Annonce

Overblik: 5 magthavere involverede i ny skattely-sag

En dronning, en premierminister, en udenrigsminister og en tidligere kansler er blandt dem, der ifølge nyt læk har tråde til skattely.
Den internationale gruppe af undersøgende journalister (ICIJ) har fået fingre i 13,4 millioner dokumenter primært fra firmaet Appleby – der tilbyder juridisk rådgivning til private og virksomheder. Firmaets hovedkvarter er placeret i skattelyet Bermuda, men de har også rådgivningsvirksomhed på de Britiske Jomfruøer, Cayman-øerne, i Hong Kong og Jersey – alle steder, som Oxfam betegner som værende blandt 'verdens værste skattely.'

Her følger en liste over fem af de ekstremt magtfulde personer, som er involverede i sagen.

1. Dronning Elizabeth II: Statsoverhoved i Storbritannien
Hertugdømmet Lancaster er dronningens private ejendom, som i dag også fungerer som et ejendomsselskab, der besidder store mængder jord og ejendom og som investerer i selskaber, hvoraf nogle er i skattely. I 2005 investerede dronningen blandt andet 7,5 millioner pund i fonden Dover Street VI Cayman Fund LP, som investerede i et firma, der udvikler fingeraftryksteknologier til smartphones. I juni 2008 modtog dronningens ejendomsselskab 360,000 pund i afkast fra dets investering.

Der er formentligt ikke tale om ulovlige investeringer, men dronningens placering af sine midler vækker alligevel opsigt og bliver fordømt af flere toneangivende politikere. Labour-lederen Jeremy Corbyn

2. Justin Trudeau: Premierminister Canada
Den canadiske premierminister er, på papiret, en skarp modstander af skatteunddragelse. I sin valgkampagne i 2015 sagde han blandt andet, at de fleste små virksomheder i Canada blot var skabt for at give de velhavende canadiere mulighed for at betale mindre skat.

[embed]https://youtu.be/wUKkQEHV_as[/embed]

Derfor kommer det ubelejligt, at hans nære ven og kampagnechef Stephen Bronfmans navn indgår i de lækkede dokumenter. Bronfman har et investeringsfirma, Claridge, som i over tyve år har flyttet millioner af pund ud af Canada for blandt andet Leo Kolber, en tidligere senator og kampagnechef i Trudeaus liberale parti.

Stephen Bronfman har spillet en central rolle i Justin Trudeaus politiske karriere. Han hjalp med at rejse penge i partiets formandskamp i 2013 og blev efter Trudeaus sejr bedt om at forbedre partiets finansielle situation.

3. Wilbur Ross: Handelsminister USA
De lækkede dokumenter viser, at den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross Jr., ejer knap en tredjedel af selskabet Navigator, der blandt andet tjener penge på at sejle gas for det russiske firma Sibur.

I Siburs ejerkreds finder man blandt andet Putins svigersøn, Kirill Sjamalov, men også rigmanden Gennady Timtjenko, som optræder på den sanktionsliste over russere, som det er forbudt for amerikanere at handle med.

Det er netop Wilbur Ross’ opgave som minister at overvåge, at forbuddet bliver overholdt. Derfor vurderer Richard Painter, der var der var ledende jurist i kontoret for god regeringsførelse under præsident George W. Bush, at det  kan blive nødvendigt for handelsminister Ross at trække sig fra beslutninger vedrørende USA’s sanktioner overfor Rusland.

 4. Rex Tillerson: Udenrigsminister USA
Donald Trumps udenrigsminister har tidligere været direktør for selskabet Marib Upstream Services Co., et selskab med sæde i skattelyet Bermuda, som udførte olie og gasudvinding i Yemen. Han var bestyrelsesmedlem i selskabet fra marts 1997 til marts 1998, da han samtidig var direktør for olieselskabet Exxon Yemen, viser Applebys klientdatabase.

5. Gerhard Schröder, tidligere tysk kansler
Den tidligere tyske socialdemokratiske forbundskansler (1998-2005) og leder af partiet SPD var i 2009 med i en ’uafhængig bestyrelse’ i det russisk-britiske firma TNK-BP. Firmaet var baseret på de britiske Jomfruøer. Gerhard Schröder kontaktede rådgivningsfirmaet Appleby i oktober 2011 for at få juridisk rådgivning til firmaet. Appleby afviste imidlertid at hjælpe på grund af en interessekonflikt med en anden kunde.

Listen over politikere og erhvervsfolk er lang. Derudover optræder også rockstjernen Bono og popsangeren Madonna. I alt 140 danskere står på listen, navnene er dog endnu ikke offentliggjorte.

 


Flere artikler om emnet