Politiknørdens bluffer-guide til EM i fodbold

Europamesterskabet i fodbold står for døren. Hvis du dybest set ikke ved særlig meget om fodbold men elsker at høre dig selv tale og gerne vil lyde klog, bringer Netavisen Pio dig politiknørdens bluffer-guide til EM i fodbold
Tyskland: Socialdemokratiet
Tyskland er og bliver den gamle mastodont. De spiller altid fornuftig fodbold, og der bliver ikke lavet de store eksperimenter. Det er den stille forbedring og solid organisation. Det er cirka lige så sexet som borgerservice i Hvidovre, men det fungerer altså. I deres egen optik har de førstefødselsret på at vinde turneringen, og hvis de vinder, bliver de ikke sådan for alvor glade. De regnede ligesom med det. Forvent, at de vinder eller fyrer træneren.

Spanien: Venstre
Det var som om, det aldrig rigtig ville blive til noget for Spanien, før de begyndte at få succes op gennem 00’erne. Og så blev de pludselig mega-sexede, og alle skulle lære at sige Torres med rullende r’er.

Men nu er holdet begyndte at falme lidt, og det virker som om, der er gået sangria i den i den spanske landsholdstrup. Der er masser af solide navne i truppen, men særligt i angrebet mangler der talent.

Forvent, at alle andre end dem selv kan se, at de er på vej nedad.

Frankrig: Dansk Folkeparti
De stormer frem, og forventningerne er tårnhøje. De har været nødt til at sanere lidt ud i truppen, fordi nogle af dem simpelthen var for tossede.

Derfor var der ikke rigtig nogen, der tog dem alvorligt, men uden vi andre har opdaget det, er de altså blevet en af de store favoritter i turneringen. Og så spiller de på hjemmebane, det hjælper jo altid.

Forvent, at de sikkert ender med at vinde det hele, og alle andre synes, det er hamrende irriterende.

England: Det Konservative Folkeparti
Åh, de bliver ved med at tro på det, de englændere. De opfatter sig selv som et rigtig stort hold, men de sidste mange år er det kun gået ned ad bakke.

De prøver hele tiden at rykke rundt på personerne, men det fungerer altså ikke rigtigt. Hvis du – mod forventning – skulle møde nogen, der tror på England i år, så husk at slå en stor latter op og sige ”det bliver jo aldrig til noget med dem!” Forvent et rivegilde og intern splid, når de igen i år falder fuldstændig igennem.

Schweiz: Det Radikale Venstre
På papiret burde det være et rigtig sjovt hold med en masse multi-kulti-spillere og fart over feltet. Problemet er, at de grundlæggende har valgt at være røvkedelige. De triller bolden rundt og tænker store tanker, men de har ikke nogen, der kan score mål. Forvent, at ingen opdager, hvordan de klarer det, fordi vi alle sammen er lullet i søvn.

Belgien: Liberal Alliance
Sådan noget, der var rigtig stort og moderne i 80’erne, men nu har belgisk fodbold af uransagelige årsager fået en genfødsel. Belgien har nogle meget markante unge profiler, men truppen er ikke så bred, så der kommer indimellem nogle udfald.

Forvent, at de er gode, men ikke nær så gode, som de selv tror.

Ukraine: SF
De er med, og de klarer det vist meget godt, men det rager de fleste en høstblomst. Til gengæld har de været hårdt plaget af borgerkrig, og det er det mest interessante, der er at sige om dem. Forvent, at ingen opdager, om de vinder eller taber.

Island: Alternativet
Det er jo helt crazy, det her. Med den talentmasse burde det virkelig ikke kunne lade sig gøre at kvalificere sig til EM, men de har altså gjort det alligevel – og i overbevisende stil. Det er en masse spillere som du aldrig har hørt om, men som alligevel får hevet nogle sejre med fokus på holdånd og proces.

Der er ingen, der rigtig forstår, hvad der sker, men de må altså have gjort et eller andet rigtigt, så hvis du vil være moderne, skal du huske at anerkende deres fantastiske indsats. Forvent, at den samlede presse og alverdens hipstere falder på halen over den gribende historie, selvom ingen forstår, hvad pokker der sker.

Tyrkiet: Enhedslisten
Engang drømte de om et stort imperium, men nu er det faldet sammen, og de går efterhånden mest op i kurdere. De prøver at bygge holdet op om et par store ledere, men resten af truppen er simpelthen for udisciplinerede. Til gengæld er deres fans nogle af de mest højtråbende. Forvent, at der bliver råben og skrigen, men at det aldrig bliver sådan rigtig godt.

Kvalifikationssystemet: Kredsmandater og tillægsmandater
Man kan gå videre fra gruppen på to måder: Enten ved at blive nummer 1 eller 2 i gruppen. Men hvis ikke man gør det, kan man alligevel få en plads videre som nummer 3, hvis man er lidt bedre end de andre dårlige. Det er ikke så vigtigt, at du har forstået det, bare lad som om du har helt styr på det. Og hvis nogen siger, at et hold ikke går videre, så sig, at de nok stadig har en chance som bedste 3’er.

Stive fodboldfans, der smadrer alt omkring sig: Folk på Facebook
Husk, at hvis du vil vise, at du er lidt fin på den, så skal du være meget sur over fordrukne fodboldfans, der kaster med barstole og opfører sig forfærdeligt. De er pissehamrende irriterende, men de bliver på en eller anden måde tiltrukket af arrangementet. Husk at sige noget om, at de ødelægger den ellers fine begivenhed.

Folk, der siger, du skal slukke for fjernsynet: Politikerlede
Åh, de har jo ikke forstået, hvad det handler om? Forstår de ikke, at det faktisk er vigtigere og mere ædelt, end det ser ud? De brokker sig og brokker sig og brokker sig. Hvis du bare fortæller din ven/kæreste/ægtefælle, at han/hun er tilpas uintelligent og har misforstået alt, får du dem uden tvivl til at lukke kæften i.

Dommerne: Tonen i debatten
Hvis du synes, det hele går rigtig dårligt, men du ikke har en intelligent forklaring på, hvorfor det går, som det går, så skyd skylden på dommerne. Sig noget med, at det simpelthen er et pinligt lavt niveau.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


Kommentarer fra Facebook