Annonce

Podcast: Robotterne kommer – hvad gør vi?

Netavisen Pio diskuterer i denne uge robotterne og den teknologiske udviklings påvirkning af det danske arbejdsmarked og fagforeningernes arbejde.
Gæsterne i denne uges podcast er formanden for Dansk Metal Claus Jensen, sektorformanden for HK/Privat Simon Tøgern og formanden for Dansk El-forbund, Jørgen Juul Rasmussen.

Disse tre har, igennem deres tusinder af medlemmer på teknologiske arbejdspladser, oplevet både mulighederne og problemerne i forhold til robotternes indtog. Det er langt fra bekymring og nervøsitet, der præger Netavisen Pios studie, når fagbevægelsen diskuterer, hvordan man udnytter mulighederne i robotteknologi og teknologiske kvantespring.

De virksomheder, som investerer meget i ny teknologi, er også de virksomheder, der ansætter flere folk

Robotter skaber flere arbejdspladser
En almindelig frygt i forbindelse med at robotteknologien udvikler sig, er frygten for at der kommer færre arbejdspladser. Claus Jensen, formand for Dansk Metal, har en anden opfattelse og oplevelse af dette: ”De virksomheder, som ikke investerer i ny teknologi, som ikke køber nye robotter, det er de virksomheder, hvis produktivitet, falder, eller i hvert fald flader ud, hvorimod de virksomheder, som investerer meget i ny teknologi, er også de virksomheder, der ansætter flere folk.”

En ufaglært kan nu i arbejdstiden blive løftet fra ufaglært til faglært

Efteruddannelse er vigtigt
Alle tre deltagere er enige om, at det er vigtigt at blive ved med at uddanne medarbejderne, så de stadig er attraktive for arbejdsmarkedet, og for at produktionen bliver i Danmark – eller får lyst til at flytte tilbage. Derfor er alle tre begejstrerede for den seneste trepartsaftale, selvom de også fastslår, at fremtiden kræver endnu flere efteruddannelsesinvesteringer.

”Fordi en ting ved vi om den teknologiske udvikling: det går stærkere og stærkere og stærkere. Og derfor skal der også investeres endnu mere i kompetenceløft, som vi jo også gjorde i industrien med overenskomstforhandlinger med aftalt uddannelse – det kopierede vi også ved installatørerne – netop det med, at en ufaglært kan nu i arbejdstiden blive løftet fra ufaglært til faglært, og den faglærte kan blive løftet ind på erhvervsakademierne og blive for eksempel energiteknolog”, lyder det fra Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-forbund

Det er os, der presser på for trepartsforhandlingerne omkring efter- og videreuddannelse

Simon Tøgern, sektorformand for HK/Privat, påpeger, at det er fagforeningerne som er firstmovers, der, der går forrest i forhold til efterspørgsel på videreuddannelse til medlemmerne: ”Det er fagforeningerne, der, når det kommer overenskomstforhandlinger, snakker om udvidet efteruddannelsesrettigheder, det er ikke noget arbejdsgiveren har med til bordet. Det er noget vi har med. Det er os, der presser på for trepartsforhandlingerne omkring efter- og videreuddannelse.”

Hør hele denne spændende diskussion om, hvordan vi forbereder det danske arbejdsmarked til de nye udfordringer, og hvordan man allerede nu ser forandringerne i fagforeningernes daglige arbejde i denne uges podcast.

Podcasten er sponsoreret af HK Danmark og Dansk Metal og Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen er vært. Podcasten kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk og iTunes.

Medlem af Frit Forum og psykologistuderende


Flere artikler om emnet