Penge i ”banebrydende” sundhedsudspil er fire år gamle

Regeringen kalder udspil med millioner til sundhedshuse for ”banebrydende”. Men pengene blev afsat under den tidligere regering, lyder kritikken
Regeringen pynter sig med lånte fjer, når den vil tage æren for, at der nu tilføres godt 800 millioner kroner til at oprette nye sundheds- og lægehuse rundt om i landet. For pengene blev afsat under den tidligere SR-regering og har samlet støv i årevis, lyder kritikken.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby præsenterede 11. juni udspillet ”En læge tæt på dig”. Udspillet skal sikre tilstrækkeligt med alment praktiserende læger i alle dele af landet. I dag har omkring 70 procent af de praktiserende læger lukket for tilmeldingen.

”Tiden er kommet til at løfte almen praksis. Med et banebrydende udspil med 119 millioner kroner til drift og 617,5 millioner kroner til modernisering og oprettelse af læge- og sundhedshuse, og giver vi lægerne mulighed for at løse nye opgaver, og vi giver dem bedre mulighed for at indrette sig efter patienternes behov,” udtalte Trane Nørby i den anledning.

Sammen med 200 millioner kroner, som allerede er sendt afsted til lægehusene, betyder det i alt godt 800 millioner kroner til at etablere nye lægehuse. Men pengene til den investering, som regeringen kalder ”banebrydende”, blev afsat under den tidligere regering, lyder det fra Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen:

Det er jo helt tydeligt, at hun prøver på at tage æren for de 800 millioner kroner, som vi afsatte på finansloven for 2015

”Det er jo helt tydeligt, at hun prøver på at tage æren for de 800 millioner kroner, som vi afsatte på finansloven for 2015, sidst vi sad i regering. Ellen Trane Nørby fører sig frem, som om det er denne regering, der har været til lommerne. Men sandheden er, at den hellere vil prioritere skattelettelser end velfærd,” siger han til Netavisen Pio.
Velfærds-Messias for andres penge

SR-regeringen fremlagde i august 2014 ud med sundhedsudspillet ”Jo før – jo bedre”. Udspillet afsatte i alt godt én milliard kroner til at styrke den praktiserende læge i perioden 2018 til 2021. Heraf en pulje på 800 millioner kroner til at etablere nye lægehuse.

Pengene blev formelt afsat med finansloven for 2015, der blev vedtaget med opbakning fra SF og Enhedslisten. Af aftalen fremgår det, at det besluttet at afsætte en ”Pulje på 800 mio. kr., der skal understøtte etablering af flere store lægehuse, hvor almen praksis arbejder sammen med f.eks. speciallæger og de kommunale sundhedstilbud.”

Det var oprindelig planen, at de første penge skulle være sendt afsted allerede i 2016. Da regeringsmagten skiftede i juni 2015, fastholdt den nye Venstreregering da også puljen. Alligevel gik der flere år, før pengene blev sendt afsted. Først i maj 2018 fordelte Sundhedsministeren de første 200 millioner kroner. Og med det seneste udspil skal de resterende 600 millioner så fordeles, med 200 millioner i hvert af de næste tre år.

Sundhedsministeriet skrev i forbindelse med fordelingen af de første 200 millioner kroner, at ”Puljen til læge- og sundhedshuse er en del af regeringens arbejde med at sikre et sundhedsvæsen, der er tættere på borgerne og sikre patienterne bedre og flere tilbud.”

Ifølge Flemming Møller Mortensen er det endnu et bevis på, at regeringen forsøger at tage æren for penge, der er afsat under den tidligere regering:

”Det viser jo bare, at regeringen ingen skrupler har med at markedsføre sig selv som velfærds-Messias for andre folks penge. For det er da en god idé at bygge nye læge- og sundhedshuse. Faktisk så god, at det var os, der fik den i sidste regeringsperiode. Og os, der fandt penge til det på finansloven for 2015. Det ville klæde sundhedsministeren at indrømme, hvis idéer og penge hun nu fører sig frem med.”
Ellen Trane: Forsinkelse skyldes overenskomster

Regionerne, der står for at drive størstedelen af sundhedsvæsnet, kritiserede allerede i efteråret 2017, at pengene fra puljen endnu ikke var kommet ud at arbejde.

”Der står en pulje på 800 millioner kroner inde i et ministerium, som ikke er sat i spil endnu, som netop var til sundhedshuse. De penge håber jeg da, kommer i spil,” udtalte Ulla Astman (S), formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, dengang til DR.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby svarede dengang, at der var gode grunde til, at pengene endnu ikke var sendt afsted til nye sundhedshuse:

”Som Danske Regioner godt ved, så har vi både haft et udvalgsarbejde om det nære og det sammenhængende sundhedsvæsen og en overenskomst med de praktiserende læger (PLO), der skulle på plads, før det gav mening at tage hul på de fire gange 200 millioner kroner til at styrke behandlingen og investere i nye rammer”.

Det svar giver Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen dog ikke meget for:

”Vejen til helvede er brolagt med dårlige undskyldninger. Faktum er, at det eneste, som den borgerlige regering kan tage æren for, er, at danskernes nye læge- og sundhedshuse er blevet flere år forsinket. Og det er regeringen selv, der fire gange har valgt at udskyde planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, selvom de lovede den allerede i 2015. Så det har de kun sig selv at takke for.”

Hos Dansk Regioner glæder man sig over, at pengene nu omsider kommer læger og patienter til gavn:

Det har været en lang proces, og de her penge har stået der siden den forrige regering

”Det er bedre sent end aldrig. Det har været en lang proces, og de her penge har stået der siden den forrige regering. Vi kunne godt have brugt dem lidt før, men nu går vi selvfølgelig positivt ind i ansøgningsrunden, så vi kan etablere endnu flere sundhedshuse. Det har vi behov for,” siger Ulla Astman til DR.


Flere artikler om emnet

Annonce