Pinds vildfarelse i Syrien

Den danske regering har sammen med resten af Vestens regeringer et medansvar for, at borgerkrigen i Syrien fortsætter. Det mener i hvert fald Venstres udenrigsordfører Søren Pind.
Har den danske regering et medansvar for de overgreb, som det syriske regime har - ifølge en rapport fremlagt i dag af tre respekterede dommere - udsat deres befolkning for? En rapport som angiveligt dokumenterer omfattende tortur udført af Assads soldater.

Det mener Venstres udenrigsordfører Søren Pind, som har brugt dagen i dag på at pege fingre af regeringen og beskylde den for et medansvar for konflikten:

”De (regeringen, red.) forpassede muligheden for at gøre noget, da tiden var. Og det gør det meget vanskeligt på nuværende tidspunkt. Vi advarede dengang om situationen, men regeringen fravalgte vores råd. Nu må de påtage sig et ansvar for det, der er sket,” sagde Søren Pind til Jyllands-Posten efter at rapporten kom ud.

Den udmelding var man ikke tilfredse med hos Socialdemokraterne, der sendte forsvarsordfører John Dyrby Poulsen i byen med en mental diagnose og et krav om en undskyldning fra Pind.

”Det virker som om, at det rabler for Søren Pind. Det er langt ude at komme med den slags påstande, og spørgsmålet er, om han overhovedet taler på Venstres vegne,” sagde han til Jyllands-Posten.

Søren Pind havde dog i første omgang ikke lydt til at give nogen undskyldning. Han fastholdt i stedet, at den danske regering ”har et ansvar for sin politik. Og den man fravalgte. Længere er den ikke.”

Adspurgt på Twitter, hvad det var for en politik, han var uenig i, foreslog Søren Pind ikke, at Danmark skulle have sendt kampvogne eller kyst-ubåde til Syrien. Men i stedet at Danmark skulle have sendt våben til de moderate syriske oprørere, eller på en eller anden måde presset på internationalt for at gennemføre flyveforbudszoner.

Det er dog påfaldende, at selvsamme Søren Pind for et halvt år siden selv afviste, at Danmark dengang skulle hjælpe de syriske oprørere med våben. Dengang sagde han følgende til Ritzau:

”Danmark har ikke de efterretningsmæssige kapaciteter til at levere våben, som Storbritannien og Frankrig har. Hvis briterne, franskmændene og amerikanerne sender en appel til Danmark om bistand, så må vi se på henvendelsen.”

Udlandet sendte så også en appel til Danmark. Nemlig om vi ville være med til at fjerne Assads kemiske våben og få dem destrueret. Og for 14 dage siden sejlede et dansk skib den første ladning med kemiske våben væk.

Naturligt at være frustreret
Søren Pind er selvfølgelig i sin gode ret til at være dybtfrustreret over Vestens manglende indgriben over for Assad og den manglende vilje til at få stoppet borgerkrigen. Og han har selvfølgelig lige så meget ret til at mene, at den danske regering burde have overtalt verdenssamfundet til at gribe ind. Men i den virkelige verden er det nok ikke i den slags spørgsmål, at Danmark er tungen på vægtskålen. Uanset hvor meget vi kunne ønske det.

Fakta er bare, at den danske regering har meldt offentligt ud, at man er klar til at sende et bidrag til en international styrke, hvis man bliver spurgt. Ingen kan således beskylde den danske regering for på nogen måde at have holdt hånden over Assad. Det tror jeg faktisk også godt, Søren Pind er klar over.

Update: Kl. 16.00 nuancere Søren Pind sit budskab: ”At påstå, jeg skulle mene, torturen i Syrien personligt er Villy Søvndals eller Holger K Nielsen skyld er jo latterligt!” skrev han på Facebook. Det var der vist heller ingen der havde troet, men at påstå, at det på nogen måde er den danske regerings ansvar, det er latterligt.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook