Vi opkræver skat, ikke for at genere folk, men for at skaffe penge til vores velfærdssamfund.
Skat er velfærdssamfundets forudsætning
Til fortalerne for arveafgiften hører direktøren fra AE-rådet, Lars Andersen, der betragter den som ”genial”. Blandt andet fordi den formindsker uligheden i samfundet uden at den formindsker borgernes lyst til at arbejde.
Til den klassiske liberalistiske parole om, at arveafgiften er en koldhjertet ’beskatning af døden, svarer Lars Andersen: Han forklarer endvidere: ”Vi opkræver skat, ikke for at genere folk, men for at skaffe penge til vores velfærdssamfund.”
Højrefløjen spiller på følelser og ikke fornuft, når det kommer til arveafgiften
En udligning af udgangspunkter
Og netop følelserne bliver kynisk brugt som et våben i kampen mod arveafgiften, mener tænketanksdirektøren fra Cevea, Kristian Weise: ”Højrefløjen spiller på følelser og ikke fornuft, når det kommer til arveafgiften.” Han, nævner afgiften som et godt redskab til at skabe en grundlæggende retfærdighed i samfundet:
”Hvis man går ind for det man kalder chancelighed – altså ikke at alt skal være fuldstændigt lige, men at folk har nogenlunde samme muligheder i livet – så skal man kigge på, om man kan gøre folks udgangspunkter nogenlunde lige, og ikke give nogen en kæmpestor fordel fra start af.”
Den der har skal mere gives
Følelsespopulisme
At det er så nemt for højrefløjen at bringe følelserne i kog, forklares af SF’s Lisbeth Bech Poulsen med koblingen mellem familie, dødsfald og så det at blive beskattet.
Her besinder hun kritikerne med, at det jo ikke er den afdøde selv, der bliver beskattet, men derimod arvingerne. Hun slutter af med en bibelsk reference om, hvad resultatet er, hvis afgiften skulle nedbringes. Nemlig: ”Den der har skal mere gives”.
Så er der noget om snakken, når politikerne - med inspiration fra USA - kalder det for en dødsskat? Eller har afgiften en samfundstjenelig funktion, som højrefløjen glemmer i farten?
Lyt med, når eksperter fra tænketankene og det politiske klima bevæger sig i dybden med et af dette års mest diskuterede fordelingsmæssige spørgsmål og bliv klogere på, hvilke argumenter, der oftest bringes frem fra begge sider af debatten.
Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk. Husk at anmelde og abonnere på podcasten!