Politiets anklage: Camilla hvidvaskede for 30 mia. gennem Danske Bank Estland

Nu løftes lidt af sløret for politiets efterforskning af en særskilt del af forholdene i skandalesagen om Danske Banks estiske filial.
Foto: Danske Bank

Annonce

Nu rykker Bagmandspolitiet på en særskilt del af forholdene omkring mistænkelige milliardoverførsler i Danske Banks estiske filial.

Bagmandspolitiet – politiets særlige anklagemyndighed for økonomisk og international kriminalitet (SØIK) – har sigtet tre personer for mistanke om hvidvask af særlig grov beskaffenhed, og torsdag var der grundlovsforhør mod den ene af de tre i Københavns Byret.

Her lykkedes det anklagemyndigheden at få en kvinde med litauisk baggrund, Camilla Christiansen, varetægtsfængslet.

Det skriver Berlingske.

Camilla Christiansen blev tidligere i maj dømt til tre år og 11 måneders fængsel i en anden hvidvasksag. Hun stod også til at blive udvist fra Danmark.

Foruden Camilla Christiansen er to andre sigtet i sagen.

Tre sigtet

Sigtelsen mod de tre går konkret på mistanke om hvidvask af særlig grov beskaffenhed for mere end fire milliarder euro eller omkring 30 milliarder kroner. Pengene er i årene 2008-2016 strømmet gennem danske kommanditselskaber med konti i Danske Banks skandaleramte, nu lukkede filial i Estland.

De flere end 40 kommanditselskaber var enten oprettet af eller administreret på forskellig vis af de tre sigtede, og anklagemyndighedens argument er derfor en mistanke om, at de har faciliteret, at hvidvasken kunne finde sted.

Med det formål at skjule pengenes oprindelse

"Vi har en formodning om, at pengene er kanaliseret gennem selskaberne med det formål at skjule pengenes oprindelse og deres slutdestination, og derfor har vi rejst sigtelser for hvidvask af særlig grov beskaffenhed," sagde Rasmus Maar Hansen, der er senioranklager hos SØIK.

Nægter sig skyldig

Sigtelsen sker efter en ny og skærpet hvidvaskparagraf i straffeloven, der blev indført i 2018 som en del af lovarbejdet efter netop hvidvasksagen i Danske Bank, og som der indtil videre kun er ført få sager ved domstolene efter.

Ender det i sidste ende med dom også i denne sag er det anklagemyndighedens opfattelse, at det samlet set kan føre til ni års fængsel for Camilla Christiansen.

Dansk Banks egen advokatundersøgelse konkluderede i 2018, at "en stor del" af de 1.500 milliarder kroner, der strømmede gennem filialen, var mistænkelige. Skandalen kostede stort set hele topledelsen jobbet og har ført til myndighedsundersøgelser en række steder i verden.

Camilla Christiansen nægter sig skyldig.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Fint nok at deres rejses tiltale mod Camilla men jeg sidder tilbage med en kraftig mistanke om at Danske Banks daværende topledelse griner hele vejen til banken! Det er klassisk - lad de mindre fisk tage skylden mens de store får tiltalefrafald. Loven er ikke lige for alle desværre.

Jeg venter spændt på at få indsigt i, hvor store beløb banken gennem gebyrer og provisioner har indkasseret for sin medvirken i disse transaktioner. Det er jo heri der kan ligge et motiv for bankens medvirken til kriminaliteten.

Annonce