Platformsøkonomi: Lønmodtagere frygter skattesvindel

Almindelige lønmodtagere i LO-jobs frygter, at platformsvirksomhed som Uber og AirBnB snyder med skatten. LO vil have regeringen til at sikre at de nye virksomheder overholder landets love.

Annonce

Mere end 2 ud af 3 af lønmodtagere på LO-området frygter, at virksomheder som Uber snyder med skatten. Det viser en måling som Epinion har lavet for LO.

Målingen afdækker LO-målgruppens* syn på platformsvirksomheder som eksempelvis Uber, Airbnb, Upwork med flere. Hele 66 procent mener, at det største problem med disse virksomheder er, at de snyder fællesskabet for skatteindtægter.

”Regeringen må sikre, at platformsvirksomhederne overholder landets love”, siger LO-næstformand Nanna Højlund i en pressemeddelelse.

LO kræver handling fra skatteministeren
Spurgt konkret ind til pirattaxa-tjenesten Uber, svarer 70 procent af de adspurgte, at det er urimeligt, at Uber kan undgå at indberette skat af deres virksomhed i Danmark.

LO-næstformanden vil have skatteministeren til at gå ind i sagen og sikre, at platformsvirksomhederne bidrager til fællesskabet med den skat, de skal.

”Uber unddrager sig at betale selskabsskat via skattelylande og undlader at oplyse skattemyndighederne om, hvor meget løn virksomheden udbetaler til chaufførerne. Det må skatteministeren straks få gjort noget ved. Platformene lever jo i høj grad af de store mængder data om brugerne og står for at formidle betalinger, så de oplysninger kan det ikke være svært at dele med SKAT,” siger Nanna Højlund.

Ja til ny smart teknologi - nej til unfair konkurrence
Lidt over halvdelen – 51 procent – mener, at platformsvirksomhederne skaber unfair konkurrence, og 43 procent mener, at platformsvirksomhederne medfører dårlige arbejdsvilkår som for eksempel manglende barsel og løn under sygdom.

”Vi vil gerne byde ny teknologi og smartere forretningsmodeller velkommen – men det er reel innovation, vi skal konkurrere på i Danmark, ikke på, hvor god man er til skatteunddragelse,” siger Nanna Højlund, der nu ser frem til regeringens udspil vedrørende dele- og platformsøkonomi, som ventes offentliggjort før sommerferien af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

* LO-målgruppen er medlemmer af forbund under LO, medlemmer hos de gule fagforeninger og ikke-medlemmer, der kunne have været medlem af en fagforening under LO.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook