Partiformand væltet, borgmester stopper og rådgiver skifter side

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
I Grønland er en partiformand blevet væltet, i Herning har en borgmester meldt sin afgang, coronarestriktionerne i Københavnsområdet bliver strammet og så kan vi fortælle om et lidt utraditionelt jobskifte.

Dermed velkommen til dagens udgave af Netavisens Pios nyhedsoverblik Aktuelt.

 

Landsstyreformand taber formandspost

Formanden for Grønlands landsstyre, Naalakkersuisut, Kim Kielsen tabte søndag aften en afstemning om formandsposten i det socialdemokratiske parti Siumut (På dansk Fremad). Det skriver knr.gl.

I stedet skal Erik Jensen fremover skal stå i spidsen for partiet.

Her vandt Erik Jensen med 39 stemmer mod Kim Kielsens 32 stemmer.

Afstemningen kommer efter måneder med kritik af Kielsen. Så sent som i oktober erklærede oppositionen deres mistillid til ham i det grønlandske landsting, Inatsisartut.

Han fik det afværget med det mindst mulige flertal overhovedet: 14 stemte for, 13 stemte imod, og to undlod at stemme.

Læs hele historien her.

 

Hovedstadskommuner får flere coronarestriktioner

17 hovedstadskommuner kan snart se frem til flere restriktioner for at nedbringe coronasmitten

Sundhedsordførerne fra de forskellige partier har mandag formiddag været til orienteringsmøde om de mulige restriktioner.

Det er uvist, hvilke tiltag der tages i brug, og det er heller ikke meldt ud, fra hvornår de skal gælde. I øjeblikket er der allerede en række coronarestriktioner for hele landet, som gælder til 2. januar.

Ekstra Bladet erfarer, at der er tale om blandt andet mere hjemmearbejde, og at der også kommer stramninger på fritidsområdet for børn og unge.

TV2 erfarer, at der bliver mere virtuel undervisning på videregående uddannelser, og at klasser i grundskolerne ikke må blandes sammen.

Læs hele historien her.


Enhedslisten vil giver oplevelsesgavekort på 1000 kroner

Alle udeboende personer over 18 år med en månedlig indkomst før skat på op til cirka 32.000 kroner skal have et oplevelsesgavekort på 1000 kroner. Det mener Enhedslisten. Det svarer til ca. 3 millioner danskere.

"Når vi skal afbøde den økonomiske krise, skal vi særligt hjælpe restauranter, oplevelsessteder og lignende, hvor mange ufaglærte allerede har mistet deres job og flere er i fare.

Enhedslisten foreslår, at vi giver et gavekort til alle med laveste indtægter, så flere tager en tur på café eller andet. Og gavekortet skal netop gå til de laveste lønninger, ikke dem med høje lønninger, fordi det er mest fair, men også fordi de vil være mest tilbøjelige til rent faktisk at tage en ekstra tur på ud. Dem der har råd, går i forvejen ud," skriver politisk leder Pernille Skipper om forslaget.

Forslaget er en del af de igangværende finanslovsforhandlinger. Her forhandler regeringen intenst i disse dage med især støttepartierne De Radikale, Enhedslisten og SF.

placeholder


Dansk hjælp til konfliktramt Etiopien

Danmark yder nu et bidrag på 60 millioner kroner til humanitære indsatser i forbindelse med den voldsomme konflikt i det nordlige Etiopien.

”Jeg er dybt bekymret over situationen i Etiopien, der på fuld styrke er på vej ud af kontrol. Det er en ulykkelig situation for de titusindvis af mennesker, der er på flugt fra meget voldsomme overgreb. Vi har en forpligtelse til at hjælpe dem. Derfor bidrager vi nu både til at bistå de mange flygtninge i Sudan og til at få akut hjælp frem til de tusinder af nødlidende i det nordlige Etiopien,” siger den nye udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i en pressemeddelelse.

Desuden udsender Beredskabsstyrelsen mandskab til opbygning af flygtningelejre i Sudan.

Læs hele historien her.


Politiskole åbner i Vejle

Mandag morgen trådte 288 politistuderende ind til deres første dag på den nybyggede politiskole i Vejle, der for første gang åbner dørene.

placeholder

Skolen blev politisk besluttet i 2015 som en del af aftalen "Et styrket politi. Et tryggere Danmark". I første omgang blev det besluttet at skolen skulle ligge i helt nybyggede lokaler i Herning, men efter pres fra Dansk Folkeparti blev politiskolen i stedet rykket til Vejle.

Det betød at politiet i første omgang etablerede et midlertidig uddannelsescenter på Ryes Kaserne i Fredericia, hvor studerende har haft deres gang siden november 2018.

På grund af pandemien er den officielle åbning af uddannelsescenteret udskudt.


Herning får ny borgmester

Og vi bliver omkring Herning. For efter knap 20 år som borgmester i Herning er det 1. august næste år slut for Venstre-manden Lars Krarup.

Her overdrager han borgmesterkæderne til partifællen Dorte West, som er partiets borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2021.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Lars Krarup ønskede ikke at genopstille til valget, og i september blev Dorte West i stedet valgt som partiets spidskandidat.

Nu får hun altså også den sidste del af valgperioden som borgmester, hvilket ifølge Lars Krarup er den rigtige måde at gøre det på.

Dorte West blev valgt ind i byrådet i Herning Kommune ved kommunalvalget i 2009.

Læs hele historien her.


Sophie Løhdes rådgiver skifter til fagbevægelsen

Og lidt mere navnenyt. Venstres politiske ordfører Sophie Løhdes rådgiver, Rune Slot, skifter efter 11 måneder i stillingen til et job som public affairs-chef i fagforeningen Kost- og Ernæringsforbundet. Det er ikke helt normalt, at se folk skifte fra Venstre til et job i fagbevægelsen - også selvom Kost- og Ernæring næppe kan betegnes som det rødeste forbund.

Det skriver han på Twitter.

Inden han kom til Christiansborg arbejdede Rune Slot som public affairs-rådgiver i landbrugets bracnheorganisation Landbrug & Fødevarer. Før det var hans hos Venstre, blandt andet som politisk konsulent og kontorleder.

placeholder

Rune Slot erstattes i Venstre af Rasmus Sand, der også tidligere har været ansat i partiet, men som senest har været i public affairs-bureauet Rud-Pedersen. Det skriver Altinget.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce