Podcast: Akademikernes arbejderkamp

I dag er det ikke kun de klassiske arbejdere der må kæmpe arbejdskampen. I dag er det akademikerne, der kæmper for ordentlige og trygge arbejdsforhold
For hundrede år siden kæmpede arbejderne for rimelige vilkår i arbejdslivet. For retten til ikke at være daglejere og for at sikre sig stabilitet og tryghed i arbejdslivet.

I dag er det ikke de klassiske arbejdere længere, der kæmper den kamp. Industriarbejderen har fået faste arbejdstider med månedsløn, feriepenge og løn under sygdom.  I dag er det akademikerne, som er blevet de nye daglejere. I dag hedder det projektansættelser eller tidsbegrænset ansættelser, og vi ser hvordan ansatte på for eksempel universitet langt højere grad bliver ansat på timetal og tidsbegrænsede stillinger.

Så kan man risikere, at der ikke bliver ringet efter en i tre måneder

Til at diskutere den nye arbejdskamp har vi formanden for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen, Dan Hirslund, der er talsperson for foreningen T-VIP på Københavns Universitet, og René Jørgensen, sekretariatschef i FAF, fagforening for freelancere i TV- og filmbranchen.

Usikkerhed er et vilkår
I de brancher, som René Jørgensen repræsenterer, er det meget normalt og nærmest et grundvilkår, at man er freelancer og projektansat.

Det medfører, at nogle perioder er mere stressende end andre: ”Det er selvfølgelig en meget stressende tilværelse, og arbejdsmiljøet er slet ikke noget du har indflydelse på, fordi du må tage jobbet, når det er der, og så er du væk igen. Der er både høj- og lavkonjunkturer i den her branche, og så kan man risikere, at der ikke bliver ringet efter en i tre måneder”, fortæller han.

Derfor forsøger man også at sikre rettigheder på forskellige vis gennem overenskomstforhandlinger, selvom det er en udfordring, når de freelancere.

Selvom vi har en faglige baggrund og forsker, så har vi ikke de samme vilkår, som de fastansatte

På Københavns Universitet oplever man, at flere og flere blandt det videnskabelige personale er midlertidigt ansat. Det er også det, der lægger til grund for, at Dan Hirslund med andre skiftede klubben T-VIP – hvor T står for ”temporary”: ”Det var svært at arbejde under så usikre forhold, hvor vi, selvom vi har en faglige baggrund og forsker, ikke har de samme vilkår, som de fastansatte”, beretter han.

Det gør det lettere at vide, at der er mange i samme gruppe som deler de samme synspunkter på arbejdssikkerheden, og forhåbentlig kan det medføre, at de kan få bedre arbejdsforhold.

Tillidsrepræsentanterne skal finde nye løsninger
I Dansk Magisterforening er dette et højaktuelt emne, som blandt andet var hovedemnet på deres sidste kongres. For Camilla Gregersen handler det om, at man som fagbevægelse skal tage vare på hele arbejdspladsen – og ikke kun de fastansatte.

De, der lige nu er på ”a-holdet” – altså de fastansatte – kan godt se, at de meget hurtigt kan komme på et ”b-hold” – de løstansatte.

Derfor tror hun også, at tillidsrepræsentanterne kommer til at have mere fokus på at få lokale aftaler i hus for de løstansatte: ”De, der lige nu er på ”a-holdet” – altså de fastansatte – kan godt se, at de meget hurtigt kan komme på et ”b-hold” – de løstansatte. Og jeg tror, at den bevidsthed er begyndt at komme der, og jeg oplever, at der er flere og flere af de fastansatte, der bekymrer sig omkring det her, og derfor gerne vil, at tillidsrepræsentanterne får lavet nogle løsninger nu.”

 

Hør flere konkrete udfordringer for de løstansatte, samt løsninger på, hvordan disse problemstillinger kan løses i denne uges podcast, der som altid er sponsoreret af Dansk Metal og HK Danmark. Podcasten kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk og iTunes.

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet

Annonce