Annonce

Podcast: Det socialdemokratiske udlændingeudspil

Udlændingedebatten er et af de emner, som har været diskuteret livligt igennem mange år. Men hvordan kan vi løse det? Lyt med i denne uges podcast!
Udlændinge og integration har fyldt meget i den offentlige debat gennem mange år. Alligevel er der endnu ikke kommet en løsning på udfordringerne.

I mandags præsenterede Socialdemokratiet så sit nye udspil på udlændingeområdet. Et udspil, der vil blive gået til valg på, og som både har modtaget ris og ros fra de forskellige politiske fløje. Et udspil, der vil gøre op med en skæv asyllogik, og som i langt højere grad vil fokusere på at hjælpe i nærområderne, stoppe for spontan asyl i Danmark og lade det være op til Folketinget at fastlægge antallet af udlændinge, der kommer til Danmark.

Det er simpelthen vores generations store politiske diskussion

Til at tage lytteren igennem udspillets detaljer er vi i kyndigt selskab af Mattias Tesfaye, Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Joy Mogensen, podcast-veteran og borgmester i Roskilde og Niels Jespersen, veteran og skribent for Politiken.

Debatten er vigtig
Niels Jespersen plejer at være den mere kritiske analytiker og kommentator på Politiken, men for ham er det vigtigste omkring det her udspil, at det tager fat i debatten: ”Bare det, at man tager debatten, er sådan set det vigtigste ved det her udspil. Jeg tror, det her emme, udlændinge og integration, det er simpelthen vores generations store politiske diskussion, og det er en debat, som kommer til at fortsætte mange år endnu.”

Jeg synes, at det er gået fra at være en utopi til en svær opgave

Sammenhængen og konteksten er vigtig
Et af elementerne i det nye udspil er, at man vil stoppe for spontan asyl i Danmark. I stedet vil man lave en samarbejdsaftale med et nordafrikansk land om, at asylbehandlingen foregår der i stedet. Det er fra flere sider blevet kaldt urealistisk. Mattias Tesfaye er dog uenig i den kritik - han ser bestemt forslaget om realistisk: :

”Jeg synes, at det er gået fra at være en utopi til en svær opgave. Og det skyldes det, der er sket i Europa efter flygtningestrømmene i 2015. Dels fordi vi allerede har set en aftale, der ikke præcis er som vores udspil men derhen af, mellem EU og Tyrkiet. Dels på grund af de regeringsforhandlinger, der er i Tyskland nu, som ikke handler specifikt om vores udspil, men som er i samme boldgade. Og dels på grund af det arbejde, der foregår hos den nye franske præsident,” lyder det fra ordføreren.

Jeg håber virkelig, at folk vil diskutere det i en sammenhæng og ikke som enkeltelementer

For Joy Mogensen er det vigtigt, ligesom Mattias Tesfaye, at se det hele i en sammenhæng. Hvor Mattias Tesfaye ser udlændingedebatten i en europæisk sammenhæng, fokuserer Joy Mogensen på selve udspillet: ”Jeg håber virkelig at folk vil diskutere det i en sammenhæng og ikke som enkeltelementer. Det er så vigtigt at se det her i sammenhæng, fordi det er jo der, at alle de beskyldninger om inhumanitet falder bort.” lyder opfordringen fra borgmesteren.

Debatten går livligt i studiet med god stemning og højt humør, trods et alvorligt emne. Lyt med i denne uges podcast på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk.


Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet