Annonce

Politikeren der sprang ud: ’Det var den ultimative frihed'

For den unge Folketingskandidat Alexander Grandt (S) var det at springe ud som homoseksuel i et politisk miljø en frigørelse.
Det var en ny fase i livet, der startede, da den nu 27-årige Alexander Grandt Petersen sprang ud som homoseksuel for tre år siden. Hermed blev han den første åbne homoseksuelle formand for DSU:

”For mig var det den ultimative frihed at springe ud. Som homoseksuel er der ikke den samme prædefinerede skabelon for livet, som der på mange måder er for heteroseksuelle. Udgangspunktet er anderledes, og det giver frihed. At skulle finde sig selv og definere sin egen identitet, det er frigørende og det gør dig stærk,” fortæller Alexander Grandt:

”Det synes jeg også bliver meget tydeligt, når man ser på de folk, der deltager i Copenhagen Pride. Det er mennesker i alle mulige afskygninger og det synes jeg bare er fantastisk.”

Netavisen Pio har mødt Alexander Grandt Petersen til en kop kaffe og en snak om, hvordan det er at springe ud som homoseksuel i et politisk miljø.

Han er i dag folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense Syd og kandidatstuderende på CBS.

 

Skubbede egen seksualitet til side
Vi møder Alexander Grandt Petersen på en café nær Hovedbanen i København, hvor han netop er ankommet med toget fra Odense. Han både arbejder og studerer i København, men vil blive boende i Odense, hvor han også er opstillet som folketingskandidat.

Den unge socialdemokrat sprang officielt ud som 25-årig, da han var formand for DSU. Men han havde måttet tage tilløb i årevis inden da. Han var allerede sammen med fyre fra han var 15-16 år, men tænkte i starten, at det bare var fordi, han ikke havde mødt den rigtige pige endnu:

”Der er mange faser i sådan et forløb, og det handler primært om at blive afklaret i forhold til sig selv og acceptere, hvem man er. Det helt store for mig, var egentlig ikke at stå frem over for de andre DSU’er – det var derimod at fortælle det til min familie. De tog det heldigvis virkelig godt.”

Da Alexander Grandt var kandidat til formandsposten i DSU udskød han de rumsterende spørgsmål om sin egen seksualitet – ikke fordi han var bange for folks reaktioner – men han brugte politikken og engagementet i DSU til at skubbe de svære spørgsmål lidt på afstand.

”Når jeg tænker tilbage på det, kan jeg tænke, at jeg skulle være sprunget ud meget tidligere, for det var jo ret klart for mig. Men altså, det er let at sige bagefter. For mig var det i hvert fald en virkelig positiv oplevelse, som har gjort, at jeg føler mig langt mere fri og sikker på, hvem jeg er.”

En skrøbelig politisk sag
Det var i starten vigtigt for Alexander Grandt ikke blot at blive kendt som homo-politiker, men i dag tænker han snarere:

”Hvis ikke jeg skulle tale de seksuelle minoriteters sag, hvem skulle så?

"Ikke fordi heteroseksuelle politikere ikke også kan kæmpe for sagen, men jeg har en anden indsigt og formentlig et andet engagement i forhold til det her. Derfor vil jeg gerne i dag netop være ham, der kæmper for LGTB-sagen."

Alexander Grandt mener, at kampen for de seksuelle minoriteters rettigheder generelt går godt i Danmark og i Nordeuropa, men han påpeger, at det i et historisk og geografisk perspektiv er helt unikt, at det går så godt:

”Det er ikke lang tid siden, at homoseksualitet blev set som en sygdom i Danmark, og det er endnu kortere tid siden for de transseksuelle. Det er stadig sådan i masser af andre lande. Og også i visse indvandrermiljøer i Danmark, er det virkelig op ad bakke for LGBT-personer.”

Derfor er det også stadig en skrøbelig sag, som man virkelig skal kæmpe for ikke pludselig bevæger sig i den forkerte retning igen, mener Alexander Grandt:

”Vi skal stadig kæmpe i forhold til de seksuelle minoriteters muligheder for at adoptere børn, muligheden for at donere blod og ikke mindst bør vi i Danmark involvere os mere i kampen på internationalt plan, for lige nu foregår der en masse forfærdeligt i for eksempel Tjetjenien.”

Påpeger Alexander Grandt, med henvisning til anklager om, at homoseksuelle mænd bliver bortført, tortureret og dræbt i den russiske republik.

”LGTB-sagen er vigtig i Socialdemokratiet og skal også være det – for det handler om retten til at være den man er.”

Han mener, at lovliggørelsen af homovielser i 2012 under SRSF-regeringen var et meget vigtigt politisk signal i kampen for at ligestille de seksuelle minoriteter i Danmark.

”Som jeg ser det, handler det her om, at seksualitet skal betyde mindre i vores samfund – for selvfølgelig skal ens rettigheder eller muligheder i livet ikke afhænge af ens seksualitet.”

Vil være en rollemodel
Alexander Grandt er den første åbent homoseksuelle DSU-formand, og det mener han er vigtigt for DSU som bevægelse.

”Selvfølgelig har der været andre åbne homoseksuelle medlemmer før mig, men det med, at der kommer folk i ledelsen, som står frem og viser, at det kan lade sig gøre, det er vigtigt. På den måde håber jeg også at kunne blive en slags rollemodel for andre seksuelle minoriteter – det var virkelig noget, jeg selv savnede som helt ung.”

Hvis Alexander Grandt skal give et råd til en ung politisk aktiv i dag, der endnu ikke er sprunget ud, er det, at man først og fremmest skal tænke på sig selv som person og som menneske, inden man tænker på sig selv som politisk aktiv:

”Fuck politik, fuck at man er politisk aktiv. Det vigtigste er, at man kommer ud over for ens nærmeste familie og venner."

"Det er min opfattelse, at al den frygt, man kan gå rundt med, bliver bragt til skamme, når man først er sprunget ud. Dermed ikke sagt, at man ikke også vil møde modstand og folk der dømmer én, det vil man sikkert. Men den frihed man møder af ikke længere at gå rundt i et mentalt fængsel gør så meget godt. Man hviler meget mere i sig selv, når man ikke længere skal bekymre sig om, hvorvidt folk synes man har løse håndled, stemte s’er eller hvad det nu er.”

 


Flere artikler om emnet