Politikere vil stille større krav til sociale medier

Der skal stilles større krav til sociale medier om at fjerne ulovligt indhold med børn, mener flere partier i Folketinget
Flere partier i Folketinget vil stramme reglerne for sociale medier, så gerningsmænd får sværere ved at sprede seksuelt materiale med børn og nøgenbilleder delt uden samtykke.

Det skriver DR.

Dansk Folkeparti, SF og De Radikale foreslår, at man stiller lovkrav til sociale medier om, at de skal fjerne ulovligt materiale med børn inden for 24 timer, efter de sociale medier som Facebook og Instagram er blevet klar over det ulovlige materiale på deres platforme.

Har de sociale medier ikke fjernet det inden for 24 timer, så skal det ifølge partierne udløse en bøde.

“Der skal være en tidsfrist for, hvor lang tid der må gå fra, at man bliver opmærksom på det her ulovlige materiale og til, at det bliver fjernet,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til DR.

Arbejder på en model

I regeringspartiet Socialdemokratiet er man ikke afvisende over for de tre partiers forslag.

“Det synes jeg lyder meget sympatisk. Vi arbejder jo på en model, hvor vi arbejder på at regulere sociale medieplatforme blandt andet i forhold til at fjerne ulovligt indhold, og det skal vi finde en model på,” siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, til Netavisen Pio og fortsætter: 

Det synes jeg lyder meget sympatisk

“Man skal jo allerede fjerne ulovligt indhold i dag, men det, som vi taler om her, er, om vi skal stille større krav til de sociale medier i forhold til hvor hurtigt de skal fjerne det, og hvilke sanktioner der skal være, hvis ikke de fjerner det inden for tidsfristen.”

Jeppe Bruus minder om, at politikerne i starten af året fordoblede den økonomiske bevilling til Red Barnets anmeldelsestjeneste, AnmeldDet, som anonymt modtager meget af det ulovlige materiale, der florerer på de sociale medier.

“Det betyder, at tjenesten simpelthen har flere personer til at sidde og modtage det her materiale og samtidig finde ud af, at de her børn, der faktisk bliver udsat for overgreb, bliver formidlet videre til myndighederne rundt omkring i verden, så myndighederne kan stoppe de her overgreb,” siger han.

Uenige om konkret model 

Der er bred opbakning til at finde en model for fjernelse af ulovligt indhold på de sociale medieplatforme. Dog er partierne uenige om, hvordan den præcise model skal se ud, fortæller SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

“Der er nogen, der er meget optaget af, at domstolene skal ind over, men det synes jeg er en lille smule udfordrende, for så ved vi godt, at det tager lang tid. Det vigtige er tidsfaktoren, at det kan blive fjernet hurtigt, hvis man skal hjælpe ofrene, for ellers bliver materialet downloadet og delt igen og igen, og så kan det ikke bremses,” siger hun til Netavisen Pio og fortsætter:

Det vigtige er tidsfaktoren, at det kan blive fjernet hurtigt, hvis man skal hjælpe ofrene

“Derfor har vi i vores model foreslået, at de sociale medier skal have forpligtelse til at fjerne ulovligt indhold på anmodning fra enten politiet eller borgeren selv, hvis man kan se, at der er delt et nøgenbillede af en selv uden samtykke.”

Mulighed for at klage 

SF foreslår også, at man indfører en klagemulighed, som gør det muligt for brugere på de sociale medier at klage over ulovligt indhold.

“Så har vi selvfølgelig også foreslået en klageadgang, hvis nu nogen mener, at man fjerner noget uberettiget, så skal der selvfølgelig være mulighed for at behandle det,” siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Så har vi selvfølgelig også foreslået en klageadgang

SF ser helst, at der en en 24-timers grænse, men ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt er det vigtigste, at der nu er nedsat en arbejdsgruppe, og at et stort og bredt flertal er enig om, at der skal findes en model for fjernelse af ulovligt indhold.  

“Hvordan modellen så kommer til at se ud, om det bliver med eller uden domstole, hvor lang tidsfristen bliver, og hvad straffen bliver, kommer arbejdsgruppen jo så med et udspil til,” slutter Karina Lorentzen Dehnhardt.

Tim Tørnqvist Jensen er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce