Poligak: En bog om hvordan politikerne snører vælgerne

Bogen Poligak har sat sig for at bevise, hvorfor politikerne snører dig, men i bund og grund kunne den lige så godt handle om, hvorfor du snører politikerne og i sidste ende ender med at snyde både dig selv og politikerne.
I stedet for at stemme på dem, der gavner os og samfundet mest, diskvalificerer vi dem på baggrund af ligegyldige årsager eller lader os bedrage af kandidaten, der kan tale til vores dummere dele af hjernen.

Flere bøger er på det seneste blevet skrevet om, hvordan irrationalitet og følelser styrer vælgernes politiske valg. En af de mere kendte bøger er af psykologen Drew Westen, der har skrevet bogen ”The Political Brain”, der beskriver hvordan følelser er mere afgørende for, hvor du sætter dit kryds end hvilken kandidat, der rent objektivt set repræsenterer og gavner dig mest.

En af de store forskere i internationale relationer, John Mearsheimer, har også beskæftiget sig med temaet om, hvorfor ledere lyver overfor andre ledere og egen befolkning, og hvilke konsekvenser det kan have, i bogen ”Why Leaders Lie”. Endnu ikke, har der været det store værk om det på dansk; men bogen ”Poligak” har som sagt sat sig for at finde ud af, hvordan politikerne snører os danskere og hvilke billige trick vi falder for.

Først og fremmest kommer bogen med nogle af de sjove historier fra det politiske liv. Som da den tidligere amerikanske præsident Woodrow Wilson tabte sin hjemstat New Jersey på grund af hajangreb mod strandgæster. Hajangreb er en yderst sjælden affære og man kan også diskutere, hvor meget selv en amerikansk præsident kan gøre ved det. Eller hvordan cirka 50 svenskere levede lidt længere, da arveskatten ville blive afskaffet ved nytårsdag 2005.

Eksemplerne der beviser, at hjernen er utrolig påvirkelig overfor irrationelle indtryk udefra, er nok der hvor bogen har sin største berettigelse og hvor man som læser for mest at tænke over.

Derudover er bogen også fyldt med mere velkendte eksempler: Det kommer næppe som en overraskelse for de fleste, at kommunalpolitikerne foretrækker en kommuneskat på 23,9 % end 24,1 %. Det samme kender man fra supermarkedernes 95-ørepriser og de færreste føler vel, at de bliver manipuleret med af deres kommunalpolitikere, selvom man ikke skal underkende den psykologiske effekt af forskellen på de 0,2 %. Lige så vel, at det nok heller ikke undrer folk, at politikerne godt kan lide at sætte skatten ned og dele gaver ud i et valgår; det skulle da kun være et desperat råb om ikke at blive valgt, der skulle forklare nedskæringer i et valgår.

Dog kommer bogen også ind på mere tankevækkende – og nok også mere foruroligende eksempler. For eksempel vores hjernes utroligt irrationelle forhold til nogle af verdens store udfordring, heriblandt klimaforandringerne. Det mest foruroligende er nok, at vi har en tendens til at betvivle sandfærdigheden i klimaforandringerne de år, hvor vi oplever en hård isvinter og omvendt er mere tilbøjelige til at tro på klimaforandringerne de år, hvor vi oplever hedebølge. Eksemplerne der beviser, at hjernen er utrolig påvirkelig overfor irrationelle indtryk udefra, er nok der hvor bogen har sin største berettigelse og hvor man som læser for mest at tænke over. Uanset om man ser sig selv som et politisk begavet og vidende menneske, vil man efter at have læst nogle af eksemplerne, ikke være helt sikker på, at også en selv bare er en smule udsat hjernemanipulation og bedrag.

Bogen beviser i bund og grund nok mest, at det er os, med vores manglende evne til at forstå et logisk og rationelt budskab, der snyder politikerne. I stedet for at stemme på dem, der gavner os og samfundet mest, diskvalificerer vi dem på baggrund af ligegyldige årsager eller lader os bedrage af kandidaten, der kan tale til vores dummere dele af hjernen. At være politiker, er i hvert fald ikke nemt!

Folk, der virkelig interesserer sig for dette område og videnskaben bag, vil nok blive en smule skuffet. Det er ikke en videnskabelig gennemarbejdet bog, fyldt med videnskabeligt belæg. Det er absolut popvidenskab og bogen prøver heller ikke at gøre den til mere end hvad den er. Noget af bogen kan nok have lidt for meget karakter af en af Dan Jørgensens bøger med vitser. Andre steder er den skam meget sjov og underholdende. En let bog med masser af anekdoter. Nogle af anekdoterne vil man kende i forvejen, andre vil man grine af og nogle vil man også tænke over.

Poligak: Hvordan politikerne prøver at snøre dig - og hvorfor du næsten altid snyder dig selv er skrevet af Asmus Leth Olsen, cand.scient.pol., ph.d., adjunkt ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet og Frederik Hjorth, cand.scient.pol., ph.d.-stipendiat ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Bogen er udkommet.


Flere artikler om emnet

Annonce