Annonce

Over halvdelen af ekstra praktikpladser er korttids-praktik

Statsministeren, undervisningsministeren og arbejdsgiverne jubler over 2.800 flere praktikpladser, men undlader at oplyse, at over halvdelen af praktikpladserne er korttids-praktik
Sidste år blev der skabt omkring 2.800 flere praktikpladser på erhvervsuddannelserne. Det øgede antal praktikpladser er et resultat af trepartsaftalen fra 2016, hvor det blev aftalt, at antallet af praktikpladser skulle øges med 2.100 i 2018.

Det skriver Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen jubler Dansk Arbejdsgiverforening over det øgede antal praktikpladser:

”Virksomhederne har ikke bare levet op til trepartsaftalen. De har ligefrem overpræsteret. Og det kan jeg selvfølgelig kun være glad for. Det viser, at det er en dagsorden, der fylder rigtig meget ude på de danske virksomheder. For få unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og det er en udvikling, der må og skal vendes. Hvis det skal ske, så skal de unge selvfølgelig også kunne regne med, at de kan komme i praktik i løbet af deres uddannelse,” jubler Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Samme jubel-toner anslår undervisningsminister Merete Riisager (LA) – og såmænd også statsminister Lars Løkke Rasmussen:

Det er super positivt, og det er specielt det private erhvervsliv, der trækker

”Det er super positivt, og det er specielt det private erhvervsliv, der trækker. Ikke kun, fordi vi har aftalt det, men også fordi det går godt i Danmark,” jubler statsministeren.

1.610 er korttids-aftaler

Ingen af partnerne nævner med et ord, at der er en bagside af medaljen. Nemlig at over halvdelen af de ekstra praktikpladser er korttids-praktikpladser. En hel del af aftalerne løber således ikke mere end tre måneder. Andre løber 6-7 måneder - og andre igen omkring 10 måneder. Der er på den måde eksempler på, at unge under uddannelse til tømrer, elektriker og frisør skal ud skaffe helt op til fire praktikpladser for at få udfyldt den fulde praktiktid.

Det bekymrer formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard:

”Jeg er utrolig glad for, at vores trepartsaftale om flere praktikpladser har været en succes. Aftalen er helt nødvendig, for vi mangler faglærte. Men når det er sagt, så bekymrer det mig, at så mange af de nye aftaler er korte aftaler. Vi har brug for, at flere arbejdsgivere sikrer de unge en praktikplads gennem hele deres uddannelse. Også fordi antallet af lærlinge/elever, som rent faktisk gennemfører en erhvervsuddannelse, er faldet kraftigt, hele ti procent fra 2017 til 2018. Det må og skal stoppes,” siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), ifølge ministeriets pressemeddelelse.

”Vi fejrer, at trepartsaftale om praktikpladser virker: 2800 flere pladser, målet var 2100. MEN eleverne skal jo uddannes HELT, & pt er under 1/2 af de ekstra aftaler hele,” skriver Lizette Risgaard på Twitter.

placeholder

Helt præcist er 1.610 af 2.840 praktikpladser kort-tids aftaler. Dermed udgør de 1.230 ”hele” aftaler om praktikplads kun 44 procent af det øgede antal praktikpladser.

Helt præcist er 1.610 af 2.840 praktikpladser kort-tids aftaler

Det oplyser Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i 2016 en aftale om 8.000-10.000 flere praktikpladser på erhvervsuddannelserne frem til 2025.

Målsætningen for 2018 var 2.100 nye pladser.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet