Pas på de farlige lobbyister

Ny bog forsøger at give et indblik i den danske lobbyistverden. Det kunne der være kommet en spændende bog ud af.
Der er 5.000 mennesker i Danmark, der arbejder med lobbyisme. Knap 2.000 af dem sidder i erhvervsorganisationerne, altså i arbejdsgiverforeninger som DI, Dansk Erhverv og Dansk Byggeri imens resten af lobbyisterne sidder i virksomheder, patientorganisationer, fagbevægelsen, miljøorganisationer og endelig i de private lobbyistbureauer.

Men hvad laver alle de mennesker, hvor meget magt har de og hvordan arbejder de? De spørgsmål forsøger forfatterparret Peter Mose og Susanne Hedelund, at afdække i deres tredje bog i rækken om hvem der har magten i det danske samfund.

De to har talt med et utal af kilder blandt politikere, embedsmænd og lobbyister, men det bliver alligevel aldrig rigtig fængende, selv om bogen er krydret med anekdoter og historier fra den virkelige verden. Måske fordi emnet i sig selv ikke er videre spændende eller konfliktfyldt. Måske fordi forfatterne ikke vælger at gå kritisk nok til emnet, så det kommer lidt til at fremstå som en ordentlig gang "godt gået, klap på skulderen".

Drøje hug til bevægelsen
Det mest interessante kapitel i bogen handler om den måde som den danske fagbevægelse bedriver lobbyisme på og her uddeles der drøje hug.

Fagbevægelsen har ikke sekretariatsressourcer nok til at levere løsninger, der er for få kontakter til embedsværket, for få kontakter til de borgerlige partier, de faglige ledere kan ikke træffe beslutninger hurtigt nok på grund af besværligt medlemsdemokrati og selv fagbevægelsens langvarige kongresser, med timelange beretninger og langvarige debatter, får hug for ikke at blive brugt som mødested med andre beslutningstagere. Alt er galt.

At fagbevægelsen selv er ganske klar over udfordringen fremgår tydeligt af bogen, men hvad og hvordan det præcis skal ændres står meget åbent.

Genbrug fra tidligere
Bogen er som sagt den tredje i rækken af en serie om det politiske liv i Danmark. Den første om statsministre, den anden om embedsmændene og derfor virker noget af indholdet umiddelbart også som gentagelser af forgængeren ”Javel, Hr. Minister” når bogen gennemgår de forskellige ministeriers departementschefer. Det virker lidt som fyld, at skulle læse om Margrethe Vestagers departementschefs liv og levned.

Hvis man aldrig nogensinde har mødt en lobbyist før, så er ”Lobbyistens lommebog” helt sikkert en portal til en helt ny dimension, der åbner sig og så er det sikkert meget sjovt at læse anekdoter om spindoktorer, der bliver irriteret over en lobbyist der ringer på et dårligt tidspunkt eller en anden lobbyist, der forsøger at lyve sig til et møde med et folketingsmedlem.

Susanne Hegelund og Peter Mose: ”Lobbyistens lommebog – politikere under pres”. 296 sider. 278 kr. Gyldendal. Er udkommet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce