Annonce

Politichef løfter pegefinger, kompensation på vej og Bayern lukker ned

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det fredag i en uge, som ingen danskere som oplever den, nogensinde vil glemme. En uge, hvor landet blev sat i dvale på grund af en global dræbervirus.

De seneste tal for smittede i Danmark viser i øvrigt 1.255 og 186 indlagte, heraf 37 på intensiv. Ni danskere er døde. På verdensplan nærmer man sig en hastigt kvart million smittede og desværre også snart 10.000 døde.

Coronavirus fylder naturligvis meget i nyhedsbilledet og derfor fylder det også meget i Netavisen Pio daglige samling af nyheder fra ind- og udland.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt

 

Rigspolitichef: Spred jer eller få bøder

Alt for mange mennesker samles i grupper over 10 personer. Det er ulovligt, og det er nødt til at stoppe, siger rigspolitichef Thorkild Fogde, der er klar med bøder, hvis folk ikke forstår alvoren.

”Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil ud og nyde det gode vejr. Det er også helt i orden. Man må gerne gå eller løbe en tur. Men hold afstand til hinanden, når I færdes derude. Hvis der allerede er mange i et område, så gå et andet sted hen. Vi skal have stoppet smittespredningen, og det kan vi altså kun, hvis vi løfter i flok og tager ansvar. Vi ser for mange eksempler på, at man stimler sammen i parker, på broer og andre steder”.

Siden onsdag har det været ulovligt at forsamle sig mere end 10 personer på offentligt tilgængelige steder, og politiet kan med epidemiloven i hånden påbyde, at folk skal flytte sig fra et sted, hvis man skønner, at der er fare for smittespredning.

”Vi har indtil videre mødt danskerne med dialog, råd og vejledning, og budskabet er glædeligvis forstået af langt de fleste. Nu skal vi have de sidste til at forstå alvoren. Derfor er vi også klar til at håndhæve reglerne mere håndfast og udskrive bøder, hvis reglerne ikke efterleves og politiets anvisninger ikke følges,” siger Thorkild Fogde.

placeholder

 

Minister: Udsatte børn og unge skal fortsat have den nødvendige hjælp

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) understreger, at indsatsen for udsatte og anbragte børn er en kritisk samfundsfunktion, der skal opretholdes. Derfor skal kommunerne have en særlig opmærksomhed på udsatte børn og unge:

”For mange sårbare forældre, som normalt godt kan løfte forældrerollen, når børnene er i skole om dagen, kan denne ekstraordinære situation få korthuset til at vælte. Derfor skal socialrådgivere i kommunerne være særligt opmærksomme på de børn, som i forvejen har det svært derhjemme. Og de skal handle, hvis de tiltag, der er sat i værk for at hjælpe sårbare familier, ikke er tilstrækkelige for at beskytte barnet godt nok," udtaler ministeren i en pressemeddelelsen.

Sammen med Kommunernes Landsforening har regeringen i dag gjort det klart, at også børn, der bor i udsatte og sårbare hjem, hvor mor og far ikke har et arbejde, kan gøre brug af nødpasningen. Også selvom barnet er mere end 9 år gammelt.

Læs hele meddelelse her.

Regeringen klar med kompensation

Vi bliver ved coronavirus og de dertil hørende tiltage. Erhvervsstyrelsen har nemlig i dag åbnet for ansøgninger til den første kompensationsordning, som regeringen har lanceret for at holde hånden under danske virksomheder, danske lønmodtagere og danske arbejdspladser. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om kompensation til arrangører af større arrangementer, som fulgte statsministerens opfordring til at aflyse eller udskyde deres planlagte arrangementer for mere end 1.000 personer.

”Vi står i en ekstraordinær situation, hvor det er uforsvarligt at være så mange sammen på grund af smittefaren. Men det er klart, at det kan have nogle store økonomiske konsekvenser for koncertarrangører eller sportsklubber, når man pludselig med kort varsel skal aflyse sine planer. Derfor træder regeringen selvfølgelig til, så de kommer ud på den anden side af det her med så få skrammer som muligt,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Arrangører, som har udvist samfundsansvar og fulgt opfordringen, kan nu søge om kompensation. Dermed kan arrangørerne få kompensation for tabte indtægter ved aflysning eller merudgifter ved at udskyde arrangementet.

Læs hele nyheden her.

 

Bayern lukker ned

Bayern – delstaten, ikke fodboldklubben, that is - bliver Tysklands første delstat, der lukker ned. Det meddelte statens ministerpræsident Markus Söder fredag.

Fra midnat vil indbyggerne i Bayern ikke uden tilladelse kunne forlade deres hjem uden god grund. Undtagelserne inkluderer pendling til arbejde, købmand, besøg hos lægen eller apoteket og hjælp til andre.

"Vi låser ikke Bayern helt ned, men vi lukker det offentlige liv næsten fuldstændigt," sagde Söder på en pressekonference i München.

Nedlukningen vil i første omgang vare to uger, tilføjede Söder og sagde, at politiet ville kontrollere, om folk overholder foranstaltningerne. Overtrædelser kan resultere i "heftige bøder," sagde Söder og opfordrede folk til at "ikke afholde fester" eller til at "invitere kvarterets børn hjem".

Restauranter vil desuden lukke fra midnat, en foranstaltning, som han også forventer, at Tysklands andre forbundsstater vil gennemføre. Indtil videre har restauranter været i stand til at betjene kunder men i en begrænset åbningstid.

 

Ny S-borgmester i Rødovre

Og en ikke corona-relateret nyhed. Socialdemokraten Britt Jensen tiltræder som ny borgmester i Rødovre den 31. marts. Hun blev torsdag aften valgt som ny borgmester uden modkandidat. Efter mere end 26 år som borgmester har Erik Nielsen (A) valgt at træde tilbage. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

”Det er nogle store sko, som jeg skal fylde ud efter Erik Nielsen, og jeg er meget ydmyg over for opgaven. Jeg føler mig godt rustet til det, og jeg glæder mig til sammen med resten af Kommunalbestyrelsen at udvikle Rødovre Kommune. Jeg vil involvere borgere, brugere og medarbejdere i de beslutninger, der skal tages. Det kvalificerer debatten og beslutningerne, når der er flere med. Jeg bliver også selv klogere, når de personer, der til daglig bliver påvirket af beslutningerne, kommer med deres input”, siger Britt Jensen, der i øvrigt bliver den første kvindelige borgmester i Rødovre Kommunes historie.

Hun understreger, at hun vil videreføre Rødovre Kommune som en stærk velfærdskommune.

Efter mere end 26 år takker Erik Nielsen af som borgmester ved udgangen af marts. Han fortsætter som menigt medlem i Kommunalbestyrelsen.

britt_jensen.jpg

Nyvalgt borgmester Britt Jensen, Rødovre
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet