Annonce

Podcast: Alting var bedre i 90’erne

At tingene skulle være bedre i ”de gode gamle dage”, lyder som en udtrådt traver fra dengang, far var dreng. Men var der noget om det i 90'erne?
Forklaringen på fremgangen i danskernes almene velstand i 90’erne kan blandt andet tilskrives de politiske præstationer fra det regulære drømmehold, der er i studiet i denne uges podcast:

Poul Nyrup Rasmussen, forhenværende statsminister, Mogens Lykketoft, forhenværende finansminister, samt Verner Sand Kirk, der var udviklingschef i den socialdemokratiske nyhedstjeneste og en af de første spindoktorer fra før titlen rigtigt var opfundet.

De er inviteret med det formål at gøre os klogere på, hvad vi kan lære fra en af Socialdemokratiets gyldne perioder, men i lige så høj grad hvilke fejl de fortryder og hvad de med nutidens briller ville ønske, de havde gjort anderledes.

Læren fra 90’erne er, at vi skal passe enormt godt på velfærdssamfundet

Nyrup fik danskerne i job

Ikke overraskende fylder arbejdsmarkedspolitikken meget, når snakken falder på 90’erne. Det er da også det første, den forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen peger på:

”Der er meget at være stolt af, men den massive nedbringelse af arbejdsløsheden, som fik gang i samfundet, og dermed gav så mange mennesker en chance, som de ellers havde været foruden, mange, mange år forud, det synes jeg, var det afgørende resultat”.

Og spurgt kort ind til den vigtigste erfaring, vi som samfund skal lære fra den tid, er opfordringen klar: ”Læren fra 90’erne er, at vi skal passe enormt godt på velfærdssamfundet”.

det ku’ lade sig gøre at modbevise alle de der neoliberale forestillinger

Mod til at udfordre neoliberale forestillinger

Og her bakker Mogens Lykketoft sin tidligere statsminister op: ”Vi har tre mål her” siger han, da han skal pege på Socialdemokratiets vigtigste samfundsprioriter i 90’erne, ”og det er: job, job og job!”. Grunden til, at tingene blandt andet lykkes for Socialdemokratiet og Danmark i den periode, hænger sammen med modet til at træffe de svære beslutninger på de rigtige tidspunkter, uddyber Lykketoft:

”Jeg tror først og fremmest læren fra 90’erne var, at det ku’ lade sig gøre at føre en meget aktiv, beskæftigelsesfremmende politik, og det ku’ lade sig gøre at modbevise alle de der neoliberale forestillinger om, at vejen til en økonomi med større beskæftigelse og større konkurrenceevne kun går gennem lavere skatter og lavere velfærd. Vi fastholdt skatterne, vi fastholdt velfærden.”

Det var fantastisk, at man formåede at kombinere en begavet finanspolitik, med en visionær arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitik

Siciliansk arbejdsmarkedspolitik

Men det var ikke kun toppolitikerne, der knoklede for de gode resultater. Også embedsmændene, herunder Verner Sand Kirk, fik dagligt sved på panden under Nyrupregeringens arbejdsraseri.

Et arbejdsraseri der blandt andet udmøntede sig i et tilbud, der lidt humoristisk blev kaldt en ’siciliansk arbejdsmarkedspolitik’.

Her var pointen, at drivkraften for arbejde skulle være at få et tilbud om arbejde eller uddannelse, som var for godt til at sige nej til. Frem for at lade frygten for fattigdom og armod være den bærende motivation for at være på arbejdsmarkedet.

Den nuværende folketingskandidat fremhæver derudover den svære balancegang, som politik altid har været, som en af de ting, der lykkes for regeringen: ”Det var fantastisk, at man formåede at kombinere en begavet finanspolitik, hvor man lige præcis strammede og lempede på de rigtige tidspunkter, med en visionær arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitik.”

Så lyt når Pio Podcast lader nostalgien folde sig ud, og tager dig med tilbage til dengang Danmark var landet der flød med mælk og honning. Tilbage til 90’erne!

Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk. Husk at anmelde og abonnere på podcasten!

 


Flere artikler om emnet