Annonce

Pia Kjærsgaard i velfærdskrise

Tilliden til vores velfærdssamfund er faldende. Det bekymrer Pia Kjærsgaard, men hvem har lige ansvaret for forringelserne?
Avisen.dk havde d. 22/10 en historie om, at over 40 pct. af danskerne ikke har tillid til, at samfundet vil tage sig ordentligt af dem, hvis det skulle blive nødvendigt. Tryghedsundersøgelsen fra 2011 viste samme tilbøjelighed, idet den sociale tryghed, med Jørgen Goul Andersens ord, var aftaget ”ganske betydeligt”. Det må desværre være konklusionen efter 10 år med en højreorienteret regering, hvor bl.a. tilbagetrækningsreform og genopretningspakke har ramt mange lønmodtagerfamilier hårdt.

Alligevel tog det ikke lang tid, efter at Avisen.dk havde offentliggjort sin undersøgelse om den faldende tillid til vores velfærd, før Pia Kjærsgaard kastede sig ind i debatten. Hun var åbenbart forfærdet over udviklingen og mente blandt andet at:
”Det er fundamentalt, at udviklingen vendes. Utryghed og mistillid giver negative vibrationer i vores samfund. Vi skulle gerne være verdens lykkeligste folk i årene fremover”.
Og derfor er udviklingen med den faldende tillid til vores velfærdssamfund også ”så deprimerende”. ”Det handler grundlæggende om tryghed og sikkerhed for, at hvis du kommer i nød – bliver alderdomsvækket, syg eller mister sit arbejde – så står der nogen parat – fordi du selv har været med til at betale til velfærden”, udtaler Pia Kjærsgaard.

Komme i nød? Blive alderdomsvækket? Syg eller miste sit arbejde? Paradoksal kommentar. Særligt i betragtning af, at Dansk Folkeparti selv har medvirket til at rundbarbere mange af de velfærdsordninger, som netop skulle sikre de udsatte grupper, der her henvises til.

DF må selv tage ansvar

Højrefløjen er skræmmende dygtige til at bruge det 'rette' sprog og fokus, og de slipper ofte af sted med en fordrejning eller simplificering af virkeligheden. Det er interviewet med Pia Kjærsgaard endnu et eksempel på. I artiklen kan hun nøjes med en indignation uden egentligt at blive stillet til ansvar for den politik, som hun selv førte i forbindelse med bl.a. Genopretningspakken.

Eksempelvis mødes spørgsmålet "DF har selv lagt stemmer til halveringen af dagpengeperioden, der er en blandt flere aktuelle reformer i Danmark. Hvad siger du til det?" med følgende ikke-svar fra Pia Kjærsgaard:
”Der er slet ingen tvivl om, at der – samtidig med arbejdsløsheden – er kommet en grundlæggende utryghed i forhold til, hvad der sker i morgen, hvis jeg bliver arbejdsløs: Hvad med min bolig, min hverdag og min familie? Det samme gør sig gældende i forhold til de social foranstaltninger, vi har”.
Beklageligvis bliver der ikke afkrævet et rigtigt svar på spørgsmålet, hvilket ellers kunne have været interessant, for hvad ville Pia Kjærsgaard have sagt, hvis journalisten havde været mere insisterende? Det er en rigtig dårlig sag for DF, og vælgerne (særligt de faglærte og ufaglærte vælgere) bør løbende mindes om den snigende økonomiske højredrejning af vores samfund, som fandt sted i perioden under VKO.

Igennem 10 år har den blå revolution stille, men sikkert sat sig igennem - brugerfinansiering for fertilitetsbehandling, introduktion af fattigdomsydelser, nedlæggelse af folkeskoler og lærerstillinger, stigende forældrebetalinger for familier med børn på efterskole, efterlønnens de-facto-død, nedskæringer på voksen- og efteruddannelser, dagpengeforringelser, massive besparelser på erhvervsuddannelser og produktionsskolerne samt overbetaling af privathospitaler.

Ikke overraskende, at det har skabt en ’velfærdsbekymring' i befolkningen, især når der samtidig og løbende er uddelt skattelettelser til de mest velstillede. Det er den politik, som DF er ansvarlig for.


Flere artikler om emnet