Oxfam IBIS vil ikke hvidvaske Alternativet i skattely-sag

Hvis de ikke kan få en ordentlig forklaring på, hvor pengene kommer fra, burde de genoverveje donationen, lyder det fra Oxfam IBIS.
Alternativet er blevet hyldet ind i en sag om skattely-donationer fra Gibraltar og Luxembourg, som de endnu ikke har fremlagt dokumentation for, at der er betalt skat af. Samtidig afviser de at betale pengene tilbage.

Hos Oxfam IBIS blev de i forrige uge inddraget i sagen om Alternativets problematiske donationer via skattely, da politisk leder, Uffe Elbæk, i en facebook-opdatering henviste til, at de var i dialog med IBIS om sagen. Her skrev Uffe Elbæk “Derfor er vores landsorganisation nu i kontakt med ulandsorganisationen IBIS, der er blandt de fremmeste bekæmpere af skattely, så vi får en praksis som tager højde for en sag som denne.”

Og før vi kommer ind på selve sagen, understreger Lars Koch, international chef hos Oxfam IBIS i telefonen til Netavisen Pio, at netop det aspekt er rigtig ærgerligt.

“Vi har eksplicit sagt, at Oxfam IBIS ikke har et ønske om at hvidvaske dem, i den her sag. Vi er lidt kede af, at være blevet brugt offensivt i medierne, Hvilket jeg også har kommunikeret til dem.”

Alternativets skattely-donationer
Alternativet blev i sidste uge (fra den 21. september) fanget i en sag om brug af skattely. Det kom frem, at Alternativet umiddelbart inden folketingsvalget i 2015 modtog 450.000 kroner fra den danske rigmand Ditlev Bredahl via postboks-selskaber i skattely-landene Gibraltar og Luxembourg.

Det er en sag, som har ramt Alternativet særligt hårdt, da partiet siden dets grundlæggelse har kæmpet hårdt for at sætte finansiel solidaritet, bekæmpelse af skattely og skattehuller på den politiske dagsorden.

Det kunne man blandt andet forstå tilbage i marts 2016, da Alternativets ordfører for skat og god fordeling, Rene Gade, udtalte “Hvis vi vil gøre danskerne til de mest tilfredse skattebetalere i verden, så er vi nødt til at genskabe tilliden til, at fælleskassens penge ikke ender i udenlandske svindler-skattely eller forsvinder i ubrugelige IT-systemer,” i forbindelse med en fælles udmelding med Enhedslisten om at stoppe besparelserne i Skat.

Oxfam IBIS har også løbende haft kontakt med Alternativet om netop de fælles mål om bekæmpelse af skattely. Oxfam IBIS er en udviklingsorganisation, som har særligt fokus på bekæmpelse af finansiel spekulation, og det fremgår blandt andet af deres hjemmeside, at de vil bekæmpe kapitalflugt og lukke skattely globalt, for at hjælpe udviklingslandene med at opkræve skatter.

“Vi har været i kontakt nærmest siden Alternativet startede omkring skattely, fordi de har haft et ønske om at sætte det på den politiske dagsorden. Men i denne sag har vi kun været i kontakt omkring rådgivning en enkelt gang,” udtaler Lars Koch til Netavisen Pio.

Manglende dokumentation
Det afgørende er, ifølge Lars Kch, at de endnu ikke har leveret dokumentation for, at der reelt er betalt skat af pengene, de har modtaget.

“De har endnu ikke dokumenteret, at de penge, de har fået igennem nogle suspekte strukturer, at der er betalt skat af dem. Og hvis ikke de kan få en ordentlig forklaring fra den rigmand, som har doneret gennem de her særlige strukturer, og måske også få en god forklaring på, hvorfor han har valgt at gøre det på den måde, så burde de måske genoverveje at tage imod donationen.”

Han har dog ikke eksplicit rådet dem til at levere pengene tilbage. Det falder udenfor Oxfam IBIS’ kompetence, mener Lars Koch.

“Det er op til dem, hvordan de ser deres egne principper. Det vil jeg ikke blande mig i.”

Manglende 'due diligence'
Hos Oxfam IBIS rådgiver de løbende store virksomheder, investorer og banker om, hvordan man undgår at falde i skattely-fælden. Lars Koch henviser til FNs regelsæt for erhvervsliv og menneskerettigheder på området, som Oxfam IBIS tager udgangspunkt i, i deres rådgivning. Han fortæller samtidig, at første skridt er, at få en skattepolitik for sin egen organisation, som kan sikre opmærksomhed i sin håndtering af økonomiske og finansielle transaktioner.

Derfor klinger det også lidt skævt hos Lars Koch, at Alternativet blandt andet har henvist til, at de tilbage i 2015 var en nystartet organisation, som endnu ikke havde det organisatoriske overskud til at holde særligt øje med suspekte donationer.

Men grundlæggende står Alternativet bare med en rigtig problematisk sag, lyder det fra Lars Koch.  

“Ja, det er et problem. Fordi de har sat skattely højt på deres politiske dagsorden, så fremstår de særligt forpligtede til selv at være opmærksomme på sager som denne.”

Og det har de fejlet i, er konklusionen.

“Summa sumarum er, at de ikke har været opmærksomme nok. De har ikke haft en due diligence (skærpet opmærksomhed, red) i forhold til der, hvor der kan være problematikker i deres omgang med donationer.”

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce