På 1. maj-turné med justitsministeren

Hvad laver Danmarks justitsminister på en 1. maj? Netavisen Pio satte sig for at følge i Mette Frederiksens fodspor og tage med rundt i landet til en række meget forskellige 1. maj-arrangementer.
I al beskeden tror jeg faktisk, at det er bedst at det er mig der sidder for bordenden, og ikke Pia Kjærsgaard, når der skal laves retspolitik.

Klokken er 7.30, da Mette Frederiksen går på talerstolen hos Socialdemokraterne i Ballerup. Det er Frederiksens egen folketingskreds, og det er tydeligt, at hun er på hjemmebane. Vi er i foreningshuset Tapeten, hvor omkring 200 lokale socialdemokrater er samlet for at høre landets justitsminister give dagens første tale.

Hun lægger ud med at fortælle om et besøg på den lokale medicinalfabrik Leo Pharma, som netop har oprettet en række nye arbejdspladser i Ballerup. ”I årevis er arbejdspladserne rykket ud af Danmark, ikke mindst til Asien. Nu trækker vi nogle af dem hjem igen, så flere kommer i arbejde”, lyder det fra Frederiksen, der fremhæver uddannelse og innovation som forudsætningen for at skabe ny vækst.

Selvom eksemplet er lokalt, så er netop budskabet om, at det går fremad med beskæftigelsen, og at det er gennem en kombination af forskning og produktion, at vi skal ruste os til fremtiden, et af de gennemgående fra Frederiksen denne 1. maj. ”Danmark er et produktionssamfund med industriarbejdspladser. Det er her, vi skaberne værdierne”, slå ministeren fast.

metteballerup

Alle morgenmøderne kører efter en skabelon, der også kendes fra resten af landet, med talere fra folketingsmedlemmer, borgmestre, byrådsmedlemmer, DSU’ere og fagforeningsformænd, afbrudt af arbejdersange som ”Når jeg ser et rødt flag smælde” og ”Danmark for Folket”. Der er kaffe og rundstykker på bordene, der er opstillet i lange rækker og med en talerstol placeret centralt så alle kan se.

1. maj på søvnig villavej
Næste stop på turen er Glostrup. Da GPS’en fortæller mig, at jeg er ankommet, befinder jeg mig på en meget stille og søvnig villavej, langt fra røde faner og arbejdersange. Der er sikkert muligt at finde steder, der emmer mindre af 1. maj end denne villavej klokken otte om morgenen på en helligdag.

Men det kan ikke være mange. Det viser sig senere, at det ved en fejl er kredsformandens hjemmeadresse, som det Socialdemokratiske partikontor har oplyst i deres officielle oversigt over ministrenes 1. maj-arrangementer. Godt, at jeg åbenbart er den eneste, som har fundet oplysningen den vej.

violvej

På Glostrup Bibliotek holder Socialdemokraterne og SF fælles morgenmøde. Selvom det er en hektisk morgen, tager Mette Frederiksen sig morgenen igennem tid til at hilse på alle de fremmødte. Som i alle. Der er ikke noget med at stå ovre i et hjørne og hyggesnakke med den lokale parti- eller LO-formand – det er medlemmerne, der er fokus på.

Modsat andre partier, så vil vi gerne sende et klart signal til Ryanair: I er velkomne i vores samfund, men I skal overholde vores spilleregler.

Særligt på ét område forener hun på denne 1. maj rollen som socialdemokrat og justitsminister: ”Vidste I, at ungdomskriminaliteten er faldende på ottende år?”, spørger Frederiksen. ”Og hver det lykkes at flytte en ung fra kriminalitet til skolebøger, får vi en fantastisk gevinst. De får et bedre liv, og vi får et mere trygt samfund”, fortæller Frederiksen, der også slår fast, at man som socialdemokrat både må være hård ved kriminaliteten og hård ved årsagerne til kriminalitet.

Og netop ved også at have fokus på årsagerne adskiller socialdemokraterne sig klart fra de blå partier, hvis svar på ungdomskriminalitet er at putte børn i fængsel. ”Derfor skal vi også bekæmpe ulighed, uretfærdighed og dårlige opvækstmuligheder”, lød det fra Frederiksen, ingen hun satte trumfen på: ”Og i al beskeden tror jeg faktisk, at det er bedst at det er mig der sidder for bordenden, og ikke Pia Kjærsgaard, når der skal laves retspolitik”. ”Hun er sku’ god”, udbryder et medlem spontant med begejstring i øjnene.

Næste stop er Socialdemokraterne i Hvidovre, hvor 150 partimedlemmer er samlet i det lokale medborgerhus. Sikkerheden om justitsministeren er helt i top denne 1. maj. Ud over den obligatoriske bil med PET-vagter, der følger med Ministeren, er der også uniformeret politi til stede. De har ikke meget at lave, men flere af børene synes tydeligvis, at et par uniformerede betjente er mere spændende en politikkerne, og spørger om de må få taget et billede. I det hele taget er der markant flere børnefamilier til stede i Hvidovre, og der er indrettet et særligt børneområde.

mettefhvidovre2

”Vil alle børnene ikke komme her op”, lyder det fra kredsens folketingskandidat, Kenneth F. Christensen. Sammen med Mette Frederiksen og borgmester Helle Adelborg stiller han sig op sammen med børnene, mens forældre og lokalpresse knipser løs. ”Så er der ikke et øje tørt”, konstaterer et ældre partimedlem. Kenneth F. Christensen kalder sig på sin valgpjece ”Børnenes Vagthund”, og det skal altså denne formiddag forstås meget bogstaveligt.

”Hun er den, jeg gerne ser som den kommende partiformand”, fortæller folketingskandidaten, da han introducerer Frederiksen som formiddagens sidste taler.

Et tredje gennemgående tema i Frederiksens 1. maj-taler er kampen for ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Også her går budskabet rent ind hos tilhørerne: ”Modsat andre partier, så mener vi ikke, at social dumping bare er et andet ord for konkurrence. Og modsat andre partier, så vil vi gerne sende et klart signal til Ryanair: I er velkomne i vores samfund, men I skal overholde vores spilleregler”.

Til kræmmermarked på Lolland
Klokken har nu passeret middag, og Mette Frederiksen har taget hul på anden del af sit 1. maj-program, som finder sted på Lolland. Forsamlingshuse er skiftet ude med telte og åben himmel, og kaffe og rundstykker er nu skiftet ud med grillpølser og fadøl.

Det er noget utraditionelt, at en politikker bevæger sig så langt væk fra sin egen valgkreds, særligt op til et valg, og bortset fra statsministeren har de øvrige ministre da også prioriteret hovedparten af deres tid på hjemmebanen. Men Socialdemokraterne på Lolland har længe ønsket at få besøg af en af de ”tunge” ministre, og Frederiksen har derfor takket ja til at komme.

døllefjelde

Rammen om den første tale er vel nok landets mest atypiske 1. maj-arrangement: Det traditionsrige Døllefjelde-Musse marked, som afholdes hvert år i Store Bededagsferien. Her samles 120.000 mennesker til en kombination af kræmmermarked og byfest. Markedet er arrangeret af den lokale idrætsforening, Døllefjelde-Musse IF, og det var netop klubbens fodboldhold, som helt tilbage i 1949 satte de to små byer på Danmarkskortet.

Hvad er det kontanthjælpsloft egentlig lavet af? Er det af træ, glas eller asbest? Lige meget hvad det er lavet af, så er der alt for lidt plads under det. Især for børnene.

Her fik holdet nærmest kultstatus, da det efter en sejr i landspokal turneringen pludselig optrådte på ugens tipskupon, som dengang var et af nationens faste, ugentlige samlingspunkter. Da fodboldholdet i 1972 atter var med på tipskuponen, skrev Blue Boys sangen ”Døllefjelde-Musse”, der lå på dansktoppen i 12 uger.

Turen fra Hvidovre til Døllefjelde-Musse har eller været en prøvelse. Omkring Køge opstår der pludselig stor kødannelse. Jeg havde ikke lige taget med i overvejelserne, at der på Store Bededag vil opstå en kæmpe kødannelse på en firesporet motorvej. Efter tyve minutter viser det sig, at køen skyldes vejarbejde, hvorfor de fire spor skal flettes sammen til tre. Derfor er det også underligt, at køen fortsætter, selv efter sammenfletningen.

Efter yderligere tyve minutter viser det sig, at de tre spor nu skal flettes sammen til to. Er det så overstået nu, eller skal vi lige om lidt flette sammen til ét spor? Det skal vi heldigvis ikke. ”Tak for din forståelse”, forkynder et gigantisk skilt fra Vejdirektoratet. Selv tak. Og måske forståelse havde været endnu større, hvis Vejdirektoratet i stedet for det enorme skilt efter køens slutning havde placeret et par infotavler undervejs.

døllefjelde2

At det er et kræmmermarked jeg kommer til, mærker jeg hurtigt. Prisen er fyrre kroner for at parkere på den sumpede græsmark, der støder op til markedet. Selve markedet lever op til alle forventninger. Der sælges tøj, sko, tasker, luftgeværer og meget andet. Og der er karruseller, og pariserhjul og selvfølgelig masser af boder, hvor sulten kan stilles og tørsten slukkes. Og her er en grillpølse ikke bare en grillpølse.

Det Danmark vi leverer videre er bedre, stærkere, og mere lige.

”Her sælges den rigtige markedspølse” fortæller ét skilt, mens et skilt i en anden bod halvtreds meter derfra fortæller, at ”Her kan du købe den ægte Døllefjelde-pølse”. Hvis man ikke har husket kontanter, kan man hæve penge på sit dankort i markedets lille interimistiske ’hævecentral’. Mod et gebyr på ti kroner, naturligvis. Og pengene går jo til et godt formål.

Spørgsmålet om de arbejdsløse er et fjerde gennemgående tema i Frederiksens 1. maj-tale: "Igen og igen har vi måttet høre på, at det er de arbejdsløses egen skyld, at de er dovne, og at ydelserne derfor skal sættes ned. Skal vi ikke bruge denne 1. maj til at sige stop!" Frederiksen undrede sig også over Venstres "moderne kontanthjælpsloft": "Hvad er det loft egentlig lavet af? Er det af træ, glas eller asbest? Lige meget hvad det er lavet af, så er der alt for lidt plads under det. Især for børnene”, mener ministeren.

I Socialdemokraternes stand bekræfter kredsformand Lynge Jensen, at det ikke er et helt typisk 1. maj-arrangement. ”Normalt plejer vi at holde 1. maj på torvet i Nykøbing Falster. Men det giver jo ikke så meget mening i år, hvor det er helligdag og folk er til marked. Derfor har vi i år besluttet at holde 1. maj her på markedet, og det gav så samtidig muligheden for at få besøg af Mette Frederiksen”, fortæller han.

Det atypiske arrangement har også den gevinst, at Frederiksen her når ud til en stor gruppe af mennesker, som ellers aldrig ville have opsøgt et 1. maj-arrangement. Normalt taler politikkerne primært til de i forvejen indviede, så med mindre pressen er til stede, er det ikke noget, der rykker stemmer. Lynge Jensen forsikrer også, at kredsen er klar til at føre valgkamp for kredsens kandidat, folketingsmedlem Lennart Damsbo Andersen. Guldborgsundkredsen udgør sammen med Nakskovkredsen de to valgkredse på Lolland-Falster.

Et bedre, stærkere og mere lige Danmark
Efter en tur til er Rødby Havn er Mette Frederiksen midt eftermiddagen ankommet til Nakskov, hvor dagens sidste arrangement finder sted. Der sker under åben himmel, og selv om truslen om regn hænger i luften, er der også her mange fremmødte. Jane Falster, der er formand for Socialdemokraterne i Lollandskredsen, fortæller, at det er andet år i træk, at kredsen holder sit eget 1. maj-arrangement. Og det kan mærkes på deltagerantallet, som er steget kraftigt, fortæller hun.

Allerede aftenen før har medierne kunne fortælle, at statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin 1. maj-tale vil melde ud, at Socialdemokraterne ønsker at gøre det lettere at optjene dagpengeretten. Det er selvfølgelig også et gennemgående tema i Frederiksens 1. maj-taler:

nakskov

”Vi socialdemokrater kæmper for et stærkt, trygt og attraktivt dagpengesystem. Færre skal falde ud og dem uden lange uddannelser skal selvfølgelig også have en fair mulighed for fortsat tryghed og forsørgelse, indtil de får et arbejde igen. Når der stadig er tusindvis af arbejdsløse mister deres dagpengene, så er det ikke godt nok. Og det er vores ansvar at rette op på det! Derfor er Helles melding i dag så vigtig" lød det fra Frederiksen, der som beskæftigelsesminister selv kæmpede med konsekvenserne af dagpengenedskæringerne.

I årevis er arbejdspladserne rykket ud af Danmark, ikke mindst til Asien. Nu trækker vi nogle af dem hjem igen, så flere kommer i arbejde.

”Jeg synes det var en rigtig stærk tale”, fortæller kredsformand, der især godt kan lide afsnittet om ungdomskriminalitet. Hun fortæller, at det er anden gang på en uge, at kredsen får besøg af den absolutte socialdemokratiske top. Blot få dage forinden har statsminister Helle Thorning-Schmidt været på virksomhedsbesøg i Nakskov, et meget vellykket besøg, hvor Thorning gjorde et stærkt indtryk, mener Jane Falster.

Kredsens folketingskandidat, Kasper Roug, fortæller, at Socialdemokraterne er meget optaget af emner som emner som decentralisering og udflytning af statslige arbejdspladser. Han fremhæver blandt andet grøn energi som et område, hvor Lolland har en førerposition, og hvor det derfor giver god mening at flytte arbejdspladser til området.

I offentligheden forbindes Lolland måske i øjeblikket mest med faldefærdige huse og nedlagte fabrikker. Det ser man dog ikke meget af på turen tværs over øen. Vejen bugter sig igennem store grønne marker, og i de små byer langs vejen ligger fine gamle huse med stråtag. Solen skinner og er så småt på vej ned, da jeg nærmer mig København. Efter en lang dag kan Frederiksens hovedbudskab vel samles op i denne sætning, som gik igen i talerne: ”Det Danmark vi leverer videre er bedre, stærkere, og mere lige”. Så venter vi bare på valget.


Flere artikler om emnet

Annonce