Politiet skrotter efterforskning - SF og Konservative føler sig snydt af Hummelgaard

Vask af sager

Politiet skrotter efterforskning - SF og Konservative føler sig snydt af Hummelgaard

Der foregår ulovlige henlæggelser af sager i politiet. Justitsministeren ved ikke, hvad der er op og ned, og nu beskyldes han for vildledning

Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Billedtekst
Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard

I januar i år fortalte en række nuværende og tidligere betjente til DR, at der i politiet er en praksis for at undlade efterforskning i sager om både økonomisk og personfarlig kriminalitet for at nedbringe mængden af sager.

En anonym betjent fortæller, at han blandt andet har været med til at vaske voldssager og voldtægtssager. 

En anden anonym betjent fortæller, at han af ledelsen blev sat til at henlægge sager på en måde, der ikke var lovlig.

Bruger smuthuller i lovgivningen til at henlægge en sag

Praksissen, der kaldes “at vaske en sag”, foregår ved, at man bruger smuthuller i lovgivningen til at henlægge en sag frem for at efterforske den. 

Ifølge DR sker der ulovlig henlæggelse af sager på fire følgende måder:

  • En anmelder tales af politiet fra at anmelde en sag. Derved kan politiet klassificere sagen som en “hændelse” i stedet for en anmeldelse, og er ikke forpligtet til at efterforske

  • Sagen oprettes under en mildere paragraf end den egentlige påkrævede og bliver nemmere at lukke

  • Der nøles med videoovervågning, som derfor går tabt, hvorefter sagen må opgives

  • Politiet undgår at afhøre vidner eller undlader at stille spørgsmål, der kan belyse sagen tilstrækkeligt

DR skriver tirsdag, at der i Østjyllands Politi figurerer en vejledning, kaldet et actioncard, hvori der står, at sager om økonomisk kriminalitet, der drejer sig om under 500.000 kroner, ikke skal efterforskes.

Den praksis kritiseres fra flere kanter. 

69 procent henlægges

Siden 2019 er der sket en kraftig stigning af henlæggelser af sager om økonomisk kriminalitet hos politiet. I 2019 blev der indgivet 69.491 anmeldelser, hvoraf 14.535 blev henlagt. Det svarer til at cirka 20 procent af sagerne blev henlagt.

Læs også:Besked til Hummelgaard: "Du burde skydes" - nu går justitsministeren til kamp mod chikane

I 2024 er der indgivet 79.049 anmeldelser, hvoraf 54.576 er blevet henlagt. Det svarer til at cirka 69 procent af sagerne blev henlagt. 

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) er bekymret og siger, at praksissen skal stoppes, hvis den er ulovlig.

Men nu stilles der spørgsmål til, om justitsministeren har kendt til den ulovlige praksis. 

SF og K: Hummelgaard har vildledt

De Konservatives retsordfører, Mai Mercado, siger onsdag til DR, at der er tale om vildledning af Folketinget.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen, er enig. Da hun sidste år hørte om den ulovlige praksis i Østjyllands politi, stillede hun et såkaldt § 20-spørgsmål til justitsministeren, om om der eksisterer en grænse på 500.000 kroner for at få sin sag efterforsket. 

Det svarede justitsministeren, at der ikke gjorde.

Jeg føler mig i den grad snydt

“Jeg føler mig i den grad snydt. Jeg spørger nøjagtigt til, om der eksisterer en grænse på en halv million, de svarer nej, men jeg kan jo se, at den er der”, siger Karina Lorentzen til DR. 

Karina Lorentzen mener, at det er et systematisk problem og en kæmpe skandale. 

På spørgsmålet om, om Peter Hummelgaard har vildledt Folketinget, svarede han i går til DR, at han har videregivet oplysninger som han har fået af Østjyllands Politi. Han undlader at svare direkte og afviser ikke, at der er sket ulovlige henlæggelser af sager. 

Justitsministeren tilføjer, at han har bedt Rigsadvokaten redegøre for hvad der er op og ned i sagen og gennemgå alle actioncards i alle landets politikredse indenfor 10 dage. 

Anne-Sofie Søndergaard Bak Madsen

Journalist på Netavisen Pio.

Kommentarer

Indsendt af Kurt Jensen (ikke efterprøvet) den Onsdag den 26.03.2025 - 16:40

Det er sgu' spøjst.
Befolkningen må gerne frarøves op til 500.000kr. uden indgriben fra ordensmagten, MEN når det kommer til gæld til det offentlige er der ingen nedre grænse:
"Da det kom frem i B.T., at der var lavet tvangslån på helt ned til én øre ..."
.
https://www.bt.dk/privatoekonomi/direktoer-erkender-700-tvangslaan-paa-under-en-krone?gaa_at=eafs&gaa_n=AerBZYNcbIU1WlQ4ygt34H_5Go-GzGUfHHNe_KKTPVafoXmVhsgr-qMeeTUX&gaa_ts=67e422d6&gaa_sig=prQSWrfmDzkJ0CXrhvCdPu9O5JfNe1ZIWQdXQLdIUGM5seytjM_wh7CUKieTFqUuOCdKZbgHkadOiHjjeDOVrQ%3D%3D
.

Indsendt af Gunnar Johansen (ikke efterprøvet) den Onsdag den 26.03.2025 - 17:52

Har for kort tid siden været sammen med en kriminalbetjent. Han hjalp mig faktisk med at finde det rigtige ord: Ja, vi <i>vasker</i> sager.

Indsendt af Helle B. (ikke efterprøvet) den Fredag den 28.03.2025 - 12:59

Det er da et kæmpestort antal anmeldelser/sager! Der må være sket en anseelig stigning i antallet af specielt økonomisk kriminalitet af mindre målestok, selvom det kan være barsk nok for den enkelte. Her har man dog selv et stort ansvar for ikke at opføre sig som en naiv tåbe, vil jeg mene, hvilket vi har set rigtig mange eksempler på. At folk står frem og indrømmer, at de selv har medvirket til svindlen, ser ikke ud til at afskrække og stoppe andre fra at hoppe i med begge ben. Det er ynkeligt, og der må vel ret beset være en grænse for, hvad politiet skal beskæftige sig med af folks egne tåbeligheder.

Personfarlig kriminalitet SKAL AKTID efterforskes, men er der her sket en stigning i antallet af anmeldelser? Jeg troede, det gik den anden vej...

Justitsministeren har gjort det, han kan gøre, nemlig at involvere Rigsadvokaten, så der må vi vente på resultatet.

Jeg mener stadigvæk, at Rigsadvokaten samtidigt bør se ledelse og praksis i Øst-kredsen grundigt efter i sømmene, og Odense kunne nok med fordel inddrages i den undersøgelse.
Men hovsa, begge områder er tungt belastede af MENAPT-indvandring. Mon det også spiller en rolle?

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.