Annonce

Pelle Dragsted affejer Johanne Schmidt-Nielsens flygtningeforslag

I et opsigtsvækkende interview affejer Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted et forslag fra Johanne Schmidt-Nielsen om, at flygtninge skal kunne søge asyl på ambassader. Og han lægger op til en markant mere realistisk flygtningekurs for Enhedslisten.
Enhedslisten har fået en ny stærk mand – finansordfører Pelle Dragsted. Det blev tydeliggjort, da han forleden i Weekendavisen affejede forslaget fra udlændingeordfører og tidligere frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen om, at flygtninge skal kunne søge asyl via ambassader, så de ikke skal tage den farefulde færd hen over Middelhavet og igennem Europa.

”Hvis man gjorde det (gav flygtninge lov til at søge asyl via ambasader, red.), ville antallet af asylansøgere eksplodere. Rent principielt kan man godt have den holdning, at det er forkert, at det kun er dem, der kan betale menneskesmuglerne, der skal belønnes, og at man hellere burde hjælpe dem, hvor de er. Jeg kan sagtens forstå tankegangen. Men problemet er jo, at konsekvenserne er ganske uoverskuelige”, siger Pelle Dragsted i et nærmest venskabeligt interview med Weekendavisens Søren Villemoes.

Som Pelle Dragsted pointerer, er ”den svære færd til Europa jo også med til at begrænse antallet af flygtninge.” Det er i det hele taget bemærkelsesværdigt – og ud fra et socialdemokratisk synspunkt forfriskende – at Pelle Dragsted i så stort omfang kalder til realisme i udlændingepolitikken – noget Enhedslisten i årevis er blevet udskældt for at mangle.

Flere flygtninge øger uligheden
I samme interview erkender Pelle Dragsted, at en stigende flygtningestrøm vil føre til stigende ulighed, hvilket er en stor indrømmelse fra et parti, der har netop ulighedsbekæmpelse som en af sine absolutte mærkesager. ”Sådan er det med meget politik, og sådan er det også, hvis vi tager imod flygtninge, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Det vil have en negativ effekt på uligheden på kort og mellemlang sigt”, indrømmer Enhedslistes nye nestor.

Samtidig anerkender Pelle Dragsted, at der er en grænse for, hvor mange flygtninge, et land kan tage imod – uden at han dog vil sætte et specifikt tal på, hvor mange vi kan klare at tage imod i Danmark. ”De fleste er jo enige om, at der er en grænse. Det har vi set i Sverige, at der er. Men det med at sætte en grænse på antal, der skal man kunne svare på det spørgsmål, jeg har stillet. Hvad vil man konkret gøre med nummer 10.001?”

Melder Enhedslisten sig ind i realismens klub?
Udmeldingerne fra Pelle Dragsted er ikke blot interessante, fordi han går direkte imod Enhedslistens hidtidige førstekvinde, Johanne Schmidt-Nielsen. De er også interessante, fordi de peger i retning af en helt anden tankegang på flygtningeområdet fra den yderste venstrefløj:

At tingene skal hænge sammen. At man ikke skal vedtage politik, der øger tilstrømningen til Danmark, men at det direkte er et mål for flygtningepolitikken at begrænse tilstrømningen af flygtninge, der kommer til Danmark.

Hvis Pelle Dragsted får magt, som han har agt, ser det ud til, at Enhedslisten er ved at melde sig ind i flygtningerealisternes klub sammen med Socialdemokratiet. Udtalelserne fra Pelle Dragsted må derfor være positiv læsning for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der med rette kan tolke det som et praj om, at Enhedslisten er rykket markant længere ind mod midten med Pelle Dragsted end i de glade dage under Johanne Schmidt-Nielsen.

Mads Havskov Hansen er kulturredaktør på Netavisen Pio.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet