Pio anbefaler: Disse bøger skal du læse i sommerferien!

Sommerferien står for døren, og sommerferie er læsetid. Nu har du endelig tid til at læse de bøger, du ikke nåede i løbet af året. Netavisen Pio giver dig en anbefaling til, hvilke bøger du skal have med i kufferten eller strandtasken.
Er der noget bedre end en god bog, når man ligger på en sydeuropæisk solvogn ved kanden af en swimmingpool eller i strandkanten på den jyske vestkyst? I en tid, hvor alting skal være elektronisk og gå voldsomt stærkt, så er der ikke noget mere befriende end at lade ting tage tid, lade tiden flyve forbi og forsvinde ind i litteraturens univers.

Men hvad skal du læse, når du ligger der under den bagende sol? Vi har samlet et par gode forslag til, hvilken litteratur, du skal lægge i kufferten eller strandtasken, når du skal finde tid og ro i ferietiden.

Klassikere, der fortjener at blive støvet af
Vi er som bekendt en socialdemokratisk netavis og skal derfor være de første til at indrømme, at alt var bedre i gamle dage. Men nogle gange er klassikerne værd at kigge på en ekstra gang. Og nogle gange kan tidligere tiders store fortællinger lige pludselig blive relevante igen, fordi de indeholder noget tidløst, noget der er grundlæggende menneskeligt.

Et bud på en klassiker, der fortjener en renæssance kunne være den østrigske forfatter Stefan Zweigs erindringsroman Verden af i går, der beskriver hans liv og oplevelser dels i det østrig-ungarske kejserriges storhedstid, i tiden under 1. verdenskrig og i det politiske, økonomiske og moralske vakuum, der fulgte i kølvandet på 1. verdenskrigs afslutning og i sidste ende sendte Hitler til magten. At historien om, at en identitetssøgende, økonomisk trængt arbejderklasse søger mod politiske yderfløje, er relevant for nutiden behøver vist ingen yderligere argumentation.

I lidt samme dur finder vi Mogens Klitgaards fantastiske lille-mand-hvad-nu-roman, Der sidder en Mand i en Sporvogn, som tillige indgår i vores fællesskabskanon. Det er en blændende fortælling om manglen på fællesskab og identitetstabet for flipproletaren, der bliver fanget af 30’ernes krise.

Samme kamp mellem egoisme og fællesskab er hovedtemaet i John Steinbecks prisvindende roman Vredens Druer, hvor en fattig familie rejser tværs over USA for at søge lykken i Californien. Konstant på rejsen må familiens medlemmer træffe det moralsk svære valg mellem at søge sin egen lykke eller risikere at ofre den i næstekærlighedens navn.

Nye bøger til sommeren
Der er vel ikke noget mere sommerligt afslappende-slå-hjernen-fra-og-bliv-godt-underholdt-litteratur end en krimi. Og hvis man er glad for krimier, lever man i en god tid. Der bliver nemlig sprøjtet gode kriminalromaner ud i de her år, og en af de bedste danske forfattere i den kategori, Sara Blædel, er netop udkommet med en ny bog, der nærmest er skræddersyet som sommerferielæsning. Bedemandens datter, der benytter nogle af de klassiske krimielementer, hvor vi langsomt bliver klogere på et mysterium i en roman, der egentlig ikke er krimi i dogmatisk forstand, men handler om kvinden Ilka, der går i sin døde fars fodspor og opdager, at han har en lang række hemmeligheder.

En af de mest interessante debutromaner i norden i mange, mange år var Fredrik Backmans En mand, der hedder Ove. Efterfølgeren, Min mormor hilser og siger undskyld er om ikke et lige så rammende, humoristisk portræt af den nordiske middelklasse, så tæt på. Elsa bliver af sin døende mormor sendt ud for at undskylde mormorens mærkværdige opførsel over for beboerne i mormorens ejendom. Det bliver til et spændende portræt af beboerne og af det paradoksale samfund, vi alle sammen lever i.

Hvis du ikke kan undvære politik
Hvis du ikke kan klare dig uden politik i løbet af agurketiden, er der heldigvis hjælp at hente fra litteraturen, hvor der er flere spændende titler at vælge imellem, hvis man har brug for sit daglige politiske fix i ferietiden.

Ruslandskender og journalist Vibeke Sperling udgav sidste år en personlig fortælling om det nye Rusland efter Sovjetunionens fald, og det hun beskriver som Rusland og Vestens blindhed over for hinanden. Forholdet til den russiske bjørn er mildt sagt ikke blevet relevant, siden bogen blev udgivet. Russernes Drømme hedder Vibeke Sperlings bog om naboen i øst.

Hvis du er så meget en politoman, at du er afhængig af lidt Christiansborg-drama, men samtidig vil ligge ved Como-søen og drikke Aperol, så læs Katja Vesselbo Døssings debutroman Andre folks børn om karrierepolitikeren Eva Quist, der bliver fanget ind i en politisk skandale lækket af en partifælle, samtidig med, at hendes 16-årige adoptivsøn flygter fra hjemmet.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce