Polakker, tyskere og italienere får nemmere adgang til danske dagpenge

Dagpenge

Polakker, tyskere og italienere får nemmere adgang til danske dagpenge

”Det her er endnu et stort nederlag, som Danmark og den danske arbejdsmarkedsmodel får,” mener Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard

Polakker, tyskere og italienere kan fremover få langt lettere adgang til danske dagpenge – trods bred modstand i Folketinget og i regeringen.

Torsdag ventes et flertal af EU-lande at nedstemme Danmark i et slagsmål om EU's fri bevægelighed.

EU-Kommissionen har hidtil blåstemplet en dansk særregel om, at EU-borgere skal arbejde tre måneder i Danmark, før de kan få adgang til danske dagpenge. Men det krav vil et flertal af landene nu lempe til blot én måneds beskæftigelse, skriver Jyllands-Posten.

Det vil betyde, at f.eks. en tysker, en polak eller en italiener efter blot en måneds arbejde i Danmark vil kunne få ret til danske dagpenge. Det kræver blot, at vedkommende har arbejdet andre 11 måneder i sit hjemland, før han startede sit arbejde i Danmark. Borgeren skal således ikke opfylde kravet om at have været medlem af en A-Kasse i 12 måneder, som danske lønmodtagere ellers skal opfylde for at kunne modtage dagpenge.

S: Angreb på den danske arbejdsløshedsforsikrings-model

"Det her er endnu et stort - desværre af mange - nederlag, som Danmark og den danske arbejdsmarkedsmodel får. Endnu engang får de andre EU-landes hensyn til den frie bevægelighed lov til at trumfe vores kollektive arbejdsløshedsforsikringsmodel. For hvordan skal vi forklare danske lønmodtagere, at de skal være medlem af en A-kasse og indbetale bidrag i et år for at få adgang til dagpenge, mens andre EU-borgere kun skal betale til kollektivet i 1 måned. Det udfordrer alle mine principper om ret og rimelighed," siger EU-ordfører Peter Hummelgaard (S) til Netavisen Pio.

Endnu engang får de andre EU-landes hensyn til den frie bevægelighed lov til at trumfe vores kollektive arbejdsløshedsforsikringsmodel

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, skriver på Facebook, at Danmark endnu engang står "med håret i postkassen":

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er bestemt ikke heller ikke begejstret over udsigten til det danske nederlag – selv om han ikke tror lempelsen vil betyde, at Danmark rendes over ende:

”Det ændrer ikke på, at dette er et principielt spørgsmål, som dybest set også kan rokke ved den folkelige opbakning til EU,” siger han til Jyllands-Posten.

Opdateret kl. 12.40 med Kenneth Kristensen Berths facebook-opslag.

 

 

Jan Kjærgaard

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.

Læs mere om:

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.