Overborgmester-kandidat vil skrotte nattelivs-udspil og flere feriepenge på vej

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Den socialdemokratiske kandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen, fik kaffen i den gale hals, da hun læste om et nattelivs-udspil fra Å-borgmester Franciska Rosenkilde og EL-borgmester Nina Hedeager.

Den internationale straffedomstol skal efterforske forbrydelser i de palæstinensiske områder. Og så er de sidste af de fem ugers ekstraordinære feriepenge snart på vej ind på din bankonto - dog forudsat at du beder om at få dem udbetalt.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Nyt udspil til københavnsk natteliv chokerer S-overborgmesterkandidat

Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i København, Sophie Hæstorp Andersen, fik sig et chok, da hun går i læste  Berlingske.

Et udspil fra Københavns Kommune lægger op til, at alkoholbevillinger efter midnat skal begrænses. Derudover skal der indføres opholds- og alkoholfrie zoner forskellige steder i byen.

Udspillet er blevet kritiseret heftigt, og Sophie Hæstorp Andersen skriver i opslag på Facebook, at hun fik "kaffen galt i halsen", da hun læste om udspillet:

"Derfor fik jeg da også lige kaffen galt i halsen, da jeg så det seneste udspil fra Kulturborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet. Sammen med Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager har de netop foreslået en plan for Restaurations- og Nattelivet i København. En plan, der først og fremmest vil ramme en branche, der på grund af corona-restriktionerne har lidt hårde tab og som allerede nu er enormt presset. Derudover vil planen på en række områder begrænse det kultur- og festmiljø, der er i København," skriver Hæstorp og tilføjer:

“Jeg ved godt, at der er naboer og beboere i Indre By, hvor det er belastende, at der er fest til langt ud på natten hver weekend. Men det må vi finde en løsning på sammen.”

placeholder

 

Skattekontrollen styrkes: Stærkere indsats over for organiseret skattekriminalitet

Globaliseringen stiller nye krav til Skatteforvaltningen, som i stigende grad skal tage højde for, at virksomheder og selskaber organiserer sig på tværs af landegrænser, ligesom skattesvindelere også gør.

Derfor præsenterer S-regeringen nu sit andet udspil til reform af skattekontrollen:

”Sager som Luxleaks og Panama-papirerne har vist, hvordan nogle få virksomheder og enkeltpersoner ved hjælp af kringlede selskabskonstruktioner og skattely kan spekulere i, hvordan de kan slippe for at betale skat i de lande, hvor de har tjent pengene. Det betyder, at fællesskabet bliver snydt og endnu værre, at det undergraver tilliden til vores system. Med det her udspil ønsker regeringen bl.a. at styrke kontrollen mod organiseret svindel. Skatteforvaltningen skal simpelthen rustes bedre til at sætte ind mod skattesvindel på tværs af landegrænser”, siger skatteminister Morten Bødskov.

Skatteforvaltningen skal styrkes med yderligere 250 kontrolmedarbejdere og nye skattecentre i Viborg og Esbjerg. Det skal bl.a. ruste skattekontrollen til de situationer, hvor virksomheder og selskaber vælger at udnytte gråzonerne i en kompleks lovgivning med det formål at snyde fællesskabet. Skatteforvaltningen skal blandt andet blive bedre til udnytte data fra de internationale informationsudvekslingsaftaler.

Derudover styrkes Skatteforvaltningens juridiske ressourcer, så myndighederne er bedre rustede til at matche de professionelle rådgivere, som bistår de største selskaber i deres aggressive aktiviteter.

Frem mod 2024 skal der ansættes 1.000 ekstra kontrolmedarbejdere og oprettes i alt otte skattecentre rundt om i Danmark.

De centrale initiativer i udspillet kan inddeles i tre hovedgrupper:

Multinationale koncerner og organiseret skattekriminalitet: Skatteforvaltningen skal blive bedre til at udnytte globale data, så fejl forhindres, og multinationale koncerner ikke udnytter gråzoner til at snyde fællesskabet fx ved brug af skattely. Samtidig styrkes Skatteforvaltningens mulighed for at reagere på nye former for skattekriminalitet.

Nye teknologier stiller nye krav til Skatteforvaltningen: Vi køber transport, overnatning, rengøring og take-away på nye platforme, fleksible ansættelsesformer vinder frem, og flere danskere investerer i værdipapirer eller nye valutaer. Øget kontrol og vejledning skal sikre, at dette ikke går ud over skattebetalingen.

Fejl og snyd hos virksomheder: Skatteforvaltningen skal give en ekstra hånd til nyoprettede virksomheder, der mangler rutine og derfor begår fejl. Men området styrkes også ved at sætte hårdt ind, hvor reglerne bevidst forsøges omgået.

”Med de ekstra ressourcer bliver det endnu sværere at være skattesvindler. Det gælder for den lille svindel, hvor der fx bliver solgt ulovligt importerede dagligvarer i en lille butik. Det gælder den store svindel, hvor store selskaber fx sender penge gennem flere forskellige selskaber i flere forskellige lande for at undgå at betale skat. Og det gælder den nye svindel, som opstår, når nye trends og koncepter som fx kryptovaluta og deleøkonomi vokser frem,” siger Morten Bødskov.

placeholder


 

Den Internationale Straffedomstol (ICC) efterforsker forbrydelser i palæstinensiske territorier

Den Internationale Straffedomstol (ICC) vil åbne en formel efterforskning af mulige krigsforbrydelser begået i palæstinensiske territorier.

Det oplyser domstolens anklager Fatou Bensouda onsdag i en udtalelse, ifølge Reuters.

Efterforskningen vil fokusere på begge sider i konflikten mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre, lyder det.

ICC's beslutning kommer, efter at domstolen den 5. februar afgjorde, at konflikten falder inden for dens kompetence. Afgørelsen blev dengang mødt af kritik fra både den israelske regering og USA.

Det palæstinensiske selvstyre bifaldt afgørelsen. Styret er også tilfreds med, at ICC onsdag meddeler, at den har valgt at åbne en efterforskning.

Medlem af Europaparlamentet for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen skriver i et tweet, at det nu er “afgørende vigtigt”, at statsminister Mette Frederiksen under hendes rejse til Israel torsdag ikke “blåstempler Netanyahu”.

placeholder

 

Læs mere her.

 

Feriepenge på vej

I december indgik Folketingets partier en aftale om at udbetale de sidste to ugers indefrosne feriepenge til danskerne.

Her lød det, at udbetalingen ville finde sted i begyndelsen af marts 2021.

Men udbetalingsdatoen er nu rykket til slutningen af denne måned.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard bekræfter over for Ekstra Bladet, at pengene er på vej.

“Som vi har aftalt med Folketingets partier, kan man få udbetalt sine feriepenge fra slutningen af denne måned. Det er godt, at penge kan komme ud og få gang i hjulene, fordi der er mange virksomheder, som er hårdt ramt. Derfor er det håbet, at feriepengene bliver brugt på danske varer og i lokale butikker.”

Hummelgaard opfordrer til, at man bruger af feriepengene i stedet for at smide dem på opsparingen.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce