Partifæller til Mette Frederiksen: Klar i mælet om væsentligste udfordringer

Fire socialdemokratiske partifæller har pæne roser til Mette Frederiksens kongrestale, men savner fokus på udligningsreform og folkeskole.
Foto: Socialdemokratiet
Velfærd først, forrest i klimakampen, en fortsat stram udlændingepolitik og en ny ret til tidlig folkepension for de mest nedslidte.

Budskaberne fra både før og under valgkampen gik igen i Mette Frederiksens tale på Socialdemokratiets kongres i Aalborg.

Netavisen Pio har talt med nogle af de delegerede medlemmer for at høre deres reaktion på Mette Frederiksens kongrestale – den første som statsminister.

 

Manne Kjell Suadicani, 58 år – Ringsted-Sorøkredsen

 

Hvad er dit overordnede indtryk af Mette Frederiksens kongrestale?

"Jeg synes, den adresserede de væsentligste udfordringer, som den nuværende regering har. Hun var meget klar i mælet om, at hun har fokus på at løse problemer på den måde, vi som socialdemokrater synes er den rigtige."

Var der noget i talen, du hæftede dig særligt ved?

"Jeg kunne godt lide klimadelen. For det er jo fuldstændig rigtigt, at vi har været et grønt parti i mange år. Vi har samarbejdet med de andre partier i forståelsespapiret om at formulere en meget ambitiøs klimapolitik. Det er vigtigt, at vi får sat gang i en politik, som kan sikre samfundet på lang sigt."

Hvad er ifølge dig den vigtigste opgave for regeringen?

"Det er de punkter, som også fyldte meget i talen: klimapolitikken og velfærdspolitikken. Det er vigtigt, vi får skabt tillid til, at samfundet hjælper borgerne. Og så skal vi have gjort op med den nedskæringspolitik, der har været på hele det sundhedsfaglige område."

 

Heidi Hass Madsen, 39 år – Læsøkredsen

 

Hvad er dit overordnede indtryk af Mette Frederiksens kongrestale?

"Jeg synes, hun rundede helt vildt mange punkter. Ved noget af det, synes jeg godt, man kunne få fornemmelsen af, at hun talte til pressen og de andre partier i stedet for at tale meget til os, som hun gjorde sidste år. Indimellem føltes det lidt, som om man ikke behøvede at være der. Men jeg kunne supergodt lide det, hun sagde."

Var der noget i talen, du hæftede dig særligt ved?

"Jeg var overrasket over, at hun inddrog én person så meget som Arne. Jeg er selv sygeplejerske, så jeg kender jo mange som Arne. Så det overraskede mig lidt, at man satte ét ansigt på. Men der er selvfølgelig nogle, der har brug for at få sat et ansigt på for at kunne forholde sig til problemet."

Var der noget i talen, du savnede?

"Jeg savnede noget om udligningsreformen. Det gør man jo, når man kommer fra Læsø. Så er det dét, der optager os mest. Der blev sagt rigtig meget om, at vi har helt vildt travlt. Men vi har også travlt på sådan et sted som Læsø, for hvis vi ikke snart får noget støtte og hjælp til at klare vores kommune, så går vi fallit."

Jeg savnede noget om udligningsreformen

"Og ellers er det en kendsgerning, at vi bliver nødt til at lave en kommunesammenlægning. Og jeg tror ikke, det er det, hun (Mette Frederiksen, red.) mener med, at vi skal samle Danmark igen. Så hvis de ikke får lavet en holdbar udligningsreform, så får vi problemer i Udkantsdanmark."

Hvad er ifølge dig den vigtigste opgave for regeringen?

"Det er sundhedsvæsnet. Vi bliver nødt til at skabe nogle gode arbejdsforhold for det sundhedsfaglige personale. De skal have det godt med at gå på arbejde, ellers mister vi dem alle sammen. Her tænker jeg også på ytringsfriheden. Der er rigtig mange, der ikke tør sige, hvad der er galt, fordi de er bange for repressalier bagefter."

 

Erik Rasmussen, 64 år – Indre By og Christianshavnkredsen

 

Var der noget i talen, du hæftede dig særligt ved?

"Hun var meget klar i mælet omkring, at der skulle leveres på tidligere pension for nedslidte. Det var nok det, jeg hæftede mig mest ved."

Var der noget i talen, du savnede?

"Det er selvfølgelig et problem, at vi er gået tilbage i storbyerne. Det er noget, vi skal have rettet op på inden næste kommunalvalg. Der skulle det gerne gå bedre i København, end det gik til folketingsvalget. Som Mette også sagde, er det formentlig også et spørgsmål om flygtningepolitikken. Jeg tror, der er mange i København, der har andre holdninger og ikke rigtig har fulgt med i det skifte, der er sket i Socialdemokratiet."

Det er selvfølgelig et problem, at vi er gået tilbage i storbyerne

Hvad er ifølge dig den vigtigste opgave for regeringen?

"Det er pensionsområdet. Det var jo også det mest omtalte valgløfte i valgkampen overhovedet. Så det skal ganske enkelt igennem. Det bliver nok sammen med Dansk Folkeparti. Jeg tror ikke på, det bliver sammen med De Radikale."

 

Ann Christina Højgaard, 52 år – Grevekredsen

 

Hvad er dit overordnede indtryk af Mette Frederiksens kongrestale?

"Den var varm og rummede et reelt ønske om, at vi igen får noget solidaritet i Danmark. Jeg er dødspændt på, hvordan det lykkes med hele miljødagsordenen, og jeg kunne mærke, at hun virkelig brændte for det."

Var der noget i talen, du hæftede dig særligt ved?

"En af de ting, jeg hæftede mig mest ved, var, at de langtuddannede skulle opdrages eller dannes til også at kunne vise solidaritet med dem på arbejdsmarkedet, der har de korteste uddannelser. Det, synes jeg, var en fantastisk ting."

Var der noget i talen, du savnede?

"Jeg savnede som sædvanlig folkeskolen. Hun har et generelt fokus på børnene, og det er godt. Men vi har en folkeskole, der ikke er en folkeskole om 20 år, hvis ikke vi vitterlig får vendt skuden på en måde, som gør at vi har et folkets skole, som vi samler os omkring. Det har vi ikke i dag. Der mangler i det hele taget midler til at kunne få lov at drive skole."

Vi har en folkeskole, der ikke er en folkeskole om 20 år

Hvad er ifølge dig den vigtigste opgave for regeringen?

"Det er den her solidaritetskontrakt på arbejdsmarkedet. Og så synes jeg faktisk, det er enormt vigtigt at få skabt en samarbejdende politik og en ordentlig tone. Vi skal have noget politikerglæde tilbage i Danmark, så vi faktisk godt gider at engagere os."

Student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce