Podcast: Fremtidens offentlige sektor – McKinsey eller medarbejder?

Er det McKinsey eller medarbejderne, der skal udvikle vores offentlige sektor, når den skal rustes til at varetage morgendagens samfundsproblemer?
Pio Podcast er tilbage fra påske, og vi har for en stund parkeret de højaktuelle overenskomstforhandlinger, for i stedet at kigge fjernt ud i horisonten. Helt derude, hvor fremtidens offentlige sektor ligger. I denne omgang er Pio Podcast i selskab med Benny Engelbrecht, forhenværende skatteminister og nuværende finansordfører for Socialdemokratiet, Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, samt Henrik Hjortdal, skribent på ledelsesavisen denoffentlige.dk, og mangeårig ansat i finansministeriet.

”Vi skal ikke være bange for at køre en bulldozer igennem nogle af de lovkomplekser som vi har”

Benny Engelbrecht er ikke sen til at se indad, når han skal pege på et af de problemer, som den offentlige sektor står med i dag, nemlig styringen af den: ”Det største problem i forhold til detailstyring, det er mig og mine 178 kollegaer. Det er os som politikere, der er alt for detailorienterede, simpelthen”. For at løse fremtidens problemer, skal man starte med dem, der ligger lige for. Og her har Benny Engelbrecht et forslag:

”Vi skal ikke være bange for at køre en bulldozer igennem nogle af de lovkomplekser som vi har. Beskæftigelsesområdet er et glimrende eksempel.” foreslår den forhenværende skatteminister konsekvent.

” Den offentlige sektor og den private sektor er hinandens forudsætning”

Styring for styringens skyld
Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening slår dog fast, at den offentlige sektor langt fra er dødvægt i det danske samfund: ”Der er rigtig meget godt i den offentlige sektor, og jeg tror også det er derfor der er mange af os, der er klar til at kæmpe for den,” siger hun. Da spørgsmålet om fremtidens løsninger melder sig, støtter hun op om Benny Engelbrechts forslag, og udbygger med et solidarisk perspektiv: ”En anerkendelse af, at den offentlige sektor og den private sektor er hinandens forudsætning, det er noget vi forhåbentligt allerede kan indse i morgen.”

”I jagten på det perfekte, har vi lagt mere og mere oveni hinanden”

Modet til at eksperimentere
Henrik Hjortdal har som mangeårig ansat i Finansministeriet fulgt tæt med i, hvordan det ene New Public Management-tiltag efter det andet har overlappet hinanden i den offentlige sektor. ”Vi har fået indført for mange mekanismer. For i jagten på det perfekte, har vi lagt mere og mere oveni hinanden,”

Hvis samfundet skal finde frem til den optimale offentlige sektor, bliver vi nødt til at gøre op med bureaukratiet, og turde ting der ikke er prøvet før. For, som han forklarer det: ”Hvis vi vil have en ordentlig offentlig sektor, så er vi nødt til nogle gange at eksperimentere – med de risici der nu engang er.”
Så hør med, når Pio Podcast går hele paletten af fremtidsforslag igennem, i jagten på den bedst mulige offentlige sektor.

Ugens citat er fundet på altinget.dk

Podcasten er som altid sponsoreret af Dansk Metal og HK/Danmark, og Jens Jonatan Steen er vært. Podcasten kan høres på Soundcloud, iTunes og www.piopio.dk

 

 


Flere artikler om emnet

Annonce