Politikere kræver handling i Danske Bank-skandalen

Jeppe Kofod (S): ”Det er en skændsel, at to nationale myndigheder sidder og peger fingre ad hinanden, mens Danske Bank sidder og griner i skægget”
Både Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen og medlem af EU-Parlamentet, Jeppe Kofod (S), kræver en hurtig afklaring af, om det er danske eller estiske myndigheder, der skal undersøge Danske Banks mulige ansvar i en sag om hvidvask for milliarder via Danske Banks estiske filial.

”Det er en skændsel, at to nationale myndigheder sidder og peger fingre ad hinanden, mens Danske Bank sidder og griner i skægget. Det er helt grotesk. Så EU-Kommissionen må på banen og afklare, hvilken myndighed der har ansvaret,” siger Jeppe Kofod til Ritzau.

Det estiske finanstilsyn mener, ifølge Jyllands-Posten, at det danske tilsyn har ansvaret, fordi Danske Bank er dansk. Det danske mener, at det estiske finanstilsyn ansvaret, fordi hvidvaskningen er foregået i Estland.
Venstre i kødet på Erhvervsministeriet

Venstres erhvervspolitiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, vil afkræve erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) et hurtigt svar på, om det er det danske eller estiske finanstilsyn, der skal undersøge hvidvask-sagen.

”Det kan ikke passe, at sådan en sag kan falde ned mellem to stole. Der må være en fuldstændig klarhed over, hvem der tager sig af hvad. Den opfattelse, vi er blevet bibragt herhjemme, er, at de estiske myndigheder tager sig af det. Og nu siger esterne, at det er de danske. Det går jo ikke. Der må komme en afklaring. Og den skal komme lynhurtigt, så opgaven bliver løst,” siger Torsten Schack Pedersen til Ritzau.

Det kan ikke passe, at sådan en sag kan falde ned mellem to stole

Et samråd fredag viste, at både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) mener, at det estiske finanstilsyn har ansvaret for at undersøge den hvidvask af milliarder af euro, der er sket via Danske Banks filial i Estland.

Det danske Finanstilsyn har undersøgt ledelsens rolle og ansvar, men mener, at undersøgelsen af selve hvidvaskningen skal ske i Estland.

”Det hjemlige finanstilsyn har overblikket over den overordnede risikokontrol og derfor naturligvis også ansvaret for den,” siger Kilvar Kessler, formand for Finantsinspektsioon i Estland, til Jyllands-Posten tirsdag.
Kofod: Provokerer min retfærdighedssans

”Man tager ikke finansiel kriminalitet alvorligt nok. Vi kan finde ud af at lave paskontrol, når det er nødvendigt. Men vi kan ikke finde ud af at samarbejde, når der bliver svindlet for milliarder. Det afspejler, at lovgivningen og samarbejdet ikke er stærkt nok, når det kommer til kriminelle banker,” siger Jeppe Kofod og føjer til at hele forløbet provokerer hans retfærdighedssans:

Det er grotesk, at grådige banker og svindlere har let spil, mens almindelige borgere skal følge reglerne og bliver straffet

”Det er grotesk, at grådige banker og svindlere har let spil, mens almindelige borgere skal følge reglerne og bliver straffet. Det provokerer min retfærdighedssans,” siger Jeppe Kofod, der er medlem af EU-Parlamentets særlige skattesnyder-udvalg.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce