Politisk analytiker om Mette F.: “Hun er trådt ind i den øverste liga af europæiske ledere”
Politisk analytiker om Mette F.: “Hun er trådt ind i den øverste liga af europæiske ledere”
Måling: 58 procent mener, at statsministeren håndterer den nye geopolitiske situation godt eller meget godt

Mette Frederiksen (S) - efter EU-rådsmøde i Bruxelles 3. februar (Arkivfoto)
Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager i mandagens krisemøde i Paris, hvor Europas regeringsledere samt Natos generalsekretær, Mark Rutte, og formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, mødes ovenpå en række chokerende udmeldinger fra amerikanske ledere om USA’ nye positioner i forhold til Rusland, Ukraine og Europa.
Mandagens hastemøde betegnes som historisk og helt-helt afgørende for Europas fremtid. Et møde som kan blive retningsgivende for Europas ståsted i en ny politisk verdensorden, hvor USA lægger op til at Europa må klare sig selv. Og selv stå for egen sikkerhed uden assistance fra USA. For første gang siden anden verdenskrig.
Ud over Danmark deltager regeringsledere fra Storbritannien, Tyskland, Italien, Polen, Spanien og Holland i mødet.
Under mødet repræsenterer Mette Frederiksen de nordiske og de baltiske lande.
Har skabt mange og tætte kontakter
“At Mette Frederiksen er med, viser, at hun er trådt ind i den øverste liga af europæiske ledere, selv om hun kommer fra et lille land. Hun har som en af de længst siddende statsministre skabt mange og tætte kontakter til sine kolleger – ikke mindst Macron (Frankrigs præsident Emmanuel Macron, red.) og Rutte (Natos generalsekretær Mark Rutte, red.)," understreger Berlingskes politiske analytiker, Bent Winther.
Hun har som en af de længst siddende statsministre skabt mange og tætte kontakter til sine kolleger
Han understreger, at der er flere gode grunde til, at netop Danmark under mødet repræsenterer de nordiske og de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen:
Danmark ligger tæt på Rusland, og Danmark er en meget stor Ukraine-donor. Desuden har Mette Frederiksens engagement i Ukraine været enormt.
Han vurderer, at København bliver et centralt diplomatisk knudepunkt for løsning af krisen.
58 procent bakker op om lederskab
Midt i det geopolitiske kaos, som de mange amerikanske udmeldinger har skabt de seneste uger, viser en ny Verian-måling foretaget for Berlingske, at 58 procent af danskerne mener, at statsminister Mette Frederiksen har håndteret situationen med Donald Trump og den nye amerikanske administration godt eller meget godt.
26 procent mener, at hun har klaret situationen overvejende dårligt eller meget dårligt, mens 16 procent ikke har taget stilling til spørgsmålet.
“Der er en meget stor opbakning til hende. Den kan hun glæde sig over og tage ind,” siger politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell.
Han mener, at opbakningen til Mette Frederiksens foreløbige håndtering af krisen, herunder ikke mindst de amerikanske meldinger om, at USA skal overtage Grønland, har været rigtig.
Nemlig ikke at kommentere hvert eneste statement, der er kommet ud af munden på præsident Donald Trump, vicepræsident J. D. Vance og andre topfigurer. Men at hun derimod satte foden ned da J. D. Vance påstod, at Danmark var “en dårlig allieret”:
Jeg vil ikke have det siddende på Danmarks navn og renommé
“Jeg vil ikke have det siddende på Danmarks navn og renommé,” udtalte Mette Frederiksen og henviste blandt andet til de danske bidrag til krigen mod Saddam Hussein i Irak og de danske støttebidrag til Afghanistan.
Verian-meningsmålingen for Berlingske er foretaget mellem 29. januar og 5. februar.
Opdateret kl. 13.40 med udtalelser fra Mette Frederiksen
"En våbenhvile må ikke føre til russisk genoprustning"
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger i forbindelse med Paris-mødet, at "vi skal øge den militære støtte til Ukraine":
“Vi skal øge den militære støtte til Ukraine, vi skal producere mere, og vi skal gøre det hurtigere. Og så skal vi fjerne begrænsningerne på ukrainernes brug af våben, så de reelt kan forsvare sig mod russerne uden at have den ene arm vredet om på ryggen," siger Mette Frederiksen mandag eftermiddag ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet.
Mette Frederiksen understreger, at det må sikres, at Rusland ikke misbruger en våbenhvile:
"En våbenhvile må ikke føre til russisk genoprustning, der afløses af nye russiske angreb.”
”Alt det ser jeg frem til at drøfte i Paris, og jeg er glad for, at præsident Macron har taget initiativ til mødet. Jeg fornemmer en ny, europæisk beslutsomhed, en alvor og en handlekraft, der er nødvendig.”
Kommentarer
Hun har indtil videre lagt en
Gad vide hvad Blue Boys i
Jeg synes også
En bemærkning taget ud af et
Mette F ønsker sandelig også
““Hun er trådt ind i den
Enig i, at hun har klaret
Karsten Nielsen Så synes jeg
"Putin har ikke været en
“Og det er vel russerne, der
Niels Duus Nielsen, nå så du
Trump og co. gider ikke have
Niels Duus Nielsen, i hvilke
Da Hitler i 30-erne oplyste
Mette og dermed partiets
Albert Einstein: ”Vi kan ikke
Lars Løfgren: dine
Helle B.: Tak for dit svar.
Tilføj kommentar