Annonce

Partier vil afskaffe betalt politikerorlov - minister i gang med servicetjek

SF og DF mener, at reglerne for politikere skal ligne dem, der gælder på almindelige arbejdsmarked. Minister ser reglerne efter i sømmene.
Med overskrifter som ”Helt gakgak”, ”Velbetalte pjækkerøve” og ”Orlovsdronningen”, så har landets kommunalpolitikere været under hård beskydning for den nuværende vederlagsordning. Men nu skal det være slut med, at byrådspolitikere skal have mulighed for at tage orlov med løn til blandt andet ferie, studier og arbejde.

Vi mener, at det er dybt urimeligt, at politikere, som vælger at tage frivillig orlov, skal have løn ved siden af for at stykke arbejde

Sådan lyder det fra både SF og Dansk Folkeparti, der nu vil fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget. Det skriver DR.

”Vi er parat med et forslag i Dansk Folkeparti, så vi sikrer, at de regler, der er for by- og regionsrådsmedlemmer, kommer til at ligne dem, vi kender fra det almindelige arbejdsmarked. Politikerne skal ikke have særregler,” siger Peter Skaarup, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti.

SF er også klar med et forslag, der vil afskaffe løn under frivillig orlov.

”Vi mener, at det er dybt urimeligt, at politikere, som vælger at tage frivillig orlov, skal have løn ved siden af for at stykke arbejde,” som de ikke udfører, siger SF's gruppeformand Jacob Mark.

Ferie med fuld løn

Meldingerne kommer i kølvandet på, at DR Nyheder har kortlagt brugen af orlov med løn i landets 98 byråd.

Siden 1. januar 2018 har 194 lokalpolitikere haft orlov

Siden 1. januar 2018 har 194 lokalpolitikere haft orlov. Omkring halvdelen – 81 - har været væk på grund af sygdom, mens 41 begrunder det med travlhed på arbejdet (de fleste kommunalpolitikere har et regulært arbejde ved siden af byrådsarbejdet) mens 34 har været på barselsorlov.

Der er der også en række tilfælde, hvor byrådsmedlemmer har taget orlov for at tage på lange ferier.

Reglerne bliver også kritiseret, fordi det ikke kræver lægeerklæringer eller anden dokumentation, ved sygemeldinger. En række af lokalpolitikerne har selv undret sig over, at det har været svært at melde lønnen fra.

Der er i alt 2.522 byrådsmedlemmer og 205 regionsrådsmedlemmer i Danmark.

Byrådsmedlemmers vederlag afhænger af flere ting, blandt andet hvor mange indbyggere den enkelte kommune har og hvor mange udvalg som kommunalbestyrelsesmedlemmet sidder i. I en kommune med mere end 80.000 indbyggere er grundvederlaget for et almindeligt medlem 114.000 kroner om året, plus yderligere 35.000 kroner for at sidde i et udvalg.

Minister har gang i servicetjek

Reglerne for løn til de lokale politikere hører hjemme i Social- og indenrigsministeriet, hvor Astrid Krag (S) er minister.

Allerede i august måned i forbindelse med sagen om Enhedslistens borgmester Ninna Hedeager Olsen, der havde været på sygeorlov i en længere periode uden lægeerklæring, iværksatte hun et servicetjek af regler for vederlag.

Det er noget, jeg regner med, at vi kan konkludere på relativt snart

Social- og indenrigsministeren er for længst gået i gang med  at se reglerne efter i sømmene.  

Ministeren erklærer overfor DR, at hun forventer en snarlig konklusion på det igangværende servicetjek:

”Jeg har sat gang i et arbejde sammen med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for at kigge de her regler igennem og se, om vi kan gøre noget, så vi får strammet op på den del,” siger hun til DR og fortsætter:

”Det er noget, jeg regner med, at vi kan konkludere på relativt snart.”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet