Partiets unge håb på bagerste række: “Hvis jeg ikke mødte op i en uge, ville ingen opdage det”

Med udsigt til et utraditionelt regeringssamarbejde og dystre tider, er der mere end nogensinde før behov for, at Socialdemokratiet rækker ud til vælgerne - også mellem valgene, lyder det fra nyvalgte Frederik Vad.
Foto: Privatfoto
Folketingsmedlem Frederik Vad på sin plads bagest i folketingssalen, 2022
Der er gået næsten fem uger siden folketingsvalget, men som nyvalgt folketingsmedlem har Frederik Vad stadigvæk ikke fået et kontor.

Han har fået lov til at låne et af dem, som står tomme, efter at det tidligere medlem ikke blev genvalgt.

Kabalen om, hvem der skal sidde hvor, kan ikke gå op før man har dannet en regering og ved hvor mange kontorer, man får brug for.

Han har heller ikke fået noget ordførerskab, og han sidder heller ikke i nogen udvalg.

I stedet har han brugt tiden på at puste ud efter en lang valgkamp og så forsøgt at tænke over den nye rolle som folketingsmedlem på bagerste række i et stort parti.

“Det er en meget mærkelig tid. Der er jo grundlæggende ikke nogen efterspørgsel efter en,” fortæller han til Netavisen Pio.

Spørgsmålet er, hvad han egentlig bedriver sin tid med.

Ingen ville opdage, hvis jeg var væk

Han er 28 år gammel. Ifølge det stadig sparsomme CV på Folketingets hjemmeside er han søn af en murer og en skolelærer.

Erhvervserfaringen kommer primært fra “bevægelsen”, hvor han bl.a. har arbejdet i DUI og for fagforbundet 3F.

“Og så har jeg engang spillet Mowgli i Ølstykke Sommerteaters opsætning af Junglebogen,” tilføjer han.

Han har indtil videre beholdt sit arbejde som udviklingsansvarlig hos TAMU, hvor han laver jobrettede uddannelsesforløb for 18-30-årige, som ikke er i arbejde eller under uddannelse.

Noget, han håber at fortsætte med, også når der kommer rigtigt gang i det politiske arbejde.

Arbejdslivet som folketingsmedlem er ganske frit. Man er på lange stræk sin egen chef

“Hvis jeg ikke mødte op her i en uge, så er der nok ikke nogen herinde, som ville opdage det. Der er ikke nogen, der ville savne mig. Det er der selvfølgelig en stor frihed i, men det er omvendt også meget stressende, at tingene er så ustrukturerede.”

Som tidligere formand gennem fem år for den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU, er der mange i partiet, der har lagt mærke til den unge politiker og forventningerne til Frederik Vad er tårnhøje.

Større end til de ni andre nyvalgte, som ikke på samme måde er kendte navne i forvejen.

Han er bevidst om, at rollen som nyvalgt folketingsmedlem i en folketingsgruppe med 49 andre partimedlemmer, er noget ganske andet end den som DSU-formand, hvor man er ideologisk indpisker og revser af partiet.

“For det første, så er der en meget mindre efterspørgsel efter, hvad jeg mener nu, end da jeg var DSU-formand. Det skal jeg lige vænne mig til,” siger han til Netavisen Pio.

Skal finde en vej

Han erkender at forventningerne til ham er store, men det betyder ikke, at der er nogle nemme genveje til indflydelse og at det ikke kommer af sig selv.

“Sandheden er jo, at man skal skabe det hele selv,” siger han.

“Det, som jeg bruger meget tid på siden valget, er, at tænke over, at når vi nu sidder 50 mennesker på et gruppemøde, og når Socialdemokratiet er så stort, og en stor del af gruppen sidder i regering, hvilke kanaler er der så til at få diskuteret politik og få lavet politik internt i partiet.”

“Hvordan kan vi forny politikken, samtidig med at vi sidder i regering?”

Regering skal løse almindelige menneskers problemer

I mens vi taler, forhandler Frederik Vads partiformand Mette Frederiksen lystigt videre med de gamle arvefjender i Venstre om et regeringssamarbejde.

Efter mere end tre år som et-partiregering og længere tid, hvor man som parti ikke har skulle tage store hensyn til en eller flere regeringspartnere, så vil den politiske situation være markant anderledes for partiet.

Spørgsmålet er hvordan et venstreorienteret selverklæret arbejderparti kan bevare sin egen identitet i et tæt samarbejde med et eller flere borgerlige partier?

“Identiteten vil ligge i om de problemformuleringer, som man lægger ind i det brede samarbejde. Om de problemer man forsøger at løse, at de på en eller anden måde peger mod løsninger som gavner almindelige mennesker.”

Må ikke gemme os

Men det handler også om at de socialdemokratiske politikere, i Frederik Vads optik, skal fungere som en art lynafledere, når svære beslutninger skal forklares.

“Det er derfor, at jeg er så optaget af at parti og organisation smelter sammen, og det aktivistiske socialdemokrati lever mellem valgene. At der bliver lavet nogle incitamentsstrukturer, der gør at folketingsmedlemmer drages mod at være fysisk til stede i befolkningen.”

“Hvis vi kommer ind i en tid, hvor der kommer en rasende diskussion af, om man har givet for meget eller taget for lidt i regeringsforhandlingerne, plus overenskomstforhandlinger der kan gå amok, plus et voldsomt økonomisk tilbageslag, så er der brug for at tage snakken med folk derude.”

Er ikke gode nok til at vedligeholde de fysiske forbindelser til befolkningen, når der ikke er valg

“Vi skal ikke gøre som fra 2011 til 2015, hvor vi skuffede en masse mennesker, men først mødte dem ved valget. Jeg tror, at vi står overfor svære tider, og derfor skal folketingsmedlemmerne være tilstede.”

Hold kontakten ved lige

Folketingsvalget var det første som kandidat og i løbet af et halvt år nåede Frederik Vad og hans frivillige, at banke på døren hos op imod hver femte husstand i Slagelsekredsen.

“Socialdemokratiske folketingsmedlemmer og folketingsmedlemmer generelt, er ikke gode nok til at vedligeholde de fysiske forbindelser til befolkningen, når der ikke er valg.”

“Noget af det jeg godt kunne tænke mig at eksperimentere med er, at hver mandag, når jeg alligevel har aktiviteter i min kreds, at blive ved med at banke på døre.”

“At sætte mig nogle mål for hvor mange døre jeg skal banke på, så jeg hele tiden kan være i kontakt med de mennesker, der stemte på mig.”

Ikke nok at kommunikere til Twitter

Og står det til den tidligere DSU-formand, så er det ikke kun ham selv, der skal ud og møde vælgerne direkte på dørtrinnet.

Du får en respons på ting som foregår herinde, på en helt anden måde end Twitter giver

“Hvis Socialdemokratiet skal have varig succes, så er det ikke nok med en god valgkamp, en god formand og god kommunikation.

“Vi burde som parti have landsdækkende mål for, hvor mange døre vi løbende skal banke på. Det der med at møde folk, hvor de er. Og du får en respons på ting som foregår herinde på en helt anden måde end Twitter giver,” siger han.

Behovet for ny politik

En opgave som Frederik Vad gerne vil tage på sig, handler om konstant at forny det socialdemokratiske projekt med ny politik - også selvom der måske i første omgang ikke er den store efterspørgsel efter det.

“Det handler om at blive ved med at politikudvikle. At sætte enormt meget tid af til at skrive papirer - hvor hovedparten af det nok aldrig bliver læst og arkiveret i skuffen, men som kan spilles ind, når de rigtige situationer opstår.”

“Socialdemokratiet har brug for at der fortsat bliver udviklet ny politik,” fortæller han.

“Endelig har jeg også mine egne kæpheste omkring ordblindhed og omkring udsatte voksne, og det håber jeg, at jeg helt konkret kan komme til at arbejde med.”

Må vente på at det bliver min tur

Han er dog bevidst om, at han ikke får noget forærende, bare fordi han har været DSU-formand.

Kampen om de gode ordførerskaber i partiet vil helt sikkert blive skærpet, når folketingsgruppen snart bliver udvidet med en række af de nuværende ministre, som der ikke bliver plads til i den kommende regering - uanset hvem det nu bliver med.

“Men nu må vi se, jeg regner ikke med at sådan en som mig, skal regne med at få et ordførerskab det første halvandet år.” 

“Uanset hvilken regeringskonstellation vi får, så kommer der til at være 40 mennesker, som rigtigt gerne vil til alle sammen,” lyder hans nøgterne vurdering.

Sådan er livet nemlig på bagerste række i Folketinget for en nyvalgt socialdemokrat.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Frederik Vad?

Kronprinsen?

Af Socialdemokratiet?

Engang var Lars Løkke kongen i Venstre!

Så endte han igen i Grebningen i folketinget!

Og tog på en Atlanterhavs-sejlbåds-sejlads!

Og kom på nye tanker:

Jeg må banke på døre!
Hvordan kan vi/jeg forny politikken?
Sandheden er jo, at man skal skabe det hele selv!

Venstre var blevet et alt for stort parti!

Nu er Venstre delt i tre!

Socialdemokratiet er blevet et alt for stort parti!

Ender du som politiker i “Grebningen”, starter det selv-realiserende gen på oprøret!

Folketinget har i dag 12 partier repræsenteret!

Mon det 13. snart er på vej - Frederik Vad: Junglebogen….?

Eller som en glorværdig folketingsmedlem engang sagde:

“Sidder man først i Grebningen skal man for alt i verden “ikke vise at man er grebet af panik”.”

Ej heller når de, der sidder på første række, laver lort i det!

Om der er nok så mange ko-vendinger!

Aksel Jensen - hvad mener du om at Rosa Lund, på grund af sygdommen sklerose, bliver nødt til at at tage sygeorlov fra folketinget, da hun skal behandling med en ny medicin der giver bivirkninger???

Du springer jo let hen over emnet i denne artikel:

https://piopio.dk/efter-sygemelding-stor-stoette-fra-baade-roede-og-blaa

https://piopio.dk/comment/31456#comment-31456

Aksel Jensen - har du nogen menneskelige egenskaber eller er du bare ude på at se dit eget navn på tryk???

Så må du Frederik Vad som det unge politiske talent jeg oplever du er, gøre opmærksom på dig selv, som peter Hummelgård i sin tid. Held med det hele.

Kære Frederik Vad jeg har set dig i Debatten, og blev så imponeret af dine svar og din viden og ikke mindst din politiske overbevisning. Jeg håber du beholder din integritet og stadig kan få dine budskaber og politik ud uden at lade dig skræmme af bedrevidende smagsdommere.

Hej Frederik Vad. Ved læsning af PIOs interview af dig kom jeg til at tænke på disse online-dialoger som S har startet op under corona og som er fortsat - så vidt jeg forstår - fordi de var og er en succesfuld måde at være i politisk forbindelse med hinanden på. På det sidste har de handlet om regeringsdannelsen. Jeg synes online debatter bør fortsætte. Måske kan du opfylde nogle af dine ,ålsætninger via disse?

Jeg synes det er fine indspark, du leverer i interviewet, det tyder på at dine gener er en god blanding af nogle fra skolelæreren og nogle fra murersvenden. Jeg har fulgt dig lidt selv om jeg aldersmæssigt et DSU +/- 70. God arbejdslyst. Jeg håber, at du magter at holde fast i de bedste af dine intentioner når du både skal "kæmpe dig ud af grebningen2 og holde fast i det bedste af dit tankegods. Det er godt at ytre sig men pas på med at kravle for højt op i træerne før du kender/ved noget om den fremtid du udtaler dig om, historien har vist, at man godt kan blive lidt forpjusket af at kravle i træer og råbe højt på forhånd. God arbejdslyst husk jord- /vælgerforbindelsen som du selv er inde på.

Jeg synes det er fine indspark, du leverer i interviewet, det tyder på at dine gener er en god blanding af nogle fra skolelæreren og nogle fra murersvenden. Jeg har fulgt dig lidt selv om jeg aldersmæssigt et DSU +/- 70. God arbejdslyst. Jeg håber, at du magter at holde fast i de bedste af dine intentioner når du både skal "kæmpe dig ud af grebningen2 og holde fast i det bedste af dit tankegods. Det er godt at ytre sig men pas på med at kravle for højt op i træerne før du kender/ved noget om den fremtid du udtaler dig om, historien har vist, at man godt kan blive lidt forpjusket af at kravle i træer og råbe højt på forhånd. God arbejdslyst husk jord- /vælgerforbindelsen som du selv er inde på.

Annonce