Annonce

Politikere takker for udvisning af tidl. bandeleder

"De typer kan rejse hen hvor peberet gror," lyder det efter, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har godkendt udvisningen af den tidligere leder af den nu opløste bande Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan
"Dagens gode nyhed". "Farvel og tak for ingenting". "Ud med ham".

Der er mildest talt begejstring blandt danske politiker over, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har godkendt udvisningen af den tidligere leder af den nu opløste bande Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan

"Dagens gode nyhed: Udvisningen af bandelederen Shuiab Khan står ved magt," skriver Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, på Facebook.

"Khan er ved Højesteret blevet udvist, men dommen blev anket til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som i dag har meldt ud, at de bakker Højesteret op. Og så kan man jo fortsat glæde sig over, at Loyal to Familia i efteråret blev kendt ulovlig. De typer kan rejse hen hvor peberet gror - vi kommer aldrig til at acceptere deres vold og kriminalitet i Danmark."

placeholder

"Farvel og tak for ingenting," skriver De Konservatives formand, tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen på Twitter, mens Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, midt i glæden alligevel ikke kan lade være med at undre sig.

placeholder

Shuaib Khan er nemlig blevet udvist i seks år med indrejseforbud til 2024.

"Dagens bedste nyhed - dog er der malurt i bægeret!," skriver Peter Skaarup på Twitter. "Ud med ham, men hvorfor kun til 2024?"

placeholder

Truede betjent

Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg fastslår således, at det ikke var i strid med menneskerettighederne, da Højesteret i 2018 udviste Shuaib Khan i seks år med indrejseforbuddet til 2024, efter han havde truet en politibetjent i 2017.

Shuaib Khan havde anlagt sag mod Danmark ved domstolen i Strasbourg med henvisning til menneskerettighedskonventionens artikel otte, der handler om, at enhver har ret til et privatliv. Shuaib Khan er pakistansk statsborger, men født og opvokset i Danmark og har levet hele sit liv her i landet. Han har dog hverken børn eller ægtefælle i Danmark.

Men Menneskerettighedsdomstolen lægger vægt på, at udvisningen er tidsbestemt, og at straffen er proportionel med Shuaib Khans kriminelle historik samt risikoen for gentagelse. Samtidig finder domstolen, at det er væsentligt, at ingen nærtstående familiemedlemmer i Danmark er afhængige af ham.

Tidligere forbrydelser talte med

Det særlige ved Shuaib Khans sag er, at han blev udvist efter at være blevet idømt 90 dages fængsel for truslerne om vold mod politibetjenten. Det er en mild dom at blive udvist på, når man som Shuaib Khan har boet i Danmark hele sit liv.

Men udvisningen skal som sagt ses i lyset af, at Shuaib Khan tidligere har begået alvorlig kriminalitet og har afsonet omkring 10 års fængsel uden at blive udvist af Danmark. I perioden fra 2003 til 2017 fik Shuaib Khan 13 domme i Danmark, hvoraf størstedelen handler om personfarlig kriminalitet.

”Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har lagt vægt på, at der er tale om en bandeleder, der truer en politibetjent," siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Ikke overrasket over Domstolens afgørelse

"Samtidig har Domstolen – ligesom den danske Højesteret – taget højde for Khans samlede kriminelle historik i sin afgørelse. Det er ualmindeligt, at en person med en så stærk tilknytning til Danmark udvises i forbindelse med en fængselsdom på 90 dage, men Khan har en række mere alvorlige sager bag sig, og jeg er derfor ikke overrasket over Domstolens afgørelse."

Ifølge Louise Holck illustrerer dommmen, at når de danske domstole har foretaget en afvejning af menneskeretten i sin behandling af en sag om udvisning, så skal der meget til, før Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tilsidesætter de nationale domstoles vurdering.

Følte sig chikaneret

Den pågældende episode med politibetjenten fandt sted i forbindelse med en visitation af en gruppe bandemedlemmer ved Blågårds Plads på Nørrebro i København i 2017.

"Husk hans ansigt," sagde Shuaib Khan til de andre bandemedlemmer, inden han henvendte sig direkte til en betjent, han følte sig chikaneret af.

Pas på din ryg

 

"Det kan godt være, at du kan huske vores ansigter, men vi kan også huske dig," lød det fra Shuaib Khan. "Pas på din ryg."

Den nu 31-årige bandeleder blev både i byretten og landsretten kendt skyldig i trusler mod politibetjenten, men hvor byretten takserede straffen til tre måneders fængsel og en betinget udvisning fra Danmark, opretholdt landsretten den betingede udvisning - men nedsatte fængselsstraffen til 60 dage.

Rigsadvokat Jan Rechendorff vurderede imidlertid, at sagen var principiel, og at den derfor burde indbringes for Højesteret - og her var afgørelsen anderledes hård.

Shuaib Khan blev udvist ubetinget af Danmark i seks år samt idømt tre måneders ubetinget fængsel. Bandelederen var blevet advaret, lød det.

placeholder

To principielle sager

Sideløbende med Shuaib Khans sag mod Danmark har menneskerettighedsdomstolen bedømt en tilsvarende sag, hvor udfaldet ligeledes er udvisning.

Her er der tale om den irakisk fødte 25-årige Marsel Munir Johana fra Silkeborg, der i 2016 blev udvist med seks års indrejseforbud efter en række domme for grov vold og narkotikakriminalitet. Han kom til Danmark som fireårig.

Det er første gang, Menneskerettighedsdomstolen i Strasburg har behandlet sager af denne art, og afgørelserne er derfor principielle i forhold til, hvornår Danmark fremadrettet kan udvise kriminelle.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet