Annonce

Podcast med Mogens og Holger: Politikere bliver handicappede på arbejdsmarkedet

Partierne flokkes pludselig om at gøre op med deres egne pensionsvilkår, men de to tidligere udenrigsministre ikke bange for at kalde vilkårene for rimelige.
To “grand old men” i dansk politisk bliver sat i stævne i Netavisen Pios nye podcast ‘Mogens og Holger Bider til Benet’.

De to tidligere udenrigsministre Mogens Lykketoft og Holger K. Nielsen, har begge været formand for deres respektive partier, Socialdemokratiet og SF.

I dag står de frit, og når de mødes i Netavisen Pios studie får de mulighed for at bide helt ind til benet - lige til det knaser.

Alt hvad jeg har oplevet siden, har bekræftet mig i, at det var rigtigt

Med det skarpe blik, som kommer med erfaringen, ser de to herrer gennem støjmuren og peger på de politiske udmeldinger og tendenser, som andre helt overser i kampens hede.
 

Lyt til podcasten her eller i Itunes:

placeholder

I første afsnit af den nye podcast ser Mogens Lykketoft og Holger K. Nielsen tilbage på 25 år med Enhedslisten i Folketinget. Og de kommer med ærlige udmeldinger om politikernes lønniveau og pensionsforhold.
 

Har selv bidt til benet 

Selv mener Mogens Lykketoft og Holger K. Nielsen, at de ofte har bidt til benet - også da de var på Christiansborg. Særligt husker Lykketoft sin afvisning af dansk deltagelse i en amerikansk ledet invasion af Irak som et eksempel på en melding, der delte vandene.

“Det var i virkeligheden allermest kontroversielt - i hvert fald hos mange - da jeg som partiformand bestemte, at Socialdemokratiet under ingen omstændigheder ville deltage i en amerikansk invasion i Irak. Det blev betragtet som en hård konfrontation - det var det også. Alt hvad jeg har oplevet siden, har bekræftet mig i, at det var rigtigt,” siger Mogens Lykketoft i studiet.

Den efterrationalisering kan SF’eren Holger K. Nielsen dårligt kunne være mere enig i.
 

Ringeagt gør politikere “handicappede på arbejdsmarkedet”

Politikernes løn er et penibelt emne, der kan få sindene i kog i de danske hjem. Senest har de folkevalgtes pensionsordninger været til heftig debat, og Socialdemokratiet og Venstre har lovet et opgør med de  løn- og pensionsforhold på Christiansborg.

Men selvom Holger K. Nielsen og Mogens Lykketoft begge har været i Folketinget i årtier, og begge har siddet øverst i flere ministerier, så afviser de at have svimlende pensioner, der overstiger det, som de kunne have optjent ude i “den virkelige verden”.

Eftervederlag er ment som et værn for mennesker, som desværre i alt for høj grad bliver handicappede på arbejdsmarkedet

Ifølge Mogens Lykketoft hidser emnet “formiddagspressen og populismen” op, mens mange glemmer mange, at et politisk liv også kan lukke døre.

“Eftervederlag er ment som et værn for mennesker, som desværre i alt for høj grad bliver handicappede på arbejdsmarkedet af at bedrive politik i nogle år. Man bliver ikke meget ombejlet, hvis man har været en fem-syv år i Folketinget,” siger Lykketoft og fortsætter: 

“Det hænger selvfølgelig sammen med den ringeagt - som vi måske selv har bidraget til - men som også dyrkes intenst i formiddagspressen.”


Enhedslisten afskaffede stemmespild - som nu plager de blå

I år kan Enhedslisten fejre 25 års jubilæum i Folketinget. Og siden Enhedslisten opstod i 1989 - som et samarbejde med Venstresocialisterne, kommunisterne og Socialistisk Arbejderparti -  har Holger K. Nielsen og Mogens Lykketoft har fulgt partiets udvikling.

Det profiterede Enhedslisten meget på

Holger K. Nielsen mener, at Enhedslisten i høj grad kan takke SF for, at partiet kom ind i Folketinget med seks mandater i 1994. Edinburgh-aftalen og den mere EU-positive linje i SF fra starten i 90’erne, kastede ifølge ham vælgere i favnen på Enhedslisten.

“Det profiterede Enhedslisten meget på. Ihvertfald har Søren Søndergaard (medlem af Folketinget for Enhedslisten, red.) mange gange kommet til mig og takket mig for min store indsats for Enhedslistens overlevelse i den periode,” siger Holger K. Nielsen med et smil.

Enhedslisten har - ret imponerende - formået at holde sammen på de mange grupperinger på venstrefløjen

Både Lykketoft og Holger K. takker dog Enhedslisten for at gøre en ende på det stemmespild, der tidligere plagede venstrefløjen - og i dag er flytte over på højrefløjen.

“Vi har ikke stemmespildet på venstrefløjen længere. Det har de nu på højrefløjen i stigende grad. Og det kan vi andre gå og glæde os over. Enhedslisten har - ret imponerende - formået at holde sammen på de mange grupperinger på venstrefløjen,” konstaterer Lykketoft.

'Mogens og Holger Bider til Benet' kan høres her eller der, hvor du ellers hører dine podcasts.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Men herre jeremi... Hvis d´herrer er handicappede på arbejdsmarkedet må de bare en gennem det jobcenter, de selv har skabt. Hvad er problemet?

Annonce