Politiken: “Sofie Carsten Nielsen bliver selv en del af løgnen”

Stærkt kritisk leder om den nyvalgte radikale partileder: “Og det er netop problemet: Hun lyttede, men løste ikke problemet”
Foto: Netavisen Pio/Niels Jespersen
Sofie Carsten Nielsen, partileder, De Radikale
“Sofie Carsten Nielsen bliver selv en del af løgnen.”

Sådan konkluderer det uafhængigt radikale dagblad Politiken i dagens leder.

“(...) Sofie Carsten Nielsens hidtidige håndtering af sagen for længst har gjort hende til en del af problemet snarere end af løsningen,” hedder det i lederen, der er forfattet af ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen.

Hans pointe er, at Sofie Carsten i fortrolighed lyttede til krænkede kvinder, men uden at løse problemet:

Ingen mistænker Sofie Carsten Nielsen for at have gjort noget som helst

“Ingen mistænker Sofie Carsten Nielsen for at have gjort noget som helst. Andet end at have lyttet til nogle af de foreløbig fire kvinder, der har følt sig forulempet af Morten Østergaard. Og det er netop problemet: Hun lyttede, men løste ikke problemet.”

Gør det helt forkerte

Politikens lederskribent nævner, at Sofie Carsten måske har gjort det rigtige i forhold til de krænkede kvinder, hvis hun alene var en privat person:

“Men det afhænger af det perspektiv, man ser sagen og Sofie Carsten Nielsen ud fra. Betragter man Sofie Carsten Nielsen som en privatperson, der modtager en privat og personlig henvendelse fra en anden privatperson udsat for seksuel chikane, så gør hun det eneste rigtige ved strengt at holde og honorere sin private fortrolighed.”

Men hvis man derimod betragter Sofie Carsten som en professionel person med ledelsesansvar i et parti, har hun gjort alt det forkerte:

“Betragter man Sofie Carsten Nielsen som en professionel person med et professionelt ledelsesansvar som næstformand i et politisk parti, der modtager en henvendelse fra en anden professionel person udsat for seksuel chikane, så gør hun det helt forkerte,” skriver Christian Jensen.

Han og Politiken mener, at Sofie Carsten har sat sine personlige relationer over partiets interesser:

Uforvarende kommer Sofie Carsten Nielsen til at svigte både de krænkede kvinder og det krænkende parti

“For dermed har Sofie Carsten Nielsen sat sine personlige relationer og principper over partiets interesser, sit professionelle ledelsesansvar og selve opgøret med sexismen. Uforvarende kommer Sofie Carsten Nielsen til at svigte både de krænkede kvinder og det krænkende parti. Som privatperson kan det være en løsning at nøjes med at lytte. Men som leder er det ikke en mulighed.”

Har svigtet i dobbelt forstand

Politiken-lederen konkluderer: 

“Sofie Carsten Nielsen bliver selv en del af løgnen, fordi hun stik mod bedre vidende afviser eksistensen af flere krænkelsessager. Og de krænkede kvinder kom til at stå alene tilbage med deres problem, fordi de selv måtte fortælle offentligheden – og deres gruppe – om deres oplevelser og dermed om partilederens og partiledelsens svigt.”

Chefredaktør Christian Jensen mener, at Sofie Carsten har svigtet i dobbelt forstand:

Sofie Carsten Nielsen gør sig til symbol på det misforståede ledelsesansvar, der har vist sig udbredt i mange brancher

“Sofie Carsten Nielsen gør sig til symbol på det misforståede ledelsesansvar, der har vist sig udbredt i mange brancher. Hvor Morten Østergaard svigtede ved sine skandaløse handlinger, svigter Sofie Carsten Nielsen ved at lytte uden at handle. Det radikale svigt er dermed dobbelt.”

Han mener også, at De Radikale ufrivilligt har gjort sig selv til skrækeksempel i opgøret med sexisme: 

“Partiet har ufrivilligt gjort sig selv til et illustrativt skrækeksempel på den forfejlede ledelseskultur, der alt for længe har været flydespærring i et opgør med sexismen i det danske samfund.”

Opdateres

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce