Politisk alliance udenom Frank Jensen kræver undersøgelse af hans sager

”Jeg vil i dag endnu engang sige undskyld til de kvinder, jeg har krænket,” lyder det fra overborgmester. Men på rådhuset kræver flertal nu en undersøgelse
Foto: Pressefoto
Partierne uden om Socialdemokratiet på Københavns Rådhus kræver nu en undersøgelse anklagerne om, at overborgmester og Socialdemokratiets næstformand Frank Jensen har udsat kvinder for en krænkende adfærd. Kravet kommer, efter at Frank Jensen ellers søndag på et møde fik støtte til fra sine partifæller i København.

”Der er fremsat alvorlige anklager om grænseoverskridende adfærd overfor medarbejdere og folkevalgte i Københavns Kommune,” hedder det i en fælles pressemeddelelse fra partierne på Københavns Rådhus.

”Dem er vi nødt til at få undersøgt til bunds. Derfor ønsker Ø, V, RV, SF, Å, C, DF, frie Grønne og Løsgænger Kåre Traberg Smidt, at der laves en uafhængig advokatundersøgelse af de alvorlige anklager om gentagende grænseoverskridende adfærd fra overborgmesterens side.”

Undersøgelsen skal afdække, hvordan sagen om en julefrokost i Økonomiforvaltningen i 2011 blev håndteret, hvordan sagen om en angivelig grænseoverskridende adfærd over for et folkevalgt medlem af borgerrepræsentationen i 2017 blev håndteret og om der er andre episoder, hvor ansatte eller folkevalgte i Københavns Kommune har oplevet grænseoverskridende adfærd fra overborgmesteren.

Overvejer at kræve orlov

Undersøgelsen skal både afdække omfanget af sager, der måtte være blevet meldt til en overordnet, og give nuværende såvel som tidligere ansatte og folkevalgte mulighed for at stå frem, hvis de har oplevet grænseoverskridende adfærd fra overborgmesterens side. Undersøgelsen skal omfatte perioden fra den 1. januar 2010 og frem til i dag.

Partierne ønsker at give overborgmesteren mulighed for at svare på anklagerne og indkalder derfor til et ekstraordinært møde i økonomiudvalget, så han kan få mulighed for at redegøre for sin oplevelse af episoderne.

På grund af sagernes alvorlige karakter

 

”På grund af sagernes alvorlige karakter og for at sikre en uafhængig undersøgelse hvor det er trygt for eventuelle ofre at fortælle om deres oplevelser, vil partierne efter ØU mødet (økonomiudvalget, red.) tage stilling til om man vil opfordre Overborgmester Frank Jensen til at søge orlov fra hvervet som overborgmester og medlem af borgerrepræsentationen så længe undersøgelsen pågår,” hedder det.

Frank J.: Jeg har været del af kultur i S

På mødet søndag i Socialdemokratiet i København (SiK) gav 22 ud af 32 deltagere – ved en håndsoprækning – ellers deres fortsatte støtte til Frank Jensen.

Afstemningen indeholdt to spørgsmål - om der var tillid til Frank Jensen som overborgmester, og om han fortsat skulle være Socialdemokratiets spidskandidat i København.

Frank Jensen forklarer i dag, at han har været ”en del af en dårlig, usund, men også gammel og rodfæstet kultur i vores parti.”

Jeg vil gerne være med til at skabe den nødvendige forandring

 

”Jeg har selv være en del af problemet,” skriver overborgmesteren på Facebook.

”Jeg vil gerne være med til at skabe den nødvendige forandring. Det handler om mig selv. Og det tager udgangspunkt i den gennemgribende kulturændring, der er nødvendig. Vi er nu begyndt i partiet i København, i vores byrådsgruppe og på Rådhuset.”

Befamlede DSU'er

Ifølge Frank Jensen har han lært af de seneste års kulturændring, og først og fremmest lært af Maria Gudme.

Det tidligere medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) har i avisen Jyllands-Posten fortalt om en episode den 25. august 2012, hvor hun var organisationssekretær i Socialdemokratiet i København. Efter et seminar tog Maria Gudme med flere andre DSU’ere og socialdemokrater på værtshus med blandt andet Frank Jensen, der også var overborgmester på tidspunktet.

Her befamlede Frank Jensen ifølge Maria Gudme hendes lår og forsøgte at stikke sin hånd ind under hendes kjole, indtil en partifælle fra DSU bad hende gå med ham i baren.

”Jeg har indset, at der går en lige linje fra Sofie Lindes tale om den her “store TV-kanon” der krænkede hende, og så de krænkelsessager, jeg selv har haft, nemlig den krænkedes følelse af skam og smerte,” skriver overborgmesteren.

Det forudsætter også tilgivelse

 

”Jeg vil i dag endnu engang sige undskyld til de kvinder, jeg har krænket, jeg vil gøre alt for, at vi finder sammen på tværs af køn, partier, fagforeninger og erhvervsliv om at ændre hele vores samfundskultur. Vi er først lige begyndt. Jeg vil gerne gå fra at være en del af problem til at være en del af løsningen. Ja, det kræver først og fremmest mest af mig selv, men det forudsætter også tilgivelse."

Frank Jensen henviser til, at "tilgivelse er en af de værdier, der har gjort vores samfund stærkt og robust." 

"Hvis vi ikke kan tilgive hinanden for fejl og dårlig opførsel, kommer vi ud i alt for mange uløste konflikter og had," skriver overborgmesteren.

"Det er ikke det, den nye tid skal bruges til. Vi skal i gang med arbejdet for en ny kultur allerede i den kommende uge på Københavns Rådhus. Det vil jeg gerne sætte mig i spidsen for - også selv om jeg har fejlet og krænket.”

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce