Podcast: Lizette siger det, som det er

To år er gået – to er igen: Lizette Risgaard gør sammen med to tillidsrepræsentanter status for LO-formandens arbejde og de store faglige udfordringer
Den 57-årige Lizette Risgaard er nu halvvejs i sin første formandsperiode. Den mulighed udnytter vi til at sætte spot på de vigtigste resultater set i bakspejlet og de lurende udfordringer forude.  I 1984 blev hun udlært kontorfunktionær, i 1990’erne var hun TR på TIB (tidligere Snedker- og Tømrerforbundet i Danmark), i 2000 blev hun næstformand i LO-Storkøbenhavn, i 2007 blev hun næstformand for LO og i 2015 blev hun formand for landets største hovedorganisation LO.

Netavisen Pio har inviteret Lizette Risgaard i podcaststudiet sammen med to fællestillidsrepræsentanter fra henholdsvis det offentlige og private: Bo Lindeberg, der er fællestillidsrepræsentant for pædagogmedhjælperne (PMF) i Gentofte kommune og Anne Marie Kverneland, der er fællestillidsrepræsentant for HK’erne på Novo Nordisk.

Hun ikke bare siger, at hun gør det, men hun gør det faktisk

Lizette: Det er noget, vi gør sammen
Lizette Risgaard er populær i de to deltageres øjne. Bo Lindegaard ser Lizette Risgaard som en foregangskvinde, da hun altid tjekker, inden hun skal ind et sted for at holde møde eller spise, hvorvidt stedet har overenskomst eller ej. ”Det sætter jeg stor ære i, at Lizette gør det, og dermed er foregangsmand for at tjekke sådan noget, inden man går på cafe eller holder møde. Hun ikke bare siger, at hun gør det, men hun gør det faktisk.”  siger Bo Lindegaard.

En stærk fagbevægelse er jo funderet i det fællesskab, der er derude

Lizette Risgaard er meget beæret over den ros, hun har fået som formand, men understreger også, at det ikke er noget, hun gør alene: ”Det her er noget, jeg gør sammen med de gode kollegaer – både dem, der er med i dag, og alle de andre, der er derude – for en stærk fagbevægelse er jo funderet i det fællesskab, der er derude: både medlemmer og tillidsvalgte af alle slags. For uden dem kan lederne i forbundshusene, eller jeg for den sags skyld, ikke fungere og gøre deres arbejde.”

En af de ting, som Lizette Risgaard meget gerne vil kaste sig endnu mere over i den kommende tid – sammen med de enkelte fagforeninger - er rekrutteringen af de unge medlemmer – mange vælger nemlig fagforeningen fra: ”Det er et langt sejt træk. Der var en tid, hvor medlemmerne kom af sig selv, men det har de ikke gjort i lang tid.”

Man skal give de unge en grund til at være med i fagbevægelsen

Den danske model på skoleskemaet
Anne Marie Kverneland er begejstret for Lizette Risgaards arbejde som formand for LO, men kommer også med et råd til, hvordan man sikrer, at specielt de unge sørger for at blive og forblive medlem af en fagforening: ”Jeg synes, at man skal have undervisning i dan danske model og alt det, vi tager for givet ved at være borgere i Danmark på skoleskemaet i folkeskolen, så de unge ved, hvad det egentlig betyder. Derudover så skal man give de unge en grund til at være med i fagbevægelsen, så det giver mening for dem, for eksempel med efteruddannelse, så de er rustet til arbejdsmarkedet.

Jeg kan godt lide, at en skovl er en skovl, og en spade er en spade

Til spørgsmålet om, hvad Lizette Risgaard skal gøre anderledes eller kaste sig over i resten af denne periode som formand, svarer Bo Lindegaard kort: ”Lizette skal fortsætte den linje, hun har kørt. Jeg kan godt lide, at en skovl er en skovl, og en spade er en spade. Det kan jeg godt lide ved Lizette. Bare fortsæt det gode arbejde du laver.”

Podcasten er som altid sponsoreret af HK Danmark og Dansk Metal, og Jens Jonatan Steen er  vært på podcasten, som kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk og iTunes.

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


placeholder

Annonce