Påbud fra Arbejdstilsynet: Plast i luften gør folk syge

Den jyske plastvirksomhed Sky-Light får endnu et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi de ansatte risikerer at blive syge af plaststøv.
Arbejdstilsynet på besøg.
Store mængder støv fra plast, kan medføre luftvejssygdomme hos de ansatte syge på den vestjyske plastvirksomhed Sky-Light.

Det usunde plaststøv på fabrikken har fået Arbejdstilsynet til udstede et nyt påbud til fabrikken. Det fremgår af oplysninger fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Af påbuddet fremgår det, at Sky-Light skal “undgå unødig påvirkning af de ansatte fra plaststøv”, samt at støvet i dag spredes ud i fabrikshallerne.

Det er ikke første gang, at virksomheden er i Arbejdstilsynets søgelys. Tidligere har Sky-Light fået kritik fra Arbejdstilsynet for mangelfuld sikkerhed i forbindelse med anvendelse af det faglige stof PMDA.
 

Otte medarbejdere fik astma

Virksomhedens brug af det farlige stof PMDA stoppede i 2017, efter at giftige kemikalie i årene 2009-2017 havde givet flere arbejdere lungesygdommen astma.

De ansatte på plastvirksomheden Sky-Light i Varde risikerer dog fortsat at blive syge af at gå på arbejde

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger er mindst otte af virksomhedens medarbejdere blevet syge af stoffet. Seks af dem har fået anerkendt deres skader som erhvervssygdomme. Og mediet oplyser, at der flere erstatningssager på vej.

De ansatte på plastvirksomheden Sky-Light i Varde risikerer dog fortsat at blive syge af at gå på arbejde, fordi der er for meget støv på fabrikken, som kan give de ansatte luftvejssygdomme. Det viser aktindsigten fra Arbejdstilsynet.
 

Direktør: Vi har aldrig gået på kompromis

I et skriftligt svar til Fagbladet 3F, oplyser Sky-Lights direktør, Søren Kjær Larsen, at virksomheden “altid har arbejdet seriøst og grundigt med arbejdsmiljø og sikkerhed”.

Vi går ikke og har aldrig gået på kompromis med sikkerheden på Sky-Light

Han skriver desuden i sit svar til mediet:

“Vi italesætter arbejdssikkerhed og arbejdsmiljø ved enhver lejlighed. Vi går ikke og har aldrig gået på kompromis med sikkerheden på Sky-Light”.

Direktøren peger på at Sky-Light har en stor sikkerhedsorganisation, som løbende overvåger de ansattes sikkerhed. Han erkender dog, at der kan være problemer, som man er villig til at rette op på: 

“På trods af dette, kan det ske, at Arbejdstilsynet ser nogle sikkerhedsrisici, som vi ikke selv har set. Hvis/når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet, efterkommer vi naturligvis dette,” skriver Sky-Light-direktøren ifølge Fagbladet 3F.

Minister kaldt i samråd 

Sagen om det kritisable og sundhedsskadelige arbejdsmiljø på Sky-Light, har fået Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, til at kalde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd.

“Det er overraskende, at Arbejdstilsynet ikke har grebet ind, når de har været på besøg på virksomheden,” lyder begyndelsen i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

“Jeg har kaldt beskæftigelsesministeren i samråd og bedt ham give en grundig orientering om det skandaløse forløb og ikke mindst redegøre for, hvordan han vil sikre et sikkert og sundt kemisk arbejdsmiljø fremover,” skriver Christian Juhl.

Artiklen er opdateret onsdag kl. 11.10 med oplysningen om det kommende samråd om sagen.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce