Podcast: Nu vil vi snakke om velfærd

Netavisen Pio gør status på ugens stormøde i Odense og de atypiske ansættelser på det danske arbejdsmarked.
I dette afsnit af podcast-serien ’Fagligt’ har Netavisen Pio besøg af René Nielsen, næstformand i Dansk Metal, Tina Christensen, næstformand i 3F og Steen Scheuer, forsker og professor emeritus ved Syddansk Universitet.

Gæsterne diskuterer blandt andet begrebet atypiske ansættelser, som for eksempel dækker over vikariater og midlertidige stillinger. Diskussionen tager udgangspunkt i en rapport udarbejdet af gæst Steen Scheuer for LO. En af de største problematikker omkring ansættelsesforholdene er, at mange af de ansatte ikke har lige så gode ansættelsesvilkår som de fastansatte.

Nu vil vi ikke snakke om flere billige biler og dyre ferrarier. Vi vil snakke om velfærd, vi vil snakke om fællesskab.

3500 tillidsrepræsentanter samlet
Som Netavisen Pio har beskrevet, blev der onsdag afholdt stormøde i Odense, hvor 3500 tillidsmænd landet over deltog. Det er vigtigt, pointerer Tina Christensen, fordi velfærden er truet: ”Der er en ny stærk alliance, som danner grundlag for at diskutere, at nu er nok nok. Nu vil vi ikke snakke om flere billige biler og dyre ferrarier. Vi vil snakke om velfærd, vi vil snakke om fællesskab.”

René Nielsen bakker op om initiativet og tidspunktet, som det er planlagt på: ”Det er et godt initiativ, og det er god timing, et godt tidspunkt, man tager det initiativ. Der kommer et kommunalvalg, og et regionalrådsvalg lige om lidt. Og den nære velfærd, det er altså dér den bliver besluttet”

Der er en øget tendens til at man føler, at man i realiteten står uden for det fællesskab

Stormøde i Odense
Anden del af podcasten tog udgangspunkt i en rapport skrevet af Steen Scheuer, som beskriver at flere og flere i dag har såkaldte atypiske ansættelser. Et af de største problemer med disse former for ansættelser, er, at selvom reglerne siger, at ansatte i de atypiske stillinger ikke må have dårligere rettigheder end fastansatte, så har de det i realiteten – det kan for eksempel være manglende løn under sygdom. ”Der er en større tendens til, at folk, som sidder i en atypisk ansættelse ikke føler, at de er en del af flokken. Der er en øget tendens til, at man føler, at man i realiteten står uden for det fællesskab, som der for det meste er på en arbejdsplads,” påpeger Steen Scheuer.

Der er ikke andet for end godt, gammeldags rugbrøds-fagforeningsarbejde ude på arbejdspladserne

For at man kan få fat på dem, pointerer både Tina Christensen og René Nielsen, skal man forsøge at tegne overenskomster og få dem med i fagbevægelsen. ”Det er en kæmpestor udfordring. Der er ikke andet for end godt, gammeldags rugbrøds-fagforeningsarbejde ude på arbejdspladserne; være derude, tag snakken med kollegaerne, få organiseret dem” siger René Nielsen.

 

Denne spændende diskussion kan høres i podcasten, der som altid er sponsoreret af HK Danmark og Dansk Metal. Podcasten kan høres på Soundcloud, via www.piopio.dk eller iTunes.

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


placeholder

Annonce