Pia K. færdig som formand: Sådan vil vi huske hende

Pia Kjærsgaard stopper som Folketingets formand efter magtskiftet. Dermed sættes der punktum for en usædvanlig kontroversiel periode for embedet.
Folketinget skal have en ny formand som følge af magtskiftet i dansk politik.

Pia Kjærsgaard stopper som formand for Folketinget ovenpå den røde valgsejr i sidste uge. Det meddeler hun i et opslag på Facebook.

Magten er skiftet

”Efter folketingsvalget er der flere, der har spurgt, om jeg fortsætter som Folketingets formand. Det gør jeg ikke. Magten er skiftet,” skriver den afgående formand.

Pia Kjærsgaard er dog ikke færdig i politik. I stedet træder hun tilbage i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, der efter vælgerlussingen er blevet kraftigt reduceret fra 37 til 16 medlemmer.

placeholder


Smed folketingsmedlem med baby ud af salen

Pia Kjærsgaards afsked markerer samtidigt afslutningen på en firårig periode, hvor embedet som Folketingets formand har tiltrukket sig usædvanlig meget opmærksom.

Den tidligere formand for Dansk Folkeparti er flere gange i den nu afsluttede valgperiode blevet kritiseret for at agere uden for rammerne af embedets primært administrative beføjelser.

Man diskuterer ikke med formanden, overhovedet.

I februar irettesatte hun Enhedslistens Pelle Dragsted, der kaldte et udsagn fra Kjærsgaards partifælle, Kenneth Kristensen Berth, for racistisk.

Det fik Pia Kjærsgaard til at gribe ind, og da Pelle Dragsted tog til genmæle, rejste hun sig fra sin stol og udbrød:

”Man diskuterer ikke med formanden, overhovedet. Jeg vil godt have, at det bliver taget til efterretning. Tak.”

Det fik efterfølgende flere gruppeformænd til at diskutere sagen.

En måned senere bragte formand Pia Kjærgaard sig igen i fokus.

Gruppeformanden for Konservative, Mette Abildgaard, havde under en afstemning taget sin fem måneder lille pige med i folketingssalen, hvilket fik Pia Kjærsgaard til at udvise Abildgaard. Sagen tiltrak sig også international opmærksomhed.

Kontroverserne stoppede dog ikke i foråret.

Pia Kjærsgaards ageren og udtalelser i valgkampen har også medført heftig kritik. Eksempelvis gav hun ”klimatosserne” skylden for Dansk Folkepartis dårlige valg til Europa-Parlamentet og langede ud efter DR, som hun beskyldte for at have udvalgt ”et elendigt publikum” til kanalens afsluttende partilederrunde.

placeholder

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ja men sådan er spillet jo, ny regering, ny FT. formand. Og jeg tror ikke, man vil savne Pia K på den post.

Annonce