Annonce

Overblik: Det mener de røde om hormonbehandling af transkønnede børn

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten vil bevare de nuværende regler
Oven på en TV-dokumentar om hormonbehandling af transkønnede børn raser debatten for og imod.

Konservative har været hurtigt ude og tage kraftigt afstand fra hormonbehandling af transkønnede børn. De røde partier har man derimod ikke hørt så meget fra.

Men Socialdemokratiet støtter op om de nuværende regler.

Det fastslår partiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, over for Netavisen Pio:

”Socialdemokratiet har ikke noget forslag om at pille ved de nuværende regler. Der er selvfølgelig dilemmaer, men de nuværende regler er netop indført for at hjælpe børn og unge, som står i en meget vanskelig situation. Og her ved vi, at særligt puberteten kan være en utrolig svær periode,” skriver Langhoff i et mail-svar. Han føjer til:

Der er selvfølgelig dilemmaer, men de nuværende regler er netop indført for at hjælpe børn og unge, som står i en meget vanskelig situation

”Det er selvfølgelig helt afgørende, at børnene og deres forældre får den bedst mulige vejledning af kompetente fagfolk gennem hele processen.”

Hos Enhedslisten er man fuldstændig på linje:

”Vi bakker op om den nuværende ordning,” siger partiets sundhedsordfører, Peter Hvelplund, til Netavisen Pio. Han erkender samtidig, at området er fyldt med dilemmaer:

”Det her område er utrolig dilemmafyldt. De børn og forældre, der skal træffe beslutninger her, de kommer uanset hvad til at stå i en svær situation. Men jeg mener, at alternativet – ikke at give dem den mulighed for hormonbehandling – ikke er acceptabelt. Det har vi prøvet. Og det havde dramatiske konsekvenser. Nogen kom ud i store psykiske vanskeligheder. Vi har oplevet selvmordsforsøg. Så det er vigtigt at opretholde tilbuddet om hormonbehandling til børn.”

Så det er vigtigt at opretholde tilbuddet om hormonbehandling til børn

Han understreger, at forskningen omkring langtidseffekterne af hormonbehandling skal styrkes. Også støtten og rådgivning til de berørte skal styrkes, mener Enhedslisten.

Susanne Zimmer, Alternativets sundhedsordfører, skriver i en mail til Netavisen Pio:

"Det korte svar er, at vi er positive, og vi ønsker mere forskning i forhold til konsekvenserne af hormonbehandling.

Advarer mod at børn bliver forsøgsdyr

SF ønsker også at den nuværende ordning skal fortsætte, men partiet efterlyser mere viden:

”Det er jo ikke første gang i verdenshistorien, vi igangsætter en behandling, som vi ikke er helt sikre på konsekvenserne af. Nogle gange er vi blevet straffet hårdt for at træffe nogle forkerte valg. Det risikerer vi også i denne sag. Men det betyder ikke, at vi skal stoppe behandlingen - det betyder, at vi meget hurtigt skal blive meget klogere,” siger Kirsten Normann Andersen til DR Nyheder.

Men det betyder ikke, at vi skal stoppe behandlingen

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, frygter, ifølge DR Nyheder, at "man bruger de her børn som forsøgsdyr".

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, vil - i lighed med SF og Dansk Folkeparti - bede sundhedsministeren om en nærmere redegørelse fra Sundhedsstyrelsen.

Også Venstres Martin Geertsen er overrasket over stigningen i børn, der søger hormonbehandling:

”Jeg synes på en eller anden måde, at det er tragisk og efterlader os politikere med en masse dilemmaer. Man kan jo se, at det er børn helt ned til 11-års alderen, der modtager hormoner med henblik på kønsskifte,” siger han til DR Nyheder.

Mette Abildgaard fra konservative er fast i kødet. Hun er stærk modstander af, at man påbegynder nogen som helst hormonbehandling af transkønnede børn før de er fyldt 18 år. Det skriver hun på Facebook:

Man svigter simpelthen sit barn, hvis man lader det påbegynde et kønsskifte som 11 årig

”Man svigter simpelthen sit barn, hvis man lader det påbegynde et kønsskifte som 11 årig! I den alder er man måske i stand til at vurdere, hvad man vil have til aftensmad og til nøds hvornår man vil i seng, men på ingen måde hvilket køn man vil have resten af sit liv.”

placeholder

 

Opdateret 22.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Sådan udredes transkønnede børn og unge til behandling

  • Transkønnede børn og unge skal igennem en lang proces, før de kan tilbydes behandling.
  • De skal først henvises af egen læge til Sexologisk Klinik i København.
  • Her skal de skal have mindst fem samtaler, samtidig henvises de til Børne- og Ungepsykiatrisk Center på Bispebjerg Hospital.
  • I løbet af udredningen udforsker man patientens kønsidentitetet, kropsdysfori (følelsen af at ikke kunne være et helt menneske i den krop, man er født med, red.) og kønsudtrykket.
  • Udredningen består også af intelligenstest, gennemgang af udtalelser fra skolen, udfyldelse af spørgeskemaer og undersøgelse af, om der er psykiatriske diagnoser (skizofreni, autisme osv.) i spil.
  • Herefter drøftes den unges sag på en fælles konference for læger og psykologer fra Sexologisk Klinik, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center samt Klinik for Vækst og Reproduktion.
  • Hvis der ikke er noget, der forhindrer den unge i at gå videre i forløbet, henvises man til Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Kilde: DR

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce