Pinlig Løhde er sat under et historisk fagforeningspres

Sophie Løhde står langt fremme i køen til at få sine skolepenge retur. Hendes seneste udtalelser er verdensfjern opvarmning til OK18-forhandlingerne.
Godt så. Den søde juletid blev lige krydret med den ventede mediekrig op til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Og nu skulle man så tro, at der ville komme lidt intelligent, særligt vinklet og newspeak-præget stof fra vores innovationsminister Sophie Løhde, men hvad skete der lige? Hvis nogen på et tidspunkt skal have skolepenge tilbage står Sophie da langt fremme i køen: ”De offentligt ansatte får for meget i løn…”. Nu kræver det nok ikke en doktorgrad i økonomi at regne ud, hvor langt fra virkeligheden den udtalelse er, så hvorfor i alverden melde sådan noget ud i offentligheden?

Nu kræver det nok ikke en doktorgrad i økonomi at regne ud, hvor langt fra virkeligheden den udtalelse er...

Det er der en overordentlig god grund til – for statens, såvel som kommunernes og regionenernes arbejdsgivere er sat under et historisk pres af fagforeningerne på det offentlige område.  Der er cirka 750.000 ansatte, der har fået nok. Udtalelsen fra ministeren er så kikset i timing og mangel på indhold, at det er pinligt. Det bliver en hårdt presset VLAK-regering, der skal give besked til Finansministeriet om hvordan – ikke om – der skal løsnes op for de penge, der er til rådighed i statskassen. I kontrast står nemlig Mette Frederiksen stærkt, da der fra hendes side er meldt helt anderledes ud. Velfærd fremfor skattelettelser.

Rambuk mod den sidste rest af rimelighed i den offentlige sektor
Det er rigtigt set af journalisterne at lærernes arbejdstid bliver afgørende i forhold til de kommende overenskomstforhandlinger. Det handler netop ikke kun om lærerne, men om noget langt vigtigere og principielt.

Problemet for en fortsat deroute for alle offentligt ansatte er, at lockouten af lærerne i 2013 var et så utvetydigt principielt opgør med alt hvad der er af kerneværdier i det danske arbejdsmarked. Det var en fejl en meget stor fejl og udtryk for ekstremt ringe politisk styring og håndværk og et alt for magtfuldt fåtal i Finansministeriets embedsmandsværk, for det blev dråben for endnu en af de mest loyale medarbejdergrupper. Loven om arbejdstidsreglerne for lærerne bliver allerede nu brugt som rambuk over for den sidste rest af rimelige vilkår i den offentlige sektor for alle faggrupper – bare spørg i FOA og BUPL. Og det er banalt sagt samme opskrift der er brugt igen og igen i tilgangen over for den offentlige sektor, så loyalitet kan efterhånden findes et meget lille sted.

Loven om arbejdstidsreglerne for lærerne bliver allerede nu brugt som rambuk over for den sidste rest af rimelige vilkår i den offentlige sektor for alle faggrupper

Bare et lille udpluk kan være: En uskøn udflytning af offentlige arbejdspladser, ministerier, styrelser og store institutioner er presset til randen af sammenbrud – bare tænk på SKAT, en totalt fiasko af en politireform fra 2007, massive omstruktureringer og besparelser i millitæret, et sygehusvæsen, der er ved at knække halsen efter en evindelig modsætning mellem krav og resurser og alt sammen godt krydret med også at fjerne betalt frokostpause og kutymefridage – væk med det siger Moderniseringsstyrelsen – igen med Sophie Løhde i front.

Fagforeninger står skulder ved skulder 
"Gode idéer" har det nemlig med at brede sig og jeg har meget svært ved at se en smed stemme ja til en overenskomst, der bare lugter lidt af Lov 409. LO-fagforeningerne havde i forvejen svært ved at stemme ja til overenskomsten på det private område i ’17 og ikke engang med pæne lønforhøjelser som betaling kan jeg i min vildeste fantasi se Claus Jensen som formand for Dansk Metal anbefale et ja.

I min vildeste fantasi kan jeg ikke se Claus Jensen som formand for Dansk Metal anbefale et ja

Den viden og bevidsthed har styrket sammenholdet. samtidig er det jo sandt, når formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen udtaler i efterårets interview af Niels Krause Kjær på DR2, at "var det der skete i 2013 sket på det private område var fabrikkerne prompte blevet lukket og folk var gået hjem". Interviewet kom på talen efter efterårets udgivelse af bogen: ”Søren og Mette i benlås”. Længere er den ikke - og lige præcis derfor er kampen for at indgå en rigtig aftale om arbejdstid afgørende. Ikke bare for os lærere, men for den danske model og det danske arbejdsmarked.

Verdens bedste fælles folkeskole er stadig vores drivkraft
Og glem ikke hvad der i bund og grund driver os irriterende og stædige lærere: Det er verdens bedste fælles folkeskole, hvor samtlige lærere har alle muligheder for at bedrive god og spændende undervisning for alle elever. Så det kan godt være, det er irriterende for en arbejdsgiver, at der konstant bliver talt om og beklaget over manglen på tid, men det øjeblik lærerne dropper kravet om en rigtig arbejdstidsaftale, hvor tiden til kvalitet får ordentlige vilkår, så svigter vi ikke alene vores kollegaer i hele den offentlige sektor men i lige så høj grad eleverne i folkeskolen.

Slut med slappe håndtryk – denne gang knytter vi næven

Slut med slappe håndtryk om periodeprojekter og enighedspapirer med fuldstændigt uforpligtende hensigter – denne gang knytter vi næven og vi gør det med et stærkt sammenhold med alle vores kollegaer i fagforeningerne på det offentlige område.

Anders Liltorp, er formand for Rødovre Lærerforening og medlem af Socialdemokratiet i Avedøre, samt 1. suppleant til Kommunal Bestyrelsen i Hvidovre.

‘Dagens Pio klumme’
 er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.


Flere artikler om emnet

Annonce