Annonce

Podcast: Fagbevægelsens ligestillingskamp

I Danmark har vi længe brystet os af at være et foregangsland i ligestillingssagen. Men er vi virkelig så langt på den front, som vi tror?
Kampen for ligestilling har længe været et tema på den internationale såvel som nationale scene. Senest i efteråret kørte #metoo-kampagnen, som for alvor fik sat gang i debatten om seksuel chikane på arbejdspladsen og gjorde det pludselig til et hverdagsemne.

Hvor langt er vi med på ligestillingsfronten i Danmark? Har #metoo-kampagnen hjulpet på noget, eller er det en ren heksejagt på mænd? Hvad skal vi i Danmark gøre for at blive endnu mere lige på arbejdsmarkedet – og i samfundet?

Der ligger et ansvar hos nogle ledere for, at deres ansatte har det godt

Netavisen Pio Podcast giver dig i denne uge et grundigt indblik i, hvor langt fagbevægelsen selv mener, vi er, og forsøger at give svar på de ovenstående spørgsmål. Vi får blandt andet nogle bud på, hvilke konkrete redskaber fagbevægelsen har i værktøjskassen, og hvordan vores forhistorie påvirker vores hverdag, sprog, kunst med mere den dag i dag.

Til at gøre os klogere på ligestillingen i 2018, er vi i denne uge i selskab med Marianne Vind Petersen, næstformand i HK/Privat, Nanna Højlund, næstformand i LO samt forkvinde i Kvinderådet og Anne-Lise Nygaard, ansvarlig for Dansk Metals ligestillingsinitiativer.

Hver sjette kvindelige HK’er har oplevet uønskede tilnærmelser
Et af de initiativer, der er blevet sat i værk for at komme blandt andet seksuel chikane på arbejdspladsen til livs, er HK’s #metoo-inspirerede hashtagkampagne #IkkeHosOs. Her læser mandlige fagforeningschefer op af HK’eres egne oplevelser med krænkelser på arbejdspladsen.

Der bliver lyttet mere til mænd

Ifølge HK’s hjemmeside har hvert sjette af deres kvindelige medlemmer oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser i arbejdsregi. Her bliver chefernes rolle ekspliciteret, som Nanna Højlund forklarer: ”Magt er også ansvar. Der ligger et ansvar hos nogle ledere for, at deres ansatte har det godt.”.

Et opgør med strukturerne
Marianne Vind, hvis organisation står bag kampagnen, mener, at formålet med den er vigtig, fordi vi i den offentlige debat stadig hellere vil lytte til mænd end kvinder: ”Der bliver lyttet mere til mænd. Hvis det var kvinder, var vi bange for, at der ikke ville blive lyttet på samme måde.”. Et strukturelt dilemma, som panelet dog er enige om, så småt er ved at bløde op.

Ikke alle mænd gider machokulturen

Et af de steder, vi er ved at se kulturændringer, er eksempelvis i den hårde maskulinitetskultur. En kultur som blandt andet er udbredt hos Dansk Metals medlemmer, der ifølge Anne-Lise Nygaard består af 96 % mænd: ”Ikke alle mænd gider machokulturen, hvor det handler om at være ’på’ og give igen”, fortæller hun blandt andet.

Så lyt med, når Pio Podcast gør status over ligestillingskampen i Danmark anno 2018. Få indsigt i de nuværende forbedringstiltag, bliv klogere på hvilke lande vi kan kigge efter inspiration i, og hør panelets bud på, hvordan vi bedst muligt går en lige fremtid på det danske arbejdsmarked i møde.

Podcasten er som altid sponsoreret af Dansk Metal og HK/Danmark, og Jens Jonatan Steen er vært. Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk

 


Flere artikler om emnet