Annonce

Podcast: Det europæiske projekt

Hvor skal det europæiske projekt bæres hen? Er det muligt at afgive suverænitet betyde mere suverænitet til Danmark? Lyt med i denne uges podcast!
Den 1. januar 2018 var det 45 år siden, at Danmark blev en del af EU – den gang EF. Dette sammen med Storbritannien og Irland. Meget er sket siden, og overalt i EU opleves der uro, modstand mod unionen og flere populistiske og nationalistiske partier vinder frem over alt i Europa.

Men hvor står Socialdemokratiet i hele debatten? Er de blevet mere klare i deres politik? Og kan det at afgive suverænitet faktisk føre til mere?

Disse og mange andre spørgsmål bliver i denne uge diskuteret af tre EU-eksperter: Bjarke Møller, som er direktør i Tænketanken Europa, den socialdemokratiske EU-ordfører Peter Hummelgaard samt journalist og forfatter Poul Smidt, der blandt andet er tidligere EU-korrespondent, tidligere vært på Deadline og skribent på Netavisen Pio.

Der er ingen andre end fællesskabet, der kan nå dem

EU er den eneste løsning
Der er generelt opbakning til EU, blandt borgerne i Danmark. Specielt efter Brexit, hvor man har set konsekvenserne af en udmelding, fortæller Bjarke Møller, men ”der er et gab mellem det, som folk ønsker af idealet om EU-samarbejde. I befolkningen er der en ret stor del, som er utilfredse med den førte politik. De forventer noget mere, som EU ikke leverer”, fortæller han.

Med sine mange års erfaringer, og tidligere store skepsis mod EU, er Poul Smith kommet frem til en hel afgørende konklusion, når man skal spørge om EU: Det handler ikke om at spørge, hvorfor EU ikke kan løse de forskellige kriser, men i stedet om spørge, hvad er alternativet?: ”De 28 lande kunne hver for sig slet ikke løse nogle af de store problemer. Det kan godt være, at vi ikke når de store resultater i fællesskabet, men der er ingen andre end fællesskabet, der kan nå dem,” lyder hans vurdering.

Ordentlige vilkår jo også er, at man sikrer, at vi ikke har en løn-, arbejdsvilkårs- og rettighedsdumping mod bunden

En tydeligere EU-politik
Har Socialdemokratiet rykket sig fra at være et mere EU-positivt parti, til at være mere skeptisk over for projektet?

Det mener Peter Hummelgaard ikke: ”Vi er varme tilhængere af projektet. Men vi er blevet tydeligere på, hvad det er for nogle politiske dele af indholdet, som vi enten er tilhængere af, eller modstandere af.”

Her fremhæver han specielt det indre marked, der som udgangspunkt er en god ting for et land som Danmark, men fremhæver, at det også handler om solidaritet – også for de andre borgere i EU, og ikke kun danskere: ”Men vi vil jo gerne, for hele holdbarheden af EU-projektets skyld, sikre, at det indre marked fungerer på nogle ordentlige vilkår set med socialdemokratiske briller. At ordentlige vilkår jo også er, at man sikrer, at vi ikke har en løn-, arbejdsvilkårs- og rettighedsdumping mod bunden. Og der er man nødt til at lave nogle justeringer af den måde, det indre marked fungerer på,” siger Peter Hummelgaard.

Lyt med i denne uges podcast, hvor der er stor debat og uenigheder i en god tone og hvor Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen som altid er vært.

Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk.  Husk at anmelde og abonnere på podcasten!

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet