Podcast: Ligeløn og kvindefodbold

Netavisen Pio tager pulsen på ligestillingsdebatten i fagbevægelsen omkring ligeløn og kvindefodbold.
Netavisen Pio er tilbage med ny podcast i serien ‘Fagligt’. I denne uge tager podcasten hånd om to emner med fokus på ligestilling mellem kønnene, 1) dels  konflikten om arbejds- og lønvilkår for Kvindelandsholdet, hvor DBU fortsat nægter at være arbejdsgiver  og 2) dels lønefterslæbet i den offentlige sektor, hvor flere fagforbund inviterer politikerne ind i lønforhandlingerne

Denne uges panel består af Mette Aagaard Larsen, medlem af forretningsudvalget i BUPL, Morten Skov Christiansen, næstformand i LO og Mads Havskov Hansen, holdningsmenneske og skribent på Netavisen Pio.

Arbejdsgiver eller ej?
Konflikten omkring kvindelandsholdet - som Netavisen Pio tidligere har beskrevet - tager blandt andet udgangspunkt i arbejdsgiverforholdet. For skal DBU være arbejdsgiver for spillerne, selvom de er ansatte i klubber og landsholdet er noget man bliver udtaget til fra gang til gang?

De skal tage sig sammen i DBU

Ja, mener Mads Havskov Hansen: “DBU skal tage sig en lille bitte smule sammen. Hvis du ser på de faktiske forhold, så kan der ikke være nogen som helst tvivl om at DBU er arbejdsgiver.” Mette Aagaard Larsen er enig: “De skal tage sig sammen i DBU og så sørge for, at der er et ordentligt grundlag som vores spillere kan spille på baggrund af.”

Da LO sidder med ved forhandlingsbordet, kan Morten Skov Christiansen ikke udtale sig om de konkrete knudepunkter i aftalen, men påpeger i stedet, at det ikke som sådan er en diskussion om ligeløn, men i langt højere grad ligestilling for kvinderne: “Det handler om hvilke vilkår, der er til stede for at kvinderne kan blive rigtig gode på landsholdet og kan udfolde deres talent maksimalt.”

Skal politikerne inviteres ind i lønforhandlingerne?
Podcastens andet emne denne uge var ligeløn i den offentlige sektor. Dette udspringer af, at en række fagforbund med blandt andet FOA og BUPL i front, har sendt et brev til Christiansborg, hvor der opfordres til, at man fra politisk side øremærker en pulje til “kvindefagene” - der kan læses mere om den sag her.

Vi har jo i praksis ikke en dansk model på det offentlige arbejdsmarked

LO Næstformand Morten Skov Christiansen har en grundlæggende bekymring over denne udvikling: “Når man først åbner diskussion op for at politikerne må blande sig i overenskomsterne, hvem siger at de så kun vil afholde sig til det ene afgrænset område?”.

Mads Havskov Hansen siger, at han sagtens kan forstå de enkelte fagforbund, for som han ser det, er der ikke en reel mulighed for at forhandle løn i det offentlige, da de er bundet op på fastlagte løntrin: “Vi har jo i praksis ikke en dansk model på det offentlige arbejdsmarked. Altså der er jo ikke frie lønforhandlinger på nogen som helst måde.” Mette Aagaard Larsen er dog ikke enig i, at man kan sige, at hele den danske model ikke fungerer i den offentlige sektor: “Der er også dele af den danske model, som i mange år er blevet presset meget på det private arbejdsmarked. Det gælder for eksempel tillidsmandssystemet.”

Debatten kan høres nærmere i ugens podcast, der som er sponsoreret af HK Danmark og Dansk Metal.
Podcasten kan høres på Soundcloud, via www.piopio.dk eller iTunes. Søg på Netavisen Pio.

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet

Annonce