgelse fra juli 2018 viser, at otte ud af ti medlemmer af 3F havde smerter i løbet af en arbejdsdag, og at hver 10. havde smerter hver dag.

For medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der organiserer 20.000 mennesker inden for bager-, slagter-, mejeri-, sukker- og chokoladeindustrien samt tobaksindustrien, har hver anden haft behov for behandling for smerter på grund af arbejdet inden for en periode på tre måneder. Det viser en opgørelse fra efteråret 2018.

Jo tungere arbejde, folk har haft, jo flere problemer har de med smerter i skuldre, ryg og knæ

En omfattende undersøgelse af sammenhængen mellem arbejde og helbred, kaldt Esbjerg-undersøgelsen, hvor 10.000 mennesker har deltaget, bekræfter, at udbrændthed og nedslidning på jobbet i høj grad kommer fra belastende arbejde.

“Det vi finder er ikke voldsomt nyt eller overraskende, men jo tungere arbejde, folk har haft, jo flere problemer har de med smerter i skuldre, ryg og knæ,” lyder det fra overlæge og projektleder på undersøgelsen, Gert Thomsen, til Netavisen Pio.

Professor Lars L. Andersen er ikke i tvivl om, at hårdt fysisk arbejde er med til at øge risikoen for nedslidning:

“Der er stor forskel på, om du slider og slæber eller sidder på en kontorstol, når du er på arbejde,” siger han.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Endnu en artikel, der viser følgerne af manglende indsats fra Socialdemokratiet/Fagbevægelsen for et godt arbejdsmiljø. Eller kan det overhovedet ændres ved det i et kapitalistisk samfund med en demokratisk fasade?