Pia K. vil genoplive “DF Classic” og S åbner døren på klem for russisk gas

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Selvom forhandlingerne om retningen for en ny regering med Mette Frederiksen (S) som statsminister, er sat på hold i dag, så er der alligvel en håndfuld politiske nyheder, som vi giver dig overblik over her i mandagens Aktuelt.

Den socialdemokratiske udenrigsordfører Nick Hækkerup åbner op for, at Danmark kan godkende Putins ansøgning om at opføre den såkaldte Nord Stream 2 i Østersøen, som skal føre russisk gas gennem danske farvande.

Efter den store vælgerlussing den 5. juni, vil Dansk Folkepartis moder Pia Kjærsgaard genoplive “Dansk Folkeparti classic” med fokus på en nationalkonservativ linje og “gud, konge og fædreland”.

Og så viser en ny opgørelse, at Enhedslisten og Socialdemokratiet, er de to partier i rød blok, som er mest uenige - ihvertfald hvis man ser på afstemningerne i Folketinget.

Velkommen til en ny uge på Netavisen Pio.
 

S åbner for mulighed for russisk gas i Østersøen  

Inden folketingsvalget mente Socialdemokratiet, at Danmark skulle sige nej til russisk gas gennem danske farvande i Østersøen, den såkaldte Nord Stream 2.  

Partiets udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) har tidligere udtalt, at “der ikke er nogen grund til at vente med at afvise ansøgningen”.

Men nu er Socialdemokratiets Nick Hækkerup mere åben for godkende russernes ansøgning, hvis det vel og mærke er Udenrigsministeriets vurdering, at det er den bedste løsning.  

"Der er forskel på, om man sidder i regeringskontorerne eller ej," lyder det fra Nick Hækkerup, som samtidig understreger, at partiet ikke har ændret holdning Nord Stream 2, men at dette kan ske, hvis Udenrigsministeriets vurdering peger i den retning.  

Læs mere om den historie hos Jyllands-Posten.

 

Politi neddroslede udlændinge-kontrol for at beskytte Paludan

Københavns Politi måtte i en periode neddrosle bemandingen i Udlændingekontrol-sektionen (UKS), der forbereder udlændingesager, for at passe på lederen af Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Det bekræfter Københavns Politi over for Frederiksborg Amts Avis.

“Hos Københavns Politi har vi løbende prioriteret de ressourcer, vi har, og der er blevet inddraget bemanding fra en række afdelinger, blandt andet Udlændingekontrolsektionen,” skriver Københavns Politi i en mail til avisen.

Det var med et mål om at deportere op mod 700.000 mennesker, at Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen stillede op til folketingsvalget i år.

Læs mere om den historie lige her.
 

Berlingske og Jyllands-posten støtter op om undersøgelse af Støjberg 

Berlingske slår i en opsigtsvækkende leder i weekenden til lyd for, at fungerende udlændingeminister Inger Støjbergs ageren i sagen om adskillelse af unge asyl-par tilbage i 2016 bliver genstand for en uvildig undersøgelse. Det samme gjorde Jyllands-Posten i en leder fredag, hvor man skrev, at de røde partier har "god grund" til at vil have sagen undersøgt til bunds.

De udmeldinger bliver vel modtaget hos De Radikale, hvor Sofie Carsten Nielsen skriver "Bedre sent end aldrig" om de blå mediers nye toner.


Der er et flertal i rød blok for at undersøge Inger Støjbergs ageren i sagen.

Læs hele historien på Netavisen Pio.

Pia K. vil genoplive “Gud, konge og fædreland”

Valgresultatet grundlovsdag har ført til selvransagelse i Dansk Folkeparti, da 37 mandater blev til 16. Vælgerlussing har fået flere til at pege på, at partiets skal sætte fokus på det nationalkonservative.

Nu er det partiets moder, Pia Kjærsgaard (DF), der argumenterer for at Dansk Folkeparti skal køre “Dansk Folkeparti Classic”. Det betyder – siger hun – at DF “skal være meget opmærksomt på danskheden”.

"Det er nogle af de ting, vi virkelig skal genetablere. Vi har hele tiden haft dem, men vi har gennem de senere år måske ikke været så opmærksomme på, at der skal være en respekt for Gud, konge og fædreland – og anerkende de rødder, som vi har.”

Interviewet med Pia Kjærsgaard om en mere nationalkonservativ linje i Dansk Folkeparti kan læses på B.T.

 

S og Enhedslisten stemmer kun sammen hver anden gang

I den forgangne valgperiode har Enhedslisten og Socialdemokratiet kun stemt det samme i Folketinget ved 46 procent af afstemningerne.

I rød blok er Enhedslisten og Socialdemokratiet dermed de to, der har stemt sammen færrest gange. Ihvertfald hvis man mener, at afstemningerne er et godt mål for enighed.

Det er markant lavere end de andre partier i den røde blok, der har stemt det samme som Socialdemokratiet i 65-75 procent af afstemningerne i de seneste fire år.

Partierne med størst stemmelighed er SF og Enhedslisten, der har stemt det samme ved 79 procent af afstemningerne.

Opgørelsen er lavet af Information og kan læses her.

 

Efter kæmpe demonstration: Hongkong opgiver omstridt kinesisk lov

Et kontroversielt lovforslag om en udleveringsaftale med Kina, har i den seneste tid ført til enorme demonstrationer i Hongkong. Det fik i går regeringslederen, Carrie Lam, til at meddele, at hun suspenderer det upopulære lovforslag på ubestemt tid.

Udleveringsaftalen ville gøre det muligt for Kina at få mistænkte kriminelle udleveret til Retsforfølgelse, og er blevet set som den kinestiske skats forsøg på at øge kontrolen med det tidligere britiske område.

Omkring 80 mennesker blev såret under gadekampe i ugens løb - deriblandt 22 politifolk.

“Det har været meget voldsomt, og derfor er vreden og frustrationen stadig kæmpestor i Hongkong,” lyder vurderingen fra DR’s korrespondent.

Her kan du se billeder af den store protest i Hongkongs gader.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook