Pape vil have lokalbetjente, obersten er død og Trumpinho triumferer

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Dagens nyhedsoverblik fra mandag den 8. oktober indeholder både et løfte fra regeringen om flere lokale betjente, et dødsfald, en fritstilling og en overraskende stor sejr til en kontroversiel politiker.

Regering vil have flere lokalbetjente

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil have flere betjente i de lokale politikredse. Det skriver altinget.dk.

Frem mod 2020 vil politiet blive tilført 150 betjente, som har særlig fokus på lokalområderne, lyder det i et nyt politi-udspil som justitsministeren præsenterede mandag.

Udover flere lokalbetjente foreslår Søren Pape også, at alle politikredse skal have en mobil station, og at der indføres borgerrådgivere i politiet. De skal sikre, at borgerne får den vejledning, de har brug for, når de ringer til politiet.  

Ifølge Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er de 150 ekstra betjente ingen nyhed, men noget Socialdemokratiet allerede var med til at vedtage i forbindelse med sidste års finanslov og politiforlig.

Hun kalder det dog stadigvæk for "glimrende initiativer", selvom hun savner reel forebyggelse og konkrete nærpolitistationer.

Læs hele historien her.

 

Obersten er død

Obersten, fodbolddommeren, politikeren, thyboen og viborgenseren Jens Christian Lund er død efter længere tids sygdom. Han blev 73 år. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Søndag sov han stille ind, omgivet af blandt andre sin kone Britta, som han blev gift med i maj 1969, og med hvem han har to døtre og en søn. Oberst Lund, som han blev kaldt, boede i sin sidste tid på Plejecenter Liselund, fordi han var ramt af svær Parkinsons.

Jens Christian Lund var medlem af byrådet i Viborg Kommune i perioden 1998-2005, hvorefter han sad i Folketinget for Socialdemokratiet frem til 2011.

Jens Christian Lund havde i 1995 til 2005 det, han selv kaldte sit drømmejob gennem hele sin militære karriere, da han var chef for Prinsens Livregiment, først i Viborg og de sidste år i Skive.

Læs hele historien her.


Kontroversiel kommunaldirektør fratræder

Bornholms kommunaldirektør, tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, er blevet fritstillet og forlader sin stilling med øjeblikkelig virkning. Det skriver DR.

 

”Borgmesteren og udvalget har ønsket en anden profil, og det tager jeg selvfølgelig til efterretning. Det er spillets regler,” siger Peter Loft.

Det er ikke første gang i karrieren, at Peter Loft bliver fritstillet. I 2012 blev han fritstillet som departementschef i Skatteministeriet på grund af hans involvering i Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Den ”brasilianske Trump” snublende nær præsidentposten

En højreorienteret tidligere officerer, der har udtrykt nostalgi for Brasiliens fortid som militærdiktatur, vandt den første runde af landets præsidentvalg søndag. Det skriver amerikanske Politico.com.

Jair Bolsonaro, fik 46,7 procent af stemmerne, mens hans nærmeste modkandidat, Arbejderpartiets kandidat, den tidligere borgmester i millionbyen Sao Paolo, Fernando Haddad, fik 28,5 procent af stemmerne. Det var ventet at Bolsonaro ville få flest stemmer, men at han ville komme så tæt på 50 procent, overraskede eksperterne.

Dermed skal de to kandidater nu ud i en anden valgrunde, som bliver holdt den 28. oktober.

Jair Bolsonaro er med sin populistiske politik, manglende politiske erfaring og aggresive stil på de sociale medier, blevet sammenlignet med Donald Trump. Engelske The Guardian kalder ham "Trump of the Tropics" - Tropernes Trump.
 
Bolsonaro har lovet, at hvis han vinder vil han - med hårdhændede metoder - sætte en stopper for både kriminalitet og korruption, ligesom han lover at sætte gang i den økonomiske vækst. Han har også lovet at trække Brasilien ud af Paris-aftalen om klima, ligesom præsident Trump har gjort med USA.

Læs mere her (på engelsk).

 

Pionererne: Episode 1 - De første kvinder på magtens højborg

For 100 år siden blev de første fire kvinder valgt ind i Folketinget, heriblandt Helga Larsen. Hun har i dag givet navn til Helga-netværket i Socialdemokratiet, der arbejder for flere kvinder i politik.

Men hvorfor er der overhovedet behov for netværket i dag? Hvilken kamp lå forud for, at vi rent faktisk var så hurtigt fremme i ligestillingsskoene i Danmark? Og hvad var det Nina Bang kunne?

Vi fremhæver ofte hvor langt fremme Danmark var med udnævnelsen af Nina Bang som verdens første parlamentarisk valgte minister i 1924. Men den næste kvindelige minister udnævnes først i 1947 og også i dag er der en underrepræsentation af kvinder i Folketinget og også i regeringen og indtil for nylig var kvinder repræsenteret med 0 i regeringens magtfulde udvalg.

Gæster: Jytte Hilden og Pia Fris Laneth.

Pionererne: Episode 1 - De første kvinder på magtens højborg by Netavisen Pio

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook