Oxfam Ibis: Vi lønner alle vores phonere efter dansk overenskomst

Stikpille til Mellemfolkeligt Samvirke fra ngo’en Oxfam Ibis: Det er udelukket, at vi benytter telemarketingbureauet TMPO
Udviklingsorganisationen Oxfam Ibis sender nu er kraftig stikpille til ngo-organisationen Mellemfolkeligt Samvirke.

Det sker på baggrund af Netavisen Pio’s afsløring af, at Mellemfolkeligt Samvirke benytter sig af underbetalte danske phonere ansat hos telemarketing-bureauet TMPO’s afdelinger i Berlin og Malaga.

Mellemfolkeligt Samvirke fortsætter med at benytte TMPO som telemarketingsbureau – trods kraftig kritik fra udviklingsordførerne Daniel Toft Jakobsen (S) og Karsten Hønge (SF) og Christian Juhl (EL) – og fra faglige organisationer, som er kollektive medlemmer af Mellemfolkeligt Samvirke. Nemlig fagforbundene BUPL, Malerforbundet og Dansk El-Forbund. Også HK har kraftigt kritiseret MS for at underbetale danske phonere:

Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre

”Mellemfolkeligt Samvirke er optaget af at mindske verdens fattigdom, af verdensmålene og af at verdens arbejdere har ordentlige arbejds- og lønforhold. MS er såkaldte do-gooders. Og det er rigtig fint. Men det dur ikke at være do-gooders på et lille hjørne af verdenspolitikken – og så bare lade resten sejle. Det her kan Mellemfolkeligt Samvirke gøre bedre,” udtalte formanden fra HK Service Hovedstaden, René Knudsen, til Netavisen Pio 5. september.

Nu melder udviklingsviklingsorganisationen Ibis Oxfam sig også på banen med en kraftig stikpille til udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke:

Så det er udelukket, at vi benytter telemarketingsbureauet TMPO

”Vi lønner alle vores phonere efter dansk overenskomst. Så det er udelukket, at vi benytter telemarketingsbureauet TMPO,” understreger director of public engagement hos Oxfam Ibis, Per Bjerre, over for Netavisen Pio.

Ibis-bestyrelse har bedt om en redegørelse

Bjerre understreger, at bestyrelsen for Oxfam Ibis - på baggrund af Netavisen Pio’s artikler om MS’ phonere - har bedt om og fået en redegørelse om Ibis’ telemarketingsarbejde:

”Her kunne vi så fortælle bestyrelsen, at vi udfører langt det meste af vores telemarketingsarbejde selv. Og at vi lønner vores phonere efter den gældende overenskomst med HK. Vi benytter ind i mellem også telemarketingsbureauet All Ears, som er et socialt bureau, der overvejende har blinde phonere ansat. På overenskomstmæssige vilkår,” siger Per Bjerre.

Mellemfolkeligt Samvirke har forklaret, at deres phoner-arbejde skal kunne betale sig – og det er en af grundene til at MS besnytter danske phonere ansat i TMPO’s tyske og spanske afdeling…

”Der er det Ibis’ holdning, at telemarketingsarbejdet skal løbe rundt – på danske overenskomstmæssige vilkår.”

Der er det Ibis’ holdning, at telemarketingsarbejdet skal løbe rundt – på danske overenskomstmæssige vilkår

Hvad mener Oxfam Ibis om TMPO?

”Det er efter vores mening et useriøst firma, der underbetaler sine phonere,” mener Per Bjerre.

Timelønninger på mellem 60 og 66 kroner

Netavisen Pio har afdækket, at Mellemfolkeligt Samvirkes TMPO-phonere i Berlin får omkring 66 kroner i timen, mens MS’s TMPO-phonere i Spanien får omkring 60 kroner i timen.

MS’s generalsekretær, Tim Whyte, forsvarer lønningerne til deres phonere med, at lønningerne mindst svarer til mindstelønnen i Tyskland og Spanien.

TMPO i Danmark har rent faktisk overenskomst med HK. Den giver TMPO’s få phonere i Danmark en timeløn på mellem 121 og 124 kroner. Hertil kommer værdien af 6. ferieuge, pension etc.

Der er derimod ingen overenskomst mellem TMPO’s afdeling i Tyskland og tysk fagbevægelse. På samme måde har TMPO’s afdeling i Spanien ingen overenskomst med spansk fagbevægelse. Derimod følger TMPO, ifølge TMPO’s direktør Bjarke Andersen, den lovbestemte mindsteløn i Tyskland og Spanien.

Mellemfolkeligt Samvirke er ifølge tidligere ansat hos telemarketing-bureauet TMPO dybt dobbeltmoralsk:

”Mellemfolkeligt Samvirke arbejder for at modvirke fattigdommen, men benytter selv working-poor-arbejdskraft. Det er dybt dobbeltmoralsk,” siger en tidligere ansat hos telemarketingbureauet TMPO til Netavisen Pio.

Den tidligere ansatte fortalte, at der efter skat og husleje ikke var meget tilbage til mad og andet:

Jeg og alle de andre TMPO-ansatte er og var klart working-poor-people

"Min timeløn lå på 8,86 euro. Efter skat og husleje er der ikke meget tilbage til mad og andet. Så det er faktisk meget svært at få tilværelsen til at løbe rundt i Berlin. Jeg og alle de andre TMPO-ansatte er og var klart working-poor-people."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce